Cumpără online analizele medicale necesare, utilizează codul ONLINE10 și beneficiază de 10% reducere la coșul de cumpărături.
Synevo
Programări
Coșul meu
Atelierul de sănătate
Sănătatea sub microscop

Cancerul testicular

cancer testicular, cancer testicular poze, cancer la testicule, rata supravietuire cancer testicular, cancer testicular simptome, tumora testiculara, simptome cancer testicular, cancerul testicular, nodul testicular, cancer testicule, noduli testiculari, chist testicular, cancer de testicule, tratament pentru mancarimi testicule, mancarime testicule, ciuperca pe testicule tratament, cosuri pe testicule, tratament nodul testicular, nodul pe testicul, nodul la testicul, boli testiculare,  chist pe testicul, durerea de testicule forum, chist testicular tratament naturist, chist testicul, mancarime scrot

Aparatul reproducător masculin include organe externe și interne responsabile pentru producerea (spermatogeneză), depozitarea și transportul spermatozoizilor, esențiali în reproducere.

Testiculele sunt organele principale implicate în producția de celule reproductive masculine (spermatozoizi) și în secreția de testosteron, hormonul sexual masculin. Ele sunt situate în scrot, o pungă de piele ce le protejează și menține temperatura optimă pentru spermatogeneză, ușor mai scăzută decât temperatura corporală. Fiecare testicul este format din tubii seminiferi în care se produc spermatozoizii, aceștia fiind ulterior depozitați în epididim, de unde pot fi eliberați în timpul ejaculării.

Cuprins:

Cele mai frecvente patologii testiculare includ:

  1. Varicocelul este o afecțiune caracterizată prin dilatarea venelor din scrot, care afectează fluxul sanguin din testicule și poate contribui la infertilitate.
  2. Orhita constă în inflamația testiculului, de obicei cauzată de infecții bacteriene sau virale, cum ar fi oreionul, care se manifestă prin: durere, umflături și disconfort la nivelul testiculului afectat.
  3. Epididimita este definită prin inflamația epididimului caracterizată prin durere și umflare, adesea cauzată de infecții cu transmitere sexuală.
  4. Torsiunea testiculară este o urgență medicală care apare atunci când cordonul spermatic se răsucește, întrerupând fluxul de sânge la testicul și cauzând durere intensă. Dacă nu este tratată prompt, poate duce la pierderea testiculului.
  5. Hidrocelul reprezintă o acumulare de lichid în scrot, care poate cauza disconfort, dar de obicei nu este periculos și poate dispărea spontan.
  6. Cancerul testicular este cea mai frecventă formă de cancer la bărbații tineri, între 15 și 35 de ani, dar este relativ rar comparativ cu alte tipuri de cancere. Totuși, acesta este unul dintre cele mai comune cancere și are un prognostic bun dacă este detectat și tratat precoce.

Cancerul testicular este o afecțiune malignă caracterizată prin proliferarea necontrolată a celulelor din țesuturile testiculului. De obicei, acest tip de cancer se dezvoltă în celulele germinale, responsabile de producerea spermatozoizilor.

Incidenţa cancerului testicular în Europa este în creştere, dublându-se la fiecare 20 de ani.

Literatura de specialitate nu menționează cauze clare ale cancerului testicular, această afecțiune fiind inițiată de modificări ale ADN-ului din celulele testiculare, ce vor determina proliferare necontrolată și formarea unei mase de celule tumorale.

Pe măsură ce evoluează, tumoarea poate depăși limita testiculului, iar celulele canceroase se pot răspândi în alte părți ale corpului, afectând cel mai frecvent: ganglionii limfatici, ficatul și plămânii.

Cancer testicular – Factorii de risc

Deși nu există factori de risc modificabili asociați cancerului de testicule, iată o listă de condiții care pot crește riscul de a dezvolta această maladie:

  • Testicul necoborât în scrot – criptorhidism. Riscul ramâne ridicat chiar dacă testiculul a fost coborât printr-o intervenție chirurgicală.
  • Istoric familial de cancer testicular
  • Anomalii ale penisului și uretrei (hipospadias)
  • Context etnic. Cancerul testicular este cel mai frecvent la persoanele caucaziene (albe).

În cancerul testicular, simptomele pot varia, dar câteva semne și simptome incipiente pot atrage atenția asupra unei posibile probleme și ar trebui să fie investigate prompt de un medic:

  • Nodul sau mărirea unui testicul – un nodul nedureros sau o umflătură în testicul este cel mai comun simptom. Orice schimbare în mărime sau consistență față de celălalt testicul ar trebui să fie examinată.
  • Senzație de greutate în scrot – mulți pacienți descriu o senzație neobișnuită de greutate sau disconfort în scrot.
  • Durere surdă în abdomenul inferior, spate sau zona inghinală – deși durerea nu este întotdeauna prezentă, uneori aceasta poate apărea și poate fi un semn de metastazare a cancerului.
  • Sensibilitate la nivelul sânilor (ginecomastie) – creșterea sau sensibilitatea sânilor pot apărea la bărbați din cauza dezechilibrelor hormonale legate de cancerul testicular.
  • Durere bruscă și intensă – deși rar, torsiunea testiculară (care poate fi provocată de o tumoare) poate duce la o durere severă, necesitând îngrijiri medicale de urgență.

