facebook instagram

Ce trebuie sa stim despre borelioze

Sunt cunoscute doua tipuri de borelioze: febra recurenta si boala Lyme! Acestea sunt determinate de specii diferite de Borrelia iar transmiterea lor se face prin  vectori  diferiti: paduchele de corp (Pediculus humanus) si capuse fara scut (specii de Ornihorodos), pentru febra recurenta si diferite capuse cu scut (specii de Ixodes) pentru boala Lyme.

Nu s-a demonstrat ca boala se transmite prin intepatura de tantar, musca sau taun!

Desi in literatura de specialitate sunt publicate cateva studii care demonstreaza prezenta unor specii de borrelia in intestinul altor insecte: tantar (Culex pipiens), musca (Hybomitra) si taun (Tabanus), pentru a demonstra rolul acestora in transmiterea bolii sunt necesare cercetari ulterioare.

Stiati ca pentru a dezvolta boala Lyme trebuie sa fii intepat de o capusa contaminata cu Borrelia iar aceasta sa ramana atasata de corp cel putin 17 ore?
Acest timp este necesar migrarii bacteriilor din intestinul capusei catre glandele salivare ale acesteia, de aici fiind inoculate odata cu saliva la locul intepaturii.

O capusa indepartata imediat dupa intepatura scade substantial riscul de a dezvolta boala!

Din anamneza facuta pacientilor cu boala Lyme doar o treime isi amintesc de intepatura capusei!
Acest lucru este posibil deoarece in stadiile de larva si nimfa capusa este foarte mica, deci greu de vizualizat si datorita faptului ca aceasta nu este dureroasa.

Boreliozele dau multe simptome care ingreuneaza diagnosticarea!
Din punct de vedere clinic boala prezinta o mare varietate deoarece poate afecta mai multe organe, iar simptomele ei mimează diferite boli, diagnosticul punand medicul in dificultate. Prezenta pe piele a unei pete unice de dimeniuni mari asa numitul eritem in ochi de boucare migreaza la un pacient cu istoric de intepatura de capusa, constituie  criteriul de diagnostic pentru boala Lyme!

Laboratorul este cel care stabileste cu exactitate agentul etiologic! Se pun in evidenta antigenele (PCR din capusa, LCR, lichid sinovial si biopsie piele), anticorpii specifici  de tip Ig M si IgG (serologie si Western blot) si mai nou printr-o metoda care pune in evidenta raspunsul imun specific al organismului (Testul de transformare limfoblastica).

Sunt necesare teste specifice pentru Europa si US!
Un aspect foarte important in diagnostic il reprezinta utilizarea unor kit-uri care sa tina cont de particularitatile arealului in care se face determinarea, astfel in SUA  boala Lyme este determinata de  specia Borrelia burgdorferi sensu stricto, spre deosebire de Europa in care, pe langa Borrelia burgdorferi sensu stricto intalnim Borrelia garinii si Borrelia afzelii.
Interesul crescut fata de aceasta boala este demonstrat de studiile publicate in ultimii 6 ani care au raportat si alte specii de borrelia detectate la pacienti din Europa: ( B. spielmanii – 2007 si B. bavariensis – 2009 ).

Preventia este foarte importanta! Un rol important in prevenirea bolii il are informarea populatiei cu notiunile generale:

  • cum sa previna intepatura de capusa
  • cum sa scoata capusa fara a favoriza boala si sa o trimita la laborator pentru a fi testata daca este contaminata cu borrelii. Capusa trebuie scoasa usor, prin rotire, evitand strangerea intre degete a  abdomenului capusei care favorizeaza trecerea borreliilor din glandele salivare in plaga!
  • in cazul in care analiza capusei este negativa, nu este nevoie de tratament cu antibiotic.

 

 

Dr. Cristea Violeta

Medic primar medicina de laborator

SYNEVO Bucuresti

Termeni şi condiţii. | Politica de confidentialitate. | Politică privind fișierele cookies.