facebook instagram

Procalcitonina (cantitativ)

128 Lei
Testul nu este disponibil în Cluj, Satu Mare, Câmpulung și Rădăuți.

Informaţii generale

Procalcitonina (PCT) reprezintă un precursor al calcitoninei alcătuit din 116 aminoacizi. După procesarea procalcitoninei rezultă calcitonina şi un peptid cu 21 aminoacizi (catacalcin)4.

PCT prezintă concentraţii crescute în infecţii severe de cauză bacteriană, fungică şi parazitară precum şi în sepsis. Afecţiunile virale (ex. hepatita B, infecţia HIV, infecţia CMV, meningita virală), alergice (reacţiile de hipersensibilitate de tip I-IV) şi autoimune nu determină o creştere a nivelului de procalcitonină. De asemenea infecţiile bacteriene limitate, infecţiile banale şi bolile inflamatorii cronice nu se însoţesc de creşterea procalcitoninei.

Nivelul de procalcitonină reflectă gradul răspunsului inflamator sistemic. Endotoxinele bacteriene deţin un rol crucial în procesul de inducere a acestei proteine. Alţi factori care influenţează nivelul de procalcitonină sunt: tipul şi mărimea organului infectat, speciile bacteriene, gradul de inflamaţie şi starea de reactivitate imună a organismului3. PCT devine detectabilă în 2-4 ore de la evenimentul declanşant, atingând niveluri maxime după 12-24 ore. În absenţa unui stimul persistent PCT este eliminată, timpul de înjumătăţire fiind de 24-35 ore. Din acest motiv parametrul poate fi utilizat pentru monitorizarea în dinamică a pacienţilor4.

Niveluri crescute se întâlnesc şi în şocul sever, sindromul răspunsului inflamator sistemic (SIRS) şi în sindromul disfuncţiei multiple de organ (MODS), chiar în absenţa focarelor bacteriene. În aceste cazuri nivelurile de procalcitonină sunt de obicei mai mici decât la pacienţii cu focare bacteriene3.

Recomandări pentru determinarea procalcitoninei

– diagnosticul diferenţial al infecţiilor/inflamaţiilor (bacteriene/non-bacteriene);
– monitorizarea pacienţilor cu risc de infecţii, în scopul detectării complicaţiilor septice (postoperator, după transplant de organe, în cursul tratamentului imunosupresor, după traumatisme multiple);
– pentru evaluarea prognosticului şi a evoluţiei clinice la pacienţii cu boli infecţioase/inflamatorii severe: peritonite, sindromul de detresă respiratorie a adultului de cauză bacteriană, meningita bacteriană, pancreatita de etiologie biliară, sepsis la nou-născuţi, SIRS şi MODS3.

Pregătire pacient – nu este necesară2.

Specimen recoltat sânge venos2.

Recipient de recoltare vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator2.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare2.

Volum probă – minim 1mL ser2.

Cauze de respingere a probei specimen intens hemolizat2.

Stabilitate probă serul separat care nu este analizat în 24 ore trebuie congelat şi păstrat la – 20C2.

Metodă – imunochimică cu detecţie prin electrochemiluminiscenţă (ECLIA)2.

Sunt furnizate rezultate cantitative2.

Valori de referinţă – < 0.5 ng/mL2.

Limita de detecţie – 0.06 ng/mL2.

Interpretarea rezultatelor

Concentraţiile < 0.5 ng/mL indică un risc scăzut de sepsis sever şi/sau şoc septic.
Concentraţiile > 2 ng/mL indică un risc crescut de sepsis sever şi/sau şoc septic2.

Limite şi interferenţe

Există câteva situaţii clinice în care care se înregistrează niveluri crescute ale PCT, în absenţa unor cauze infecţioase:

– în prima zi după un traumatism major;
– intervenţii chirurgicale majore;
– arsuri;
– tratament cu medicamente care stimulează eliberarea de citokine pro-inflamatorii;
– cancerul pulmonar cu celule mici;
– carcinom medular tiroidian;
– nou-născuţi în primele 48 ore de viaţă;
– şoc cardiogen sever sau prelungit.

●   Interferenţe analitice

În cazuri izolate, prezenţa în titruri mari de anticorpi antiantistreptavidină sau antiruteniu poate cauza interferenţe, iar rezultatele obţinute sunt neconcludente2.

 

Bibliografie

1.   Brunhorst F.M. et al. Procalcitonin for early diagnosis and differentiation of SIRS, sepsis, severe sepsis and septic shock. In Intensive Care Med. 2000, 26 (suppl. 2): 148-152.
2.   Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2012. Ref Type: Catalog.
3.   Lothar Thomas. Inflammation. Procalcitonin (PCT). In Clinical Laboratory Diagnostics. 1998, 710-713.
4.   Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories.Test Catalogs and Guides. Test catalog. Procalcitonin, Serum. www.mayomedicallaboratories.com.

 

Termeni şi condiţii. | Politica de confidentialitate. | Politică privind fișierele cookies.