Oricare dintre cele de mai sus, în special nodulul nedureros sau schimbarea în dimensiune a testiculului, ar trebui să fie imediat sesizate unui specialist, deoarece diagnosticul precoce crește semnificativ șansa de vindecare.

Complicații ale cancerului testicular

Cele mai frecvente complicații sunt legate de:

  • intervenția chirurgicală de înlăturare a tumorii:  sângerări, infecții și infertilitate (dacă ambele testicule sunt îndepărtate)
  • metastazare (răspândirea) în:
  • Ficat
  • Plămânii
  • Zona retroperitoneală
  • Creier
  • Oase.

Când trebuie să mergi la medic

Orice schimbare la nivelul scrotului și al testiculelor ar trebui investigată la medic. Dacă un bărbat identifică unul dintre simptomele de mai sus, este cu atât mai important să se prezinte pentru un consult.

Este posibil ca simptomele să nu fie cauzate de cancer, dar dacă sunt, cu cât cancerul este depistat mai devreme, cu atât cresc șansele de succes ale tratamentului. 

În funcție de tipul celular implicat, cancerul testicular este clasificat în două categorii principale:

A. Seminom (55 – 60%)

Un tip de cancer cu creștere mai lentă, de obicei mai sensibil la radioterapie.

B. Tumori non-seminom

Include mai multe subtipuri (cum ar fi coriocarcinomul, teratomul, carcinomul embrionar și tumora de sac vitelin) și este, în general, mai agresiv decât seminomul.

C. Tumori stromale

Mult mai rare și cu un prognostic excelent, dacă sunt rezecate chirurgical.

Diagnosticul se bazează, în primul rând, pe histologia masei testiculare înlăturată prin orhiectomie inghinală sau prin chirurgie conservatoare.

În cazul tumorilor avansate şi cu boală rapid progresivă ce necesită administrarea urgentă a chimioterapiei, diagnosticul poate fi susținut de tabloul clinic tipic şi de evaluarea markerilor serici. Testele utilizate pentru diagnosticarea cancerului testicular includ:

Ecografia scrotală

Ecografia oferă medicului mai multe detalii cu privire la modificările de la nivelul scrotului și al testiculelor, putând indica dacă nodulii sunt în interiorul sau în afara testiculului. Modificările din interiorul testiculului sunt mai susceptibile de a fi cancer testicular.

Analize necesare pentru depistarea cancerului testicular

Stadializarea şi evaluarea riscului se fac tinând cont și de rezultatele câtorva analize de laborator:

Când fertilitatea e afectată, trebuie efectuate:

Stadializarea cancerului testicular oferă indicii despre dimensiunea tumorii și despre gradul de răspândire, fiind de ajutor și în stabilirea tratamentului.

Stadiul 0

Neoplazia celulelor germinale in situ (GCNIS) indică prezența celulelor anormale doar în tubii seminiferi (tubii mici din interiorul testiculului), fără răspândire locală.

Stadiul 1

Stadiul 1 este cel mai incipient stadiu al cancerului testicular. Cancerul este localizat doar în testicul și nu s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere sau la alte organe.

Stadiul 2

În stadiul 2, celulele canceroase s-au răspândit din testicul în ganglionii limfatici din apropiere, din abdomen sau pelvis.

Stadiul 3

Cancerul testicular în stadiul 3 indică răspândirea la ganglionii limfatici sau la distanță în alte organe.

Tratamentul cancerului testicular depinde de tipul histologic al tumorii (seminom sau non-seminom), stadiul bolii și starea generală a pacientului. Orhiectomia (îndepărtarea chirurgicală a testiculului) reprezintă standardul de îngrijire şi orhiectomia parţială poate fi efectuată în situaţii specifice.

Principiile terapeutice de bază presupun:

A. Tratament chirurgical

Orhiectomia radicală inghinală este prima și cea mai importantă etapă terapeutică. Implică îndepărtarea chirurgicală a testiculului afectat și este utilizată atât pentru diagnostic (confirmarea histopatologică a tipului de cancer), cât și pentru tratament. Procedura este realizată printr-o incizie inghinală, pentru a preveni diseminarea celulelor tumorale.

B. Chimioterapia

Este utilizată mai ales în cazurile avansate sau dacă există risc de diseminare și poate fi administrată în regim adjuvant după orhiectomie, pentru a reduce riscul de recidivă. Medicamentele frecvent utilizate includ: cisplatina, etoposidul și bleomicina, care sunt eficiente împotriva celulelor canceroase testiculare.

C. Radioterapia

Este folosită mai ales pentru tratarea seminoamelor (care sunt mai sensibile la radiații) în stadii incipiente sau pentru metastazele localizate în ganglionii limfatici retroperitoneali. Radioterapia nu este de obicei indicată pentru non-seminoame, deoarece acestea sunt mai puțin sensibile la radiații.

