Data
29 iunie 2023 - Ora: 17:00
Locatie
Online

Reacțiile adverse alimentare includ alergiile alimentare mediate imunologic și intoleranțele alimentare, nemediate imunologic. Încă există confuzie în ceea ce privește această diferentiere, aceste tulburări fiind produse prin implicarea unor mecanisme patogenetice diferite. În plus, există o discrepanță de perceptie în ceea ce privește prevalența reală a alergiilor alimentare mediate imunologic față de cele non-imunologice (care sunt extrem de frecvente). Riscul unei abordări neadecvate, în ceea ce privește identificarea corectă a acestora, poate duce la recomandarea unor diete necorespunzătoare, cu instalarea unor deficiențe nutriționale grave1.

Alergiile alimentare reprezintă un motiv de îngrijorare deosebită la copiii mici, unde se estimează că incidența acestora (care adesea pun în pericol viața) este mai mare la copiii mici (5-8%) decât la adulți (1-2%). În țările dezvoltate această  patologie afectează 3-6% dintre copiii. Diagnosticul corect al alergiilor alimentare este de o importanță crucială, atât pentru protejarea sănătății copiilor, pentru îmbunătățirea calității vieții (prin prevenirea complicațiilor pe termen lung) cât și pentru o îndrumare corectă, în ceea ce privește selecția unor alimente alternative.  

Intoleranțele alimentare sunt din ce în ce mai frecvente în rândul copiilor și pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții. Acestea pot avea diverse cauze, cum ar fi reacția la anumiți compuși chimici, deficitul enzimatic, sau existența unei sensibilităti, prin supraconsum sau supraexpunere la un anumit aliment. Indiferent de cauză, acestea pot afecta dezvoltarea și bunăstarea generală a copiilor. Diagnosticul corect poate contribui la reducerea unor simptome neplăcute, promovarea creșterii și dezvoltării armonioase, precum și la prevenirea instalării complicațiilor.

Synevo România vă invită la webinarul cu tema  ”Alergiile și intoleranțele alimentare - provocări continue în sfera patologiei pediatrice

Evenimentul virtual, ce se va desfășura în data de  29 iunie 2023, începând cu ora 17.00, este dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății, cu specializare în Pediatrie, Alergologie și Medicină de familie.

Cu ajutorul invitaților noștri, vom explora cele mai eficiente metode de diagnosticare corectă a alergiilor și intoleranțelor alimentare, vom dezbate ce presupune un management adecvat al acestor două categorii de afecțiuni, care sunt strategiile de prevenire și reducere a riscului, precum și noile cercetări și perspective din domeniu.


  1. Food Allergy and Intolerance: A Narrative Review on Nutritional Concerns - PMC (nih.gov)

Agenda

29 iunie 2023
17:00 - 17:05
Deschiderea conferinței și prezentarea invitaților – As. Univ.Dr. Antoanela Curici
17:05 - 17:25
Diagnostic si management în alergii și intolerante alimentare – Conf. Univ. Dr. Camelia Berghea
17:25 - 17:45
Obstacole și controverse în diagnosticul intoleranțelor alimentare – As. Univ. Dr. Mihai Stoicescu
17:45 - 18:05
Diagnostic de laborator în alergii și intoleranțe alimentare – As. Univ. Dr. Antoanela Curici
18:05 - 18:20
Sesiune Q&A
Înregistrați-vă

Speakeri

As. Univ. Dr. Mihai Stoicescu
As. Univ. Dr. Mihai Stoicescu
Conf. Univ. Dr. Elena Camelia Berghea
Conf. Univ. Dr. Elena Camelia Berghea
Dr. Antoanela Curici, MD, PhD, Medical director
Dr. Antoanela Curici, MD, PhD, Medical director

Rămâneți conectați la noutățile din domeniul medical!

Abonează-te și fii primul care află despre campaniile și activitatea noastră.

Canalele de comunicare preferate:
Close popup
Icon Bell
10%
REDUCERE

la analize medicale

Ai grijă de sănătatea ta, comandă online și economisește!