Rolul microbiotei în patologia gastrointestinală la copii
Se estimează că între 20% și 40% dintre copiii cu afecțiuni digestive funcționale (ex: sindrom de colon iritabil, constipație cronică, colici) prezintă semne de disbioză intestinală.
Conform studiilor din 2023 (ex: JAMA Pediatrics, Gut Microbes), între 15% și 30% dintre copiii din Europa primesc la un moment dat probiotice în scop preventiv sau terapeutic.
Totuși, utilizarea probioticelor nu este uniform reglementată, iar beneficiile sunt specifice tulpinii și contextului clinic.
Microbiota intestinală joacă un rol esențial în sănătatea digestivă și sistemică a copiilor.
În cadrul webinarului “Rolul microbiotei în patologia gastrointestinală la copii”, vom explora implicațiile clinice ale dezechilibrului microbiotei în patologia gastrointestinală pediatrică, abordând cele mai recente cercetări, studii de caz și perspective diagnostice.
Evenimentul virtual, care se va desfășura în data de 17 iunie 2025, începând cu ora 17.00, se adresează profesioniștilor în domeniul sănătătii, interesați de cele mai noi abordări în evaluarea și managementul afecțiunilor gastrointestinale la copii și este dedicat medicilor specialiști în Pediatrie, Gastroenterologie și Medicină de Familie.
Cu sprijinul invitatei noastre, Șef Lucrări Dr. Iulia Țincu, vom dezbate aspectele clinice și paraclinice ale microbiotei si importanța acesteia în patologia gastrointestinală la copii.
Șef Lucrări Dr. Iulia Florentina Țincu este medic primar Pediatrie, medic specialist Gastroenterologie Pediatrică la Spitalul Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”, București și membră a Societății Europene de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutriție Pediatrică.
Totodată, coordonează activitatea didactică a studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” și susține cursuri de perfecționare postuniversitare, deținând atestate și certificări în diverse domenii medicale de interes ale specialității de Gastroenterologie Pediatrică.