facebook instagram

Manifestari stiintifice

Simpozionul Medical Synevo 2010

Ca în fiecare an Simpozionul Synevo 2010 – sesiunea de laborator clinic – a întrunit peste 200 de participanţi, medici de familie şi specialişti. Deşi simpozionul s-a desfăşurat sâmbătă, 20 noiembrie, sala mare de conferinţe a Hotelului Novotel din Bucureşti a fost plină pe toată durata celor 3 sesiuni de lucrări ştiinţifice. Numeroasele întrebări şi comentarii venite din partea audienţei au demonstrat interesul trezit de această manifestare. Diseminarea informaţiilor medicale de ultimă oră a constituit scopul major al simpozionului, fie că a fost vorba de actualizarea ghidurilor de diagnostic, fie de prezentarea unor investigaţii de laborator bazate pe o tehnologie avansată, fie de opţiuni terapeutice noi.

Dr. Camelia Berghea

Prima lucrare, care a avut ca autor pe Asistent Universitar Dr. Camelia Berghea – medic primar alergologie şi imunologie clinică la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Alexandru Obregia”, Bucureşti- s-a adresat algoritmurilor de diagnostic în alergiile alimentare. Alergiile alimentare mediate prin anticorpi IgE reprezintă o problemă de sănătate importantă, prin frecvenţa semnificativă (mai ales la copii) şi varietatea tablourilor clinice, uneori ameninţătoare de viaţă. În cursul prezentării s-a subliniat importanţa diagnosticului precoce în scopul reducerii riscurilor şi evitării dietelor inadecvate – fără restricţii sau dimpotrivă, prea restrictive. Determinarea IgE specifice constituie un element esenţial pentru investigarea componentei imune, însă valoarea diagnostică a acestora depinde de nivelul seric, fiind definite valori-prag pentru IgE specifice faţă de principalele alimente alergizante. Aproximativ 30% dintre cazurile de hipersensibilitate alimentară sunt confirmate prin teste de provocare orală.

Dr. Gabriel Kacso

Următoarea lucrare a fost susţinută de Şef de Lucrări Dr. Gabriel Kacso – medic primar radioterapie, medic specialist oncologie medicală şi chimioterapie, Inst. Oncologic “Prof. I. Chiricuţă” Cluj Napoca – şi a avut ca temă “Diagnosticul cancerului de prostată în 2010”. Alături de prezentarea unor date recente privind incidenţa şi mortalitatea prin cancer de prostată autorul s-a referit cu rigurozitate la recomandările actuale privind screening-ul acestei tumori şi la rolul determinării antigenului specific prostatic (PSA). A fost subliniată de asemenea valoarea testului PSA dincolo de diagnosticul iniţial – ca factor de prognostic, element predictiv al răspunsului terapeutic şi marker al recidivei biochimice.

A urmat o lucrare susţinută de Profesor Dr. Ileana Constantinescu – medic primar virusologie-imunologie, Centrul de Imunogenetică şi Virusologie Institutul Clinic Fundeni care a abordat problematica infecţiilor cu virusurile hepatitice în România, punându-se accent pe impactul diagnosticului virusologic asupra evoluţiei clinice şi terapeutice la pacienţii cu infecţii cronice VHB, VHD şi VHC. Astfel, virologia moleculară reprezintă un instrument diagnostic util atât pentru evaluarea statusului pacienţilor (carrier, stadiu de boală replicativă activă sau fază de latenţă) cât şi pentru monitorizarea răspunsului la terapia antivirală şi a evoluţiei clinice. Prezentarea a inclus şi comunicarea rezultatelor unui studiu care a avut ca scop identicarea genotipurilor VHB prevalente în ţara noastră şi corelarea acestor genotipuri cu anumite mutaţii VHB, în vederea selectării pacienţilor pentru administrarea celui mai adecvat tratament antiviral.

Prima sesiune de lucrări s-a încheiat cu prezentarea unei tehnologii de citologie în mediu lichid care a revoluţionat screening-ul cancerului cervical în mai multe ţări din Europa Occidentală. Prezentarea a fost susţinută Dr. Anneke van Driel de la Departamentul de Patologie al Spitalului Maasstadt din Rotterdam, Olanda, cu sprijinul companiei Becton-Dickinson. După o introducere referitoare la prevalenţa cancerului cervical şi la modalităţile actuale de screening autoarea a detaliat avantajele oferite de tehnologia BD în principal, creşterea semnificativă a sensibilităţii în ceea ce priveşte depistarea leziunilor intraepiteliale cu risc crescut (HSIL).

