facebook

Anticorpi anti-CCP

105 Lei

Informaţii generale

Poliartrita reumatoidă este o afecţiune autoimună sistemică ce afectează aproximativ 0.5-1% din populaţia adultă, caracterizată prin inflamaţia sinovialei articulare ce conduce la destrucţie articulară progresivă asociată cu impotenţa funcţională. Este unanim acceptat faptul că intervenţia terapeutică precoce este vitală în prevenirea distrucţiei articulare ireversibile şi de aceea este foarte important ca această boală să fie diagnosticată în stadiile iniţiale.
Clasificarea ACR (American College of Rheumatology) din 1987 este larg utilizată în diagnosticul poliartritei reumatoide; totuşi aceasta are multe limite bazându-se în principal pe simptome clinice care nu se regăsesc de multe ori în stadiile precoce de boală. Din acest motiv, ar fi esenţial să poată fi utilizat un marker serologic specific care să identifice acei pacienţi care ar putea beneficia de un regim terapeutic agresiv.
În prezent, cel mai utilizat marker este factorul reumatoid (RF), deşi se acceptă faptul că acest test are specificitate redusă şi este uneori negativ în această afecţiune (poliartrita reumatoidă seronegativă).
În 1998 s-a descris pentru prima oară un nou tip de anticorpi care s-a dovedit a avea o înaltă specificitate (>95%) şi sensibilitate (80%) pentru poliartrita reumatoidă. Este vorba de anticorpii îndreptaţi împotriva peptidelor citrulinate ciclic (anti-CCP) cu rol cheie în patogenia acestei afecţiuni3.

Numeroasele studii au aratat că:

• există o corelaţie strânsă între HLA-DR4 şi pozitivitatea anti-CCP
• antigenele citrulinate sunt prezente în sinoviala inflamată
• anticorpii anti-CCP sunt produşi local la nivelul sinovialei, iar plasmocitele ce secretă aceşti anticorpi au fost izolate de la pacienţi cu poliartrita reumatoidă1

Recomandări pentru deterninarea anticorpilor anti-CCP

• diagnosticul poliartritei reumatoide în stadii precoce
• diagnosticul diferenţial al artritelor inflamatorii (foarte util în diferenţierea PR seropozitive de artrită asociată cu hepatita C în care este prezent RF; util de asemenea în diferenţierea altor entităţi care pot mima clinic PR şi care se pot asocia cu RF: polimialgia reumatică şi artropatia indusă de parvovirusuri)
• diagnosticul diferenţial între PR şi alte boli de colagen cum ar fi LES eroziv
• confirmarea diagnosticului în PR seronegativă
• scop prognostic (titrurile mari se asociază cu boala erozivă)
• stabilirea strategiei terapeutice1;3

Pregătire pacient à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după mese)2 

Specimen recoltat sânge venos2

Recipient de recoltare vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator1.

Prelucrare necesară după recoltare se separă serul prin centrifugare1.

Volum probă – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.

Stabilitate probă – serul separat este stabil 7 zile la 4°C; timp mai îndelungat la -20°C3.

Metodă imunoenzimatică cu detecţie prin fluorescenţă (FEIA)2

Valori de referinţă:

   <7 U/mL : negativ
7-10 U/mL : echivoc
 >10 U/mL : pozitiv2

Bibliografie

1. Ger J.M.Pruijn, Erik R.Vossenaar, Jan W.Drijfhout, et.al. Anti-CCP Antibody Detection Facilates Early Diagnosis and Prognosis of Rheumatoid Arthritis. In Current Rheumatology Reviews. 1:1-7. 2005. Ref Type: Journal (Full)
2. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
3.Pooja Khosla, S.Shankar, Lalit Duggal. Anti-CCP Antibodies in Rheumatoid Arthritis. In J.Indian Rheumatolog.Assoc 12:143-146. 2004. Ref Type: Journal (Full)
Abonează-te la Newsletter