Importanța microbiotei – o posibilă revoluție clinică?
Proiectul “The Human Microbiome”, lansat în 2008, o inițiativă a Institutului Național de Sănătate al Statelor Unite, a pus bazele cercetării pentru identificarea și caracterizarea microorganismelor care se găsesc atât la oamenii sănătoși, cât și la cei cu diverse afecțiuni. Studiul derulat timp de cinci ani, caracterizat ca fiind unul de fezabilitate, cu un buget de 115 milioane de dolari, a analizat asocierea modificărilor microbiomului uman cu sănătatea indivizilor sau cu diferite stări patologice.
Microbiota intestinală include 1.000 – 1.500 de specii bacteriene, însă cu toate acestea, un individ prezintă doar aproximativ 160 specii bacteriene, indicând faptul că această compoziţie a microbiomului este substanțial diferită între indivizi, fiind asociată cu schimbările de mediu și modificările genetice moștenite.
Factorii de mediu joacă un rol foarte important în dezvoltarea microbiotei intestinale. O serie de metaanalize confirmă că este influențată în principal de varietatea dietei, vârsta și statusul inflamator al mucoaselor.
Synevo România vă invită la un eveniment virtual, ce are loc pe 15 iunie 2022, ora 19:00, adresat specialiștilor din domeniul sănătății, medici gastroenterologi, interniști, pediatri și alergologi, în cadrul căruia invitații noștri vor aduce în discuție rolul microbiotei în patogenia bolilor inflamatorii intestinale (IBD) și beneficiile evaluării avansate a microbiotei intestinale.