facebook instagram

PREŢ SPECIAL pentru analiza cromozomială (cariotip) în lichid amniotic: 700 lei

cariotipCariograma (cariotipul) reprezintă formula cromozomială a unei specii. Oamenii au 46 de cromozomi, 22 perechi de cromozomi autozomi si o pereche de cromozomi sexuali XX sau XY. Orice afectare a numărului sau structurii normale a cromozomilor duce la  aparitia afecţiunilor genetice cromozomiale cu consecinte importante pentru individul respectiv. În perioada prenatală, rata anomaliilor cromozomiale este semnificativ mai mare decât cea raportată la naştere. Se estimează că 60% din avorturile spontane din primul trimestru se datorează unei anomalii cromozomiale.

Rata anomaliilor cromozomiale ale fatului este cu atât mai mare, cu cât vârsta gestatională este mai mică. Este larg acceptat faptul că riscul apariţiei anomaliilor cromozomiale creşte odată cu vârsta maternă. Riscul crescut asociat cu vârsta peste 35 ani a mamei este bine documentat în sindromul Down. Pe baza unor studii populaţionale mari, se estimează că riscul de sindrom Down la vârsta de 24 ani variază de la 1:1294 la 1:1877, în timp ce la vârsta de 35 ani variază de la 1:250 la 1:404 naşteri. Riscul creşte la 1:44-1:24 la vârsta de 45 ani şi devine foarte mare la femeile peste 45 ani.

Multe din aceste anomalii cromozomiale pot fi diagnosticate prenatal prin analiza amniocitelor. Prelevarea de lichid amniotic prin amniocenteză se efectuează intre saptamanile 15-18 de gestatie. Această metodă permite astfel detectarea anomaliilor cromozomiale în trimestrul doi de sarcină sau mai tarziu. Se consideră că analiza citogenetică efectuată pe lichid amniotic are o acurateţe ce se apropie de 100% pentru depistarea anomaliilor cromozomiale fetale mari. Se estimează că astfel de anomalii sunt detectate în aproximativ 3% din probele de lichid amniotic testate.

Mai multe informaţii puteţi găsi aici

Termeni şi condiţii. | Politica de confidentialitate. | Politică privind fișierele cookies.