Despre Hepatita B și suprainfectarea cu virusul Delta
În acest episod Dr. Podcast, abordăm subiectul hepatitelor virale. Hepatita B poate apărea în decurs de 6 luni de la expunerea la acest virus care se poate transmite prin contact cu sângele sau alte fluide corporale ale persoanei infectate. ”Hepatitele nu dor!”, după cum spune și Prof. Dr. Liana Gheorghe, șef secție Hepatologie, Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni București.
De aceea, diagnosticul precoce, screening-ul, dar și monitorizarea pacienților cu hepatită cronică sunt esențiale pentru ca evoluția acestora să fie una favorabilă. Asist. Univ. Dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator și director medical Synevo România, discută alături de invitata sa despre incidența hepatitelor la nivel global și în România, despre importanța vaccinării împotriva hepatitei B și despre modalitățile de screening disponibile.
Ne putem infecta cu hepatită de la dentist sau de la manichiură? Care sunt categoriile de persoane considerate la risc pentru infectarea cu Hepatita B? Când ar trebui să ne testăm și care sunt pașii de urmat atât în cazul unui rezultat pozitiv, cât și în cazul unui rezultat negativ? Care este riscul de evoluție a hepatitei B spre cancer hepatic? Ne răspunde Prof. Dr. Liana Gheorghe.