D. Disecția ganglionilor limfatici retroperitoneali

Este o intervenție chirurgicală indicată uneori în cazurile de tumori non-seminomatoase pentru a îndepărta ganglionii limfatici cu risc de metastază. Procedura poate fi curativă și este recomandată atunci când există semne de metastazare în acesti ganglioni.

Supraveghere activă pentru cazurile cu risc scăzut de recidivă (de obicei seminoame sau tumori non-seminomatoase în stadii incipiente), în care medicul poate recomanda doar monitorizarea atentă prin analize de sânge, imagistică și alte investigații periodice.

Terapia cu testosteron (sau tratamentul hormonal de substituție a testosteronului) este necesară după îndepărtarea ambelor testicule, pentru a acoperi necesarul de testosteron al organismului. Prin combinarea acestor metode, cancerul testicular are o rată de vindecare foarte ridicată, chiar și în stadii non-incipiente.

Efectul tratamentului trebuie monitorizat prin investigații imagistice (radiografie torace, CT) şi dozarea markerilor tumorali la o lună după terminarea tratamentului, iar în cazul existenţei unei mase de ţesut rezidual, examenul PET-CT este recomandat.

Nu există niciun test de screening standard sau de rutină pentru depistarea precoce a cancerului testicular. Cel mai adesea, acesta este descoperit de către bărbați fie din întâmplare, la autoexaminare. Uneori, cancerul este descoperit de un medic în timpul unui examen fizic de rutină.

Prevenția cancerului testicular este limitată, deoarece nu există factori de risc modificabili asociați cu această boală. Totuși, câteva măsuri pot contribui la detectarea timpurie și la reducerea riscului de complicații:

  • Autoexaminarea testiculară regulată reprezintă una dintre cele mai importante metode de depistare precoce. Se recomandă ca bărbații, în special cei cu vârste între 15 și 35 de ani, să își examineze lunar testiculele pentru a identifica orice nodul, mărire, durere sau schimbare de formă sau textură. Examinarea ar trebui să fie efectuată după un duș cald, când scrotul este relaxat.
  • Consultații medicale periodice atunci când există antecedente de cancer testicular sau de criptorhidie (testicul necoborât). În aceste cazuri este important ca pacienții să fie monitorizați periodic de către un medic urolog.
  • Evitarea factorilor de risc potențiali prin prevenirea expunerii la substanțe chimice și radiologice periculoase. Deși factorii de risc ai cancerului testicular nu sunt complet înțeleși, totuși se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, care poate contribui la sănătatea generală a sistemului reproducător.
  • Informarea și educația prin creșterea conștientizării în rândul bărbaților tineri și a personalului medical privind simptomele și importanța autoexaminării. Aceste măsuri pot duce la diagnosticarea timpurie, care este crucială pentru un tratament eficient.

Prevenția cancerului testicular rămâne limitată la identificarea precoce a simptomelor, iar diagnosticarea rapidă este esențială pentru a asigura o rată ridicată de succes a tratamentului.

Orice modificare apărută la nivelul testiculelor va stârni în mintea oricărui bărbat o serie de întrebări și preocupări legate de gravitatea situației și de pașii necesari pentru a asigura funcționarea normală a aparatului reproducător.

Cine este cel mai expus riscului de a dezvolta cancer testicular?

Cancerul testicular este cel mai frecvent diagnosticat la bărbații tineri și de vârstă mijlocie (15-45 ani), iar riscul este mai mare în cazul bărbaților cu un testicul necoborât în scrot.

Cât de des ar trebui să fac o autoexaminare testiculară?

Orice bărbat cu vârsta cuprinsă între 15 – 40 de ani trebuie să efectueze autoexaminarea testiculelor în fiecare lună pentru a identifica la timp orice modificări. Cel mai bun moment pentru examinare este imediat după o baie sau un duș cald. Pielea scrotală este mai relaxată în acest moment și testiculele pot fi simțite mai ușor.

Ce teste de laborator sunt utilizate pentru diagnosticarea cancerului testicular?

Testele de laborator folosite pentru monitorizarea cancerului testicular includ gonadotropina corionică umană beta, alfa-fetoproteina și lactat dehidrogenază. Totuși, existența acestor markeri în sânge nu înseamnă neapărat că aveți cancer. Este necesară și o ecografie scrotală și un consult medical de specialitate pentru a stabili cu siguranță diagnosticul.

Poate cancerul testicular să fie vindecat?

Cancerul testicular este vindecabil. Deși un diagnostic de cancer este întotdeauna grav, vestea bună despre cancerul testicular este că este tratat cu succes în 95% dintre cazuri. Tratat la timp, rata de vindecare crește la 98%.

Cum pot reduce riscul de a dezvolta cancer testicular?

Factorii de risc pentru cancerul testicular nu sunt modificabili, așa că nu au fost identificate modalități de a-l preveni. Totuși, controalele regulate la medic alături de autopalparea testiculelor pot contribui la un diagnostic precoce.

Dacă am avut cancer testicular, există riscul de recidivă?

Un procent mic dintre bărbații afectați de cancer testicular vor suferi o recidivă la un moment dat în viața lor. Majoritatea tumