Alergiile și intoleranțele alimentare – provocări continue în sfera patologiei pediatrice
Reacțiile adverse alimentare includ alergiile alimentare mediate imunologic și intoleranțele alimentare, nemediate imunologic. Încă există confuzie în ceea ce privește această diferentiere, aceste tulburări fiind produse prin implicarea unor mecanisme patogenetice diferite. În plus, există o discrepanță de perceptie în ceea ce privește prevalența reală a alergiilor alimentare mediate imunologic față de cele non-imunologice (care sunt extrem de frecvente). Riscul unei abordări neadecvate, în ceea ce privește identificarea corectă a acestora, poate duce la recomandarea unor diete necorespunzătoare, cu instalarea unor deficiențe nutriționale grave1.
Alergiile alimentare reprezintă un motiv de îngrijorare deosebită la copiii mici, unde se estimează că incidența acestora (care adesea pun în pericol viața) este mai mare la copiii mici (5-8%) decât la adulți (1-2%). În țările dezvoltate această patologie afectează 3-6% dintre copiii. Diagnosticul corect al alergiilor alimentare este de o importanță crucială, atât pentru protejarea sănătății copiilor, pentru îmbunătățirea calității vieții (prin prevenirea complicațiilor pe termen lung) cât și pentru o îndrumare corectă, în ceea ce privește selecția unor alimente alternative.
Intoleranțele alimentare sunt din ce în ce mai frecvente în rândul copiilor și pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții. Acestea pot avea diverse cauze, cum ar fi reacția la anumiți compuși chimici, deficitul enzimatic, sau existența unei sensibilităti, prin supraconsum sau supraexpunere la un anumit aliment. Indiferent de cauză, acestea pot afecta dezvoltarea și bunăstarea generală a copiilor. Diagnosticul corect poate contribui la reducerea unor simptome neplăcute, promovarea creșterii și dezvoltării armonioase, precum și la prevenirea instalării complicațiilor.
Synevo România vă invită la webinarul cu tema ”Alergiile și intoleranțele alimentare – provocări continue în sfera patologiei pediatrice”
Evenimentul virtual, ce se va desfășura în data de 29 iunie 2023, începând cu ora 17.00, este dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății, cu specializare în Pediatrie, Alergologie și Medicină de familie.
Cu ajutorul invitaților noștri, vom explora cele mai eficiente metode de diagnosticare corectă a alergiilor și intoleranțelor alimentare, vom dezbate ce presupune un management adecvat al acestor două categorii de afecțiuni, care sunt strategiile de prevenire și reducere a riscului, precum și noile cercetări și perspective din domeniu.