Dr. Johan Smitz

După o scurtă pauză, s-a deschis cea de-a doua sesiune a simpozionului cu lucrarea Profesorului Dr. Johan Smitz – Centrul de Medicină Reproductivă, Laboratorul de Hormonologie şi Markeri tumorali, Spitalul Universitar Brussel, Belgia – care a adus în discuţie utilitatea determinărilor hormonale în diagnosticul şi monitorizarea pacienţilor cu infertilitate. Prezentarea a inclus detalii importante privind dinamica hormonilor sexuali în cazul aplicării tehnicilor de reproducere asistată, subliniind în acelaşi timp importanţa acurateţei metodelor de lucru şi a rezultatelor furnizate de laboratorul clinic. Prezenţa speaker-ului la simpozionul Synevo a fost posibilă prin suportul acordat de firma bioMérieux.

Actualităţi în diagnosticul tumorilor neuroendocrine” a fost titlul următoarei lucrări pe care d-na Prof. Dr. Simona Fica – medic primar endocrinologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Bucureşti – a ales să o susţină la simpozionul nostru. După o introducere sugestivă privind dificultăţile întâmpinate în diagnosticul acestui tip de tumori, autoarea s-a referit la particularităţile tumorilor neuroendocrine, la markerii biochimici utilizaţi în depistarea acestora (a fost evidenţiat în special rolul cromograninei A), la examenul histopatologic şi imunohistochimic, la explorările imagistice precum şi la opţiunile de tratament.

DR. Herbert Schuster

O lucrare deosebită, faţă de care auditoriul a manifestat un real interes, a fost prezentată de către un invitat din Germania – Dr. Herbert Schuster, Professor of Medicine, Internist – Medical Geneticist, INFOGEN Institut for Health Research and Health Management Berlin – care a abordat o temă de impact general şi anume, optimizarea managementului riscului cardiovascular. După o scurtă introducere în mecanismele recent descrise ale aterogenezei, autorul a revizuit modalităţile curente de evaluare a riscului cardiovascular, oferind câteva exemple de cazuri clinice şi interacţionând cu audienţa. Pentru instituirea unor măsuri preventive adecvate este esenţial ca factorii “tradiţionali” de risc să fie integraţi împreună cu rezultatele analizelor de laborator (profil lipidic clasic, apolipoproteine, homocisteină, proteină C reactivă înalt sensibilă, markeri genetici: polimorfismul genei KIF-6 şi al genei apolipoproteinei E, etc) această integrare fiind realizată cu ajutorul unui instrument informatic dezvoltat de autor. Astfel fiecare pacient va primi o evaluare a riscului cardiovascular individual şi recomandări privind modalităţile optime de prevenţie şi tratament.

Cea de a treia sesiune de lucrări a simpozionului a debutat cu o lucrare din patologia pediatrică: “Particularităţi ale infecţiei urinare la copil” care a avut ca autor pe Şef de Lucrări Dr. Gabriela Ion, medic primar pediatrie, Spitalul Grigore Alexandrescu”, Bucureşti. Au fost prezentate câteva din “capcanele de diagnostic“ alături de factorii determinanţi şi cei favorizanţi ai infecţiilor tractului urinar, metodele paraclinice de diagnostic precum şi principiile fundamentale ale tratamentului.

Prof. Wolfgang Kaminski

Şi anul acesta Prof. Wolfgang E. Kaminski de Institutul de Chimie Clinică al Universităţii din Heidelberg, Germania a răspuns invitaţiei de a participa la simpozionul Synevo. Dacă în anul precedent lucrarea profesorului s-a referit la diagnosticarea şi monitorizarea pacienţilor cu trombofilie, acum a ales să prezinte elemente-cheie ale diagnosticului de laborator în sindroamele hemoragipare. După o ilustare sugestivă a cauzelor ereditare şi dobândite de sângerare excesivă, autorul a abordat separat modalităţile de diagnostic ale tulburărilor factorilor de coagulare, disfuncţiilor trombocitare precum şi a celor mixte. Exemplele din practica curentă au adăugat o valoare şi mai mare prezentării.

Lucrările s-au încheiat cu prezentarea de excepţie a Prof. Dr. Alexandru Oproiu, de la Clinica de Gastroenterologie a Spitalului “Ionescu Agripa”, Bucureşti, care s-a remarcat prin caracterul practic şi noutatea informaţiei. “Mitul” inhibitorilor pompei de protoni a fost reconsiderat pe o bază reală prin prisma problemelor de farmacocinetică şi farmacodinamică ale acestei clase de antisecretorii gastrice, a minusurilor preparatelor cu eliberare lentă, a interacţiunilor medicamentoase (inclusiv cu remedii herbale), a fenomenului de rebound, a reacţiilor adverse înregistrate şi previzibile.
Nu in ultimul rand mentionam contributia, la unele lucrari stiintifice, adusa de sponsorii simpozionului nostru: Novaintermed, Top Diagnostics, Roche, Diamedix, Servier Pharma.

Termeni şi condiţii. | Politica de confidentialitate. | Politică privind fișierele cookies.