facebook

QuantiFERON TBC test

365 Lei
Trimite pe e-mail acest articol
Printeaza acest articol

Informaţii generale

Tuberculoza (TBC) reprezintă o boală infecţioasă respiratorie contagioasă produsă de bacteriile incluse în complexul Mycobaterium tuberculosis (M. tuberculosis, M. bovis şi M. africanum).

Infecţia tuberculoasă cuprinde atat forme active cat şi latente; tuberculoza latentă se produce atunci cand o persoană devine expusă la M. tuberculosis, iar organismul controlează infecţia, dar nu reuşeşte să o eradicheze. Se estimează că aproximativ 10% din persoanele cu tuberculoză latentă vor progresa în cursul vieţii către o formă activă. Printre cauzele asociate cu reactivarea infecţiei latente se numără infecţia HIV şi tratamentele cu antagonişti de TNFα. Din acest motiv, diagnosticarea tuberculozei latente reprezintă o etapă importantă în prevenirea reactivării infecţiei în special la persoanele cu risc crescut. Tratamentul tuberculozei latente poate reduce semnificativ riscul de progresie către formele active5.

QuantiFERON TB, dezvoltat de firma Cellestis Limited (Australia), a fost aprobat de FDA în mai 2005 ca test in vitro cu utilitate în diagnosticul infecţiei cu Mycobacterium tuberculosis, atat pentru forma latentă cat şi pentru cea activă. In Comunitatatea Europeană testul a fost certificat pentru a fi folosit în aceleaşi situaţii în care este indicat testul la tuberculină.

Pană nu demult, IDR la tuberculină a reprezentat singura metodă de diagnostic a infecţiei TBC. Deşi larg folosit testul la tuberculină prezintă o serie de limitări. In cazul QuantiFERON-ului, care este un test de laborator efectuat din singe, stimularea limfocitelor cu antigenele TBC are loc în tubul de flebotomie şi nu intradermic. Din acest motiv se exclude efectul de “booster” care poate să apară în cazul testului la tuberculină (efectuarea unui test cutanat la o persoană care nu a fost expusă la infecţia TBC stimulează sistemul imun şi-l determină să reacţioneze la tuberculină într-o etapă ulterioară, cand se repetă testul cutanat).

Spre deosebire de IDR la tuberculină, rezultatele testului nu sunt influenţate de vaccinarea BCG; infecţiile în antecedente cu mycobacterii netuberculoase exercită, de asemenea, o influenţă mai redusă. Sunt eliminate şi reacţiile adverse de hipersensibilitate care pot să apară în cazul testului cutanat. De asemenea rezultatele la QuantiFERON TBC test sunt mult mai obiective, fără să intervină erori în citire şi interpretare1;4;5.

Indicaţiile testului:

1. Poate fi folosit în toate situaţiile în care este utilizat în mod obişnuit testul la tuberculină:

  • suspiciune clinică şi radiologică de tuberculoză activă;
  • contacţii pacienţilor cu forme contagioase de TBC;
  • screening-ul persoanelor cu risc crescut: personalul din unităţi sanitare şi instituţii de îngrijire, persoane provenite din medii cu igienă deficitară, etc1;4;5.

Un studiu din 2008 a indicat faptul că testul poate fi aplicat şi copiilor peste 2 ani în scopul diagnosticării tuberculozei latente, cu aceleaşi caracteristici de performanţă ca şi la adulţi2.

Menţiune: QuantiFERON TBC înlocuieşte testul la tuberculină; nu trebuie folosite concomitent ambele teste1;4;5.

2. Poate constitui un instrument pentru monitorizarea pacienţilor cu tuberculoză activă. Există unele studii care indică potenţiala utilitate a testului în evaluarea eficienţei tratamentului tuberculostatic prin urmărirea cantităţii de interferon gamma eliberate care se modifică în timp6. Conform unui studiu, evaluarea prin QuantiFERON la 2 luni de la iniţierea terapiei poate avea valoare predictivă semnificativă asupra probabilităţii ca la sfarşitul fazei intensive de tratament culturile din spută să rămană pozitive3.

3.  Poate fi folosit înaintea unei terapii imunosupresoare (de ex. cu anticorpi anti-TNFα) sau înaintea transplantului de organe pentru a exclude o infecţie latentă cu M. tuberculosis1;4.

Pregătire pacient – se va întrerupe terapia imunosupresoare (citostatice) cu cel puţin 14 zile înaintea recoltării4.

Specimen recoltat – sange venos4.

Recipient de recoltare – vacutainer cu heparinat de litiu4.

Volum probă – minim 10 mL sange heparinat4.

Stabilitate probă – sangele trebuie să ajungă în 12 ore (max.16 ore) la laboratorul la care se efectuează testul şi în această perioadă se păstrează la temperatura camerei. Este contraindicată refrigerarea probei4.

Cauze de respingere a probei – specimene care au depăşit intervalul de stabilitate, probe refrigerate sau congelate4.

