Noi strategii de prevenție pentru pacientul cu risc cardiovascular: de la teorie, la practica medicală
Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză de deces prematur în Europa. Totodată, sunt o cauză importantă de invaliditate şi contribuie în mod substanţial la creşterea costurilor din sistemul sanitar. Ateroscleroza subiacentă se dezvoltă insidios, în mulţi ani, şi este de obicei avansată în momentul apariţiei simptomelor. Decesul prin BCV survine de multe ori subit, înainte de asigurarea accesului la asistenţă medicală, astfel încât, multe intervenţii terapeutice sunt inaplicabile sau paleative.
Apariţia în masă a BCV se corelează strâns cu stilul de viaţă şi cu factorii fiziologici şi biochimici modificabili. S-a demonstrat că modificarea factorilor de risc reduce mortalitatea şi morbiditatea prin BCV, în special la pacienţii cu risc înalt.
În prima parte a acestui secol, BCV au reprezentat cauza directă a peste 4 milioane de decese în Europa, fiind răspunzătoare de 43% din toate decesele de orice cauză la bărbaţi şi 55% la femei.
Există variaţii marcate între ţările europene în ceea ce priveşte morbiditatea şi mortalitatea prin BCV, care sunt parţial explicate de diferenţele socio-economice, privind factorii de risc convenţionali, cum ar fi fumatul, tensiunea arterială (TA), valoarea colesterolului şi a glicemiei.
În România, ratele de mortalitate prin BCV variază cu vârsta, sexul, statusul socio-economic şi regiunea geografică. Acestea cresc cu vârsta şi sunt mai mari la sexul masculin, la persoanele cu status socio-economic precar.
Astfel, se pot distinge trei strategii de prevenţie a BCV: prevenţia populaţională, prevenţia la persoanele cu risc crescut şi prevenţia secundară.
În acest context, Synevo România vă invită la webinarul cu tema „Noi strategii de prevenție pentru pacientul cu risc cardiovascular: de la teorie, la practica medicală”.
Evenimentul virtual, ce se va desfășura în data de 28 februarie 2024, începând cu ora 17.00, e dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății, specialiști în Cardiologie, Medicina de Familie, Diabet Zaharat, Nutriție si Boli Metabolice.
Cu sprijinul invitaților noștri, vom dezbate rolul medicului specialist în această iniţiativă, în special în ceea ce priveşte aplicarea unor măsuri preventive eficiente în practica clinică actuală.