Cumpără online analizele medicale necesare, utilizează codul ONLINE10 și beneficiază de 10% reducere la coșul de cumpărături.
Synevo
Programări
Coșul meu


Cancerul este un diagnostic care poate beneficia de prevenție și de tratament curativ, dacă este identificat la timp.

OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
Ce înseamnă „la timp”?

Greu de spus. Pentru fiecare dintre tipurile de cancer acest termen este diferit. De la un screening pentru identificarea afecțiunilor precanceroase, până la monitorizarea periodică a unor simptome clinice și markeri de laborator, aceste intervenții te pot ajuta să afli la momentul potrivit dacă ceva este în neregulă în corpul tău.

Cea de-a doua cauză principală de deces în lume, după bolile cardiovasculare, cancerul afectează anual aproape 20 de milioane de oameni, iar numărul cazurilor noi de cancer din România în 2020 a fost de aproape 100 de mii. (Globocan 2020)

Dintre acestea, cea mai mare pondere au ocupat-o cazurile de cancer colorectal (aproape 13 mii), urmate de afecțiunile oncologice pulmonare, ale sânului, prostatei și vezicii urinare.

OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
În rândul persoanelor de gen feminin, cea mai mare incidență a avut-o cancerul de sân, urmat de cel colorectal, cervical, cancerul pulmonar și cel endometrial.

OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
În cazul persoanelor de gen masculin, cele mai multe cazuri noi înregistrate în 2020 au fost cele de cancer pulmonar, urmate de cancerul de prostată, cel colorectal, de vezică urinară și de stomac.

OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
Screening-ul este alegerea ta

Durează doar câteva minute, dar ți-ar putea salva viața.

Peste 40% dintre  afecțiunile oncologice ar putea fi prevenite prin măsuri eficiente de prevenție, iar mortalitatea ar putea fi considerabil redusă prin diagnosticarea timpurie a tumorilor. Cu cât cancerul este detectat mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat. Screening-ul contribuie la diagnosticarea timpurie și, astfel, crește opțiunile de tratament, îmbunătățește calitatea vieții și chiar salvează vieți. De asemenea, prevenția este și cea mai eficientă strategie de control a cancerului din punct de vedere economic.

Screening-ul constă în realizarea de diferite investigații medicale înaintea apariției simptomelor care să te îngrijoreze. Aceste investigații ar putea include:

  • anamneza – stabilirea istoricului tău medical și a factorilor ereditari / genetici;
  • analize de laborator – analize de sânge, de urină, de țesut ori alte substanțe din corp;
  • imagistică medicală – radiografii, CT (computer tomograf) sau alte investigații imagistice care pot fi mai mult sau mai puțin invazive;
  • teste ADN – teste de laborator ce presupun analizarea celulelor și a țesuturilor pentru a identifica eventuale modificări ale genelor sau cromozomilor; aceste modificări ar putea indica riscul unui pacient de a dezvolta anumite afecțiuni.

Efectuarea cu regularitate a acestora reprezintă o măsură extrem de importantă deopotrivă pentru prevenirea și pentru diagnosticarea precoce a cancerului. Diagnosticarea timpurie crește rata de succes a tratamentelor și, totodată, rata de supraviețuire.

OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
Ce este cancerul?

Cancerul este un termen generic care acoperă o diversitate de afecțiuni cunoscute și drept tumori maligne sau neoplasme, localizate în orice parte sau organ al corpului uman. Caracteristica definitorie a cancerului o reprezintă multiplicarea rapidă a celulelor unui anumit țesut sau organ, transformate, și care se dezvoltă în detrimentul funcționării normale a celulelor sănătoase.

În stadiile avansate, celulele transformate malign se pot răspândi în organism, afectând și alte organe. Acest proces este denumit metastazare și reprezintă principala cauză de deces la pacienții diagnosticați cu cancer.

Cunoașterea factorilor de risc și conștientizarea impactului lor asupra sănătății poate avea un impact major asupra creșterii ratei de supraviețuire a persoanelor diagnosticatei la timp și asupra reducerii ratei de mortalitate în rândul acestora. Istoricul familial, vârsta și anumite infecții virale contractate de-a lungul vieții (HPV, virusurile hepatice, Helicobacter pylori etc.) reprezintă condiții importante de luat în seamă pentru efectuarea screening-ului pentru diferite tipuri de cancer.

Totodată, fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea, lipsa activității fizice, alături de poluare și expunerea la diferite substanțe chimice (precum azbestul ori pesticidele) sau expunerea prelungită la radiații (inclusiv razele ultraviolete emise de soare) sunt factori care cresc riscul de cancer.

OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
Screening-ul în funcție de tipurile de cancer

OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
Screening-ul pentru cancer de col uterin

Ghidurile internaționale recomandă efectuarea screening-ului pentru cancerul cervical de către toate femeile de peste 21 de ani, indiferent de momentul începerii vieții sexuale, astfel:

  • Între 21 și 29 de ani, se recomandă citologia cervico-vaginală Babeș–Papanicolaou (PAP) la fiecare 3 ani;
  • Între 30 și 65 de ani, se poate opta pentru una dintre aceste variante de testare:
  • Co-testarea PAP și HPV la fiecare 5 ani Testarea;
    PAP la fiecare 3 ani;
    Testarea HPV la fiecare 5 ani.

    OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
    Screening-ul pentru cancer de prostată

    Screening-ul pentru cancerul de prostată poate începe cu analiza de sânge PSA, efectuată de toți bărbații începând cu vârsta de 50 de ani, corelată cu examenul medical ce implică tușeul rectal.
    Mai departe, în funcție de indicațiile medicului urolog, se poate recomanda ecografia trans-abdominală.

    OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
    Screening-ul pentru cancer colorectal

    Screening-ul pentru cancerul colorectal include cel mai adesea analiza de hemoragii oculte în materii fecale, urmată de colonoscopie. Testul de hemoragii oculte în materii fecale identifică prezența sângelui în scaun – un indicator important pentru stabilirea necesității unor investigații suplimentare.

    Colonoscopia este o explorare invazivă ce va oferi medicului date importante despre eventuala prezență a polipilor sau a tumorilor colorectale. Depistarea timpurie a polipilor pe colon este extrem de importantă, aceștia reprezentând leziuni precanceroase. Totuși, este important de reținut că majoritatea polipilor colonici sunt inofensivi și nu se transformă malign.

    Screening-ul pentru cancer colorectal prin evidențierea hemoragiilor oculte în materiile fecale ar trebui sa înceapă în jurul vârstei de 50 ani.

    În cazul prezenței în familie a cazurilor de tumori colorectale, screening-ul ar trebui să înceapă mai devreme, în jurul vârstei de 40 de ani, sau cu 10 ani mai devreme decât vârsta celei mai tinere rude din familie diagnosticată cu această patologie.

    OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
    Screening-ul pentru cancer gastric

    Screening-ul pentru cancer de stomac începe cu un examen clinic – un consult medical ce constă, printre altele, în palparea abdomenului pentru a identifica orice umflătură anormală sau durere. Având în vedere că infecția cu H. Pylori poate fi de multe ori asimptomatică, analiza prezenței acestei bacterii în corp reprezintă o modalitate sigură și neinvazivă de testare.
    Dacă medicul va considera necesar, poate recomanda apoi efectuarea unei endoscopii – o examinare minim invazivă a sistemului digestiv.

    OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
    Screening-ul pentru cancer pulmonar

    Cea mai importantă investigație care poate depista precoce semnele instalării cancerului de plămâni este computer tomografia cu doză redusă de radiații. Aceasta se recomandă în mod special persoanelor cu vârstă cuprinsă între 50 și 74 de ani, fumătoare sau care au fumat în trecut.
    Cel mai important studiu privind depistarea cancerului pulmonar, publicat in 2011, arăta ca efectuarea examenului computer tomograf cu doză redusă ar putea reduce numărul deceselor cauzate de acest tip de cancer cu 20%, în comparație cu radiografiile toracice.

    OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo
    Screening-ul pentru cancer mamar

    Medicii specializați în oncologie și chirurgia sânului recomandă ca screening-ul pentru cancerul mamar să înceapă cât mai devreme prin controale senologice periodice și efectuarea ecografiilor mamare la fiecare 1-2 ani, iar după vârsta de 40-45 de ani – mamografie la fiecare 1-2 ani, deși în Romania nu există un program de screening dedicat.
    Ghidurile europene recomandă screeningul prin mamografie, odată la 1-2 ani, pentru toate femeile de peste 45 de ani. Mamografia este singura metodă de screening care s-a dovedit eficientă în prevenirea deceselor cauzate de cancerul mamar.
    Totuși, pentru că unele leziuni și anomalii ale sânului nu sunt vizibile sau sunt dificil de interpretat la mamografii, îndeosebi în cazul sânilor cu structură densă, investigațiile recomandate pentru un diagnostic corect sunt ecografia mamară și RMN-ul mamar.

    Suplimentar, testarea genetică pentru cancer ereditar de sân sau de ovar – Mutații BRCA1 și BRCA2 – reprezintă o opțiune de screening pentru evaluarea persoanelor cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar și/ sau ovarian.

    Synevo Decoder

    OncoScreening: Prevenția și diagnosticul precoce al cancerului - Synevo

    Synevo Decoder: sesiunea de consultanță virtuală cu un medic de laborator

    Grăbește interpretarea analizelor cu Synevo Decoder. Programează o sesiune de consultanță virtuală cu unul dintre medicii noștri de laborator. Interpretarea corectă a analizelor îți va oferi o imagine clară asupra stării tale de sănătate și a pașilor de urmat pentru un diagnostic cât mai precis.

    Alege una din specialitățile din lista de mai jos și programează o ședință online cu unul dintre medicii disponibili:
    icon-cart

    Produsul a fost adăugat în coș

    Continuă cumpărăturile
    Vezi coșul
    ×
    Cumpărate frecvent împreună
      Cumpără online analizele adăugate în coșul tău, Utilizează codul ONLINE10 și beneficiezi de 10% reducere.

      În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.