Laboratoarele Synevo, partenere în proiectul “Testare Babeș Papanicolaou în mediu lichid” finanțat de Primăria Capitalei prin ASSMB
Începând din luna noiembrie 2023, laboratoarele Synevo Romania sunt partenere afiliate proiectului „Testare Babeș Papanicolau în mediu lichid”, finanțat de Primăria Capitalei prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) în baza Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 189/29.05.2023.
Obiectivul proiectului îl reprezintă depistarea precoce și prevenirea cancerului de col uterin, prin efectuarea Testului Babeș Papanicolau în mediu lichid, procedură de screening pentru cancer sau alte anomalii celulare ale colului uterin prin care acuratețea rezultatului crește exponențial.
Cum pot înregistra o cerere?
Până în decembrie 2024, puteți înregistra cererea în vederea realizării și decontării serviciilor medicale pentru efectuarea testării Babeș Papanicolaou în mediu lichid (Test PAP în mediu lichid) cu interpretarea medicului anatomopatolog accesând linkul următor: https://testarepapanicolau.assmb.ro/campanie/
Pacientele vor alege ca furnizor unul dintre centrele Synevo România și vor beneficia de recoltarea și efectuare testării Babeș Papanicolau în mediu lichid (Test PAP în mediu lichid) fără costuri suplimentare, urmând etapele de înscriere în proiect detaliate în Regulament.
Care sunt condițiile de eligibilitate?
Pot fi beneficiare ale acestui proiect femeile, cu domiciliul stabil în Municipiul București sau viza de reşedinţă obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de data aplicării în proiect, cu vârsta de peste 26 de ani, care au indicație medicală de la medicul specialist ginecolog/ oncolog sau medicul de familie.
Până în luna decembrie 2024 se pot testa gratuit 10.000 de beneficiare, sprijinul financiar acordat fiind în cuantum total de maximum 100 lei/ beneficiară.
Ce ne diferențiază?
Synevo utilizează tehnica în mediu lichid, având la dispoziție două platforme SurePath, complet automatizate. Acest lucru oferă posibilitatea de standardizare a procesării și facilitare a interpretării. De asemenea, suntem singurii din România care beneficiază de suportul instrumentului FocalPoint, ce oferă asistență computerizată în interpretarea frotiurilor.
Avantaje față de metoda clasică:
- crește cu 37% cantitatea de celule recoltate datorită sistemului ce permite păstrarea periuței de recoltare în flacon;
- erorile umane din procesul de procesare sunt înlăturate, calitatea frotiurilor obținute fiind net superioară;
- crește gradul de detecție a leziunilor precanceroase;
- numărul de cazuri nesatisfăcătoare scade sub 1%.
Cum mă pregătesc pentru recoltare?
Perioada ideală de recoltare a testului PAP în mediul lichid este mijlocul ciclului menstrual.
- se va evita recoltarea în timpul menstruaţiei şi a infecţiilor genitale;
- cu 24 – 48 de ore înainte de recoltare se evită raporturile sexuale, spălăturile intravaginale, utilizarea gelurilor, cremelor, contraceptivelor, dezinfectantelor, lubrifianților și tampoanelor intravaginale.
Regulamentul complet al proiectului este disponibil în pagina Testare Babeș Papanicolau.