facebook

NT-proBNP

94 Lei
Trimite pe e-mail acest articol
Printeaza acest articol

Informaţii generale şi recomandări pentru determinarea NT-proBNP

Insuficienţa cardiacă cronică este un sindrom clinic produs prin alterarea funcţiei de pompă a inimii. Incidenţa sa este în continuă creştere atât în ţările din Europa cât şi în Statele Unite ale Americii, constituind cauza cea mai frecventă de spitalizare a persoanelor vârstnice.

Principalii factori etiologici ai disfuncţiei ventriculare stângi sunt hipertensiunea arterială şi boala coronariană.

Diagnosticul de insuficienţă cardiacă în stadiu precoce este greu de stabilit deoarece simptome cum ar fi dispneea, fatigabilitatea şi edemele declive sunt destul de nespecifice. Diagnosticul devine şi mai dificil la persoanele vârstnice sau obeze. Pentru stabilirea diagnosticului se recurge adesea la investigaţii imagistice, ecografia cardiacă fiind cea mai folosită metodă. Tinând cont de faptul că este o boală progresivă, cu cat diagnosticul este stabilit mai precoce, cu atât mai mult se reduce riscul complicaţiilor şi al mortalităţii.

Din acest motiv, s-a simţit nevoia să se depisteze markeri serici care să se coreleze într-un mod adecvat cu prognosticul bolii.

Semnificaţia clinică a peptidelor natriuretice a fost de mult timp demonstrată. ANP (atrial natriuretic peptide) şi BNP (brain natriuretic peptide), prin proprietăţile lor natriuretice, diuretice cât şi de antagonişti ai sistemului renina-angiotensina-aldosteron influenţează balanţa hidro-electrolitică din organism.

Pro-BNP este secretat predominant în ventricul ca răspuns la stres-ul parietal miocardic. Este clivat într-o formă biologic activă – BNP – şi într-un fragment inactiv – NT-proBNP. Kit-ul pe care îl folosim în laboratorul Synevo conţine 2 anticorpi policlonali care recunosc epitopi localizaţi în porţiunea NT-proBNP.

S-a constatat că nivelurile serice ale BNP (şi respectiv ale NT-proBNP) se corelează foarte bine cu severitatea disfuncţiei ventriculare stângi, fiind astfel un marker cu valoare prognostică.

Pe buletinul final de analize va fi menţionat un cut-off clinic pentru insuficienţa cardiacă de 125 pg/mL, care reprezintă nivelul decizional de identificare a persoanelor cu risc. Astfel NT-proBNP poate fi utilizat pentru:

– evitarea consultaţiilor la cardiolog şi a ecografiilor cardiace a pacienţilor cu simptome sugestive, dar fără insuficienţă cardiacă;
– evitarea tratamentului nenecesar în cazul pacienţilor suspectaţi de insuficienţă cardiacă, dar având o patologie non-cardiacă2,3.

De asemenea, acest marker poate fi folosit în monitorizarea si evaluarea eficienţei tratamentului. Deoarece NT-proBNP este foarte stabil în probele de sânge şi nu suferă variaţii diurne, acesta furnizează informaţii clinice sigure şi reproductibile în condiţii de rutină. Terapia insuficienţei cardiace condusă prin nivelurile NT-proBNP scade numărul total al evenimentelor cardiace şi întârzie momentul apariţiei primului eveniment, în comparaţie cu tratamentul intensiv condus pe baza semnelor şi simptomelor clinice4.

In cazul pacienţilor cu sindrom coronarian acut, evaluarea NT-proBNP la internare are rol predictiv asupra riscului de deces1.

De asemenea, sunt date care susţin că acest marker ar mai putea fi util în evaluarea remodelării vasculare2. 

Pregătire pacient – nu este necesară o pregătire specială2.

Specimen recoltat – sânge venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator2.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare2.

Volum probă – minim 0.5 mL ser2.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat2.

Stabilitate probă3 zile la 20-25ºC; 6 zile la 2-8ºC; 12 luni la -20ºC2.

Metodă imunochimică cu detecţie prin electrochemiluminiscenţă (ECLIA)2.

Valori de referinţă – cut-off clinic pentru disfuncţia cardiacă: 125 pg/mL2.

Limita de detecţie – 5 pg/mL (0.6 pmol/L)2.

Interpretarea rezultatelor

Valori >125 pg/mL pot indica disfuncţie cardiacă şi un risc crescut de complicaţii cardiace (infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, moarte subită)2.

Limite şi interferenţe

Valorile obţinute pentru NT-proBNP trebuie interpretate în corelaţie cu datele clinice ale pacientului şi alte investigaţii paraclinice.

• Interferenţe analitice

Pot produce interferenţe cu unele componente ale kit-ului şi conduce la rezultate neconcludente următoarele:

– tratamentul cu biotină în doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomandă ca recoltarea de sânge să se facă după minimum 8 ore de la ultima administrare;
– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina şi anti-ruteniu2.

 

Bibliografie

1. James SK et al. NT proBNP and other Risk Markers for the Separate Prediction of Mortality and Subsequent Myocardial Infarction in Patients with Unstable Coronary Artery Disease. GUSTO IV Substudy. In Circulation 2003, 108:275-281.
2. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
3. Mueller T, et al. Head-to-Head Comparison of the Diagnostic Utility of BNP and NT-proBNP in Symptomatic and Asymptomatic Structural Heart Disease. In Clin Chim Acta, 2004, 341:41-48.
4. Remme WJ, Swedberg K et al. The European Society of Cardiology Task force Report: Guidelines for the Diagnosis and Treatment of Chronic Heart failure. In European Heart Journal 2001, 22:1527-1560.
Abonează-te la Newsletter