Metodă

Sangele heparinat al pacientului se incubează timp de 24 ore împreună cu un amestec de peptide sintetice ce simulează cele 3 proteine specifice pentru M. tuberculosis : ESAT- 6, CFP- 10 şi TB 7.7 (p4). Aceste proteine sunt produse de toate tulpinile de Mycobacterium tuberculosis şi de tulpinile patogene de Mycobacterium bovis, dar nu şi de către tulpinile incluse în vaccinul BCG . Astfel, QuantiFERON este mai specific decat testul la tuberculină în detectarea infecţiei cu M. tuberculosis. Dacă în proba de sange sunt limfocite T cu memorie pentru aceste proteine (ceea ce se întamplă şi în cazul unei infecţii cu mulţi ani în urmă), aceste celule vor produce γ-interferon în contact cu antigenul specific. Determinarea cantitativă a γ-interferonului eliberat în plasmă se face printr-o metodă imunoenzimatică înalt sensibilă (ELISA). Se utilizează obligatoriu controale pozitive şi negative pentru a asigura validitatea testului. Controlul pozitiv este reprezentat de fitohemaglutinina (substanţă mitogenă), iar controlul negativ de ser fiziologic (folosit ca un blank pentru a măsura nivelul bazal de γ-interferon). Cantitatea de γ-interferon eliberată este exprimată în UI/mL1;4.

Interpretarea rezultatelor

Rezultat negativ (cantitatea de γ-interferon eliberată < 0.35 UI/mL)

In condiţiile date se poate exclude o infecţie cu Mycobacterium tuberculosis. Totuşi, la pacienţii cu infecţie cronică HIV sau alte cauze care dau o imunodeficienţă severă (tratament imunosupresor, anumite afecţiuni hematologice: leucemii, limfoame, anumite tumori solide: pulmonare sau din regiunea cap-gat, diabet, silicoză, insuficienţă renală cronică) trebuie luat în considerare statusul imun actual şi utilizate şi alte metode de diagnostic a infecţiei1;4.

Un studiu recent efectuat în Japonia indică faptul că QuantiFERON TB test este mai util în diagnosticarea infecţiei tuberculoase la pacienţi imunodeprimaţi decat testul la tuberculină. Totuşi, avand în vedere faptul că s-a obţinut o rată crescută de rezultate neconcludente la pacienţii cu limfopenie care primesc tratament imunosupresor rezultatele trebuie interpretate cu prudenţă la această categorie de pacienţi7.

In cazul unui rezultat negativ la persoanele care au venit recent în contact cu pacienţi diagnosticaţi cu forme de TBC contagios acesta va fi confirmat printr-un nou test efectuat la 6-8 săptămani de la sfarşitul perioadei de expunere (ca şi în cazul testului la tuberculină) 1;4.

Rezultat pozitiv (cantitatea de γ-interferon eliberată ≥ 0.35 UI/mL)

Un rezultat pozitiv indică o infecţie cu M. tuberculosis. In majoritatea cazurilor, diferenţierea dintre o infecţie latentă şi una activă nu este posibilă cu acest test.
In cazul suspiciunii clinice de tuberculoză activă răman valabile toate metodele de diagnostic microbiologic (microscopie, cultură) şi de biologie moleculară1;4.

Rezultat neconcludent

Apare în situaţia în care nu s-au obţinut criteriile de validare fie a controlului pozitiv mitogen (răspuns inadecvat < 0.5 UI/mL), fie ale controlului negativ (nivel bazal crescut al γ-interferonului). In condiţiile în care recoltarea şi transportul probei s-au efectuat în condiţii adecvate, lipsa de validare a controlului mitogen indică cel mai probabil o imunosupresie severă cauzată de SIDA şi tratamentul curent cu medicamente imunosupresoare (corticosteroizi în doze mari, antagonişti ai TNFα, medicamente folosite la pacienţii cu transplant de organe) 1;4.

Limite
Valoarea predictivă a testului depinde de prevalenţa infecţiei cu M. tuberculosis în populaţia testată. Fiecare rezultat trebuie interpretat în contextul clinic şi epidemiologic al pacientului1.

Bibliografie

1. Gerald H. Mazurek, MD, John Jereb, MD, Phillip LoBue, MD, Michael F. Iademarco, MD, Beverly Metchock, PhD, Andrew Vernon, MD. Guidelines for Using the Test for Detecting Mycobacterium tuberculosis Infection, United States. Division of Tuberculosis Elimination, National Center for HIV, STD, and TB Prevention. MMWR 2005; 54 (No. RR-15).
2. Jennifer Lighter, MD, Mona Rigaud, MD, MPH, Roger Eduardo, BS, Chia-Hui Peng, MPH and Henry Pollack, MD. Latent Tuberculosis Diagnosis in Children by Using the QuantiFERON-TB Gold In-Tube Test. In Pediatrics Vol. 123 No. 1 January 2009, pp. 30-37.
3. Katiyar, S.K.; Sampath, A.; Bihari, S.; Mamtani, M.; Kulkarni, H. Use of the QuantiFERON-TB Gold In-Tube® test to monitor treatment efficacy in active pulmonary tuberculosis. In The International Journal of Tuberculosis and Lung Disease, Volume 12, Number 10, October 2008 , pp. 1146-1152(7).
4. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
5. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. QuantiFERON®-TB Gold www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication
6. R. Markova, R. Drenska, Y. Todorova, V. Terzieva and D. Stefanova. Monitoring the efficacy of anti-TB therapy by using the QuantiFERON-TB Gold In tube test. In European Respiratory Review, 2008;17: 74-75.
7. Y. Kobashi, K. Mouri, Y. Obase, M. Fukuda, N. Miyashita and M. Oka. Clinical evaluation of QuantiFERON TB-2G test for immunocompromised patients. Division of Respiratory Diseases, Dept of Medicine, Kawasaki Medical School, Kurashiki, Japan, 2008.
Abonează-te la Newsletter