Preeclampsia – o abordare integrată pentru o sarcină fără riscuri
Preeclampsia este o patologie hipertensivă specifică sarcinii cu afectare multisistemică, fiind caracterizată prin hipertensiune arterială și proteinurie de novo, apărute după săptămâna 20 de sarcină. Afectează 2-8% din sarcini și expune gravidele la riscul de a suferi evenimente care le pun viața în pericol: hemoragie cerebrală, edem pulmonar, leziuni renale acute, insuficiență hepatică, coagulare intravasculară diseminată, eclampsie și dezlipire de placentă.
Nu în ultimul rând, preeclampsia constituie un factor de risc pentru dezvoltarea în viitor de afecțiuni cardiovasculare și metabolice. În plus, această patologie conduce la o morbiditate și mortalitate fetală semnificativă care este dată de nașterea prematură iatrogenă, a restricției de creștere fetală și a rupturii de placentă.
Astfel, preeclampsia reprezintă o cauză majoră de prematuritate extremă (20% dintre nașterile premature au loc inainte de 32 săptămâni) și determină de asemenea aproximativ 76.000 decese materne pe an, în întreaga lume. Doar inducerea travaliului și îndepărtarea placentei ameliorează simptomatologia maternă iar internarea rapidă în centre specializate reduce morbiditatea și mortalitatea perinatală cu 20%.
Necesitatea îmbunătățirii diagnosticului și managementului gravidelor cu preeclampsie reprezintă un subiect extrem de dezbătut deoarece anticiparea instalării și/ sau agravării acestei patologii poate preveni apariția complicațiilor din timpul nașterii
În acest context, Synevo România vă invită la webinarul cu tema: ”Preeclampsia – o abordare integrată pentru o sarcină fără riscuri”.
Evenimentul virtual, ce se va desfășura în data de 13 decembrie 2023, ora 17:00 este dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății, specializați în Obstetrică Ginecologie și Medicină de familie.
Cu ajutorul invitatului nostru, Conf. Dr. Anca Panaitescu, vom explora provocările din practica obstetricală induse de preeclampsie, predictia acesteia, screening-ul și importanța unui management corect încă din primul trimestru de sarcină.