Cancerul mamar: de la un diagnostic integrat precis, la o strategie terapeutică personalizată
Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, cu 2 296 840 de cazuri diagnosticate în 2022 la nivel global. Statisticile recente arată că aproximativ 1 din 8 femei va dezvolta cancer mamar pe parcursul vieții. Incidența este mai mare în țările dezvoltate, iar factorii de risc includ atât predispoziția genetică, cât și factorii de mediu și stilul de viață.
În România, conform GLOBOCAN, cancerul mamar ocupă locul 2 în ceea ce privește incidența, după cancerul colorectal. În anul 2022, au fost raportate 12 685 de cazuri noi și 3 877 decese asociate cu această maladie.
Cele mai frecvente semne și simptome descrise în literatura de specialitate sunt: prezența unui nodul în zona sânului sau axilei, modificări ale formei sau dimensiunii sânului, secreții anormale la nivelul mamelonului, schimbări ale aspectului pielii sânului, precum înroșire sau retracția mameloanelor, durere sau disconfort persistent la nivelul sânului.
Confirmarea diagnosticului se face prin biopsie și profilare moleculară avansată a tumorii, oferind informații detaliate despre caracteristicile genetice ale cancerului.
Stabilirea unei conduite terapeutice implică o echipă multidisciplinară, opțiunile de tratament fiind individualizate fiecarui pacient, în funcție de informațiile relevante ce definesc diagnosticul: stadiul cancerului, caracteristicile genetice ale tumorii și riscurile individuale ale pacientului. Astfel, există o combinație între un tratament local (prin intervenții chirurgicale și radioterapie) și unul sistemic bazat pe chimioterapie, terapie hormonală și terapie biologică țintită. Testarea genetică joacă un rol esențial în personalizarea tratamentului, permițând medicilor să aleagă cele mai eficiente opțiuni terapeutice pentru fiecare pacient în parte.
În acest context, Synevo România vă invită la webinarul cu tema
Cancerul mamar: de la un diagnostic integrat precis, la o strategie terapeutică personalizată
Evenimentul virtual, ce se va desfășura în data de 28 octombrie 2024, începând cu ora 17.00, este dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății, specialiști în Anatomie Patologică, Genetică Medicală, Oncologie Medicală, Radioterapie, Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie Oncologică, Chirurgie Generală și Medicină de Familie.
Cu sprijinul invitaților noștri, vom dezbate aspectele importante în cancerul mamar, de la metodele de diagnostic integrat, până la aspectele clinice și poziționarea opțiunilor terapeutice țintite în această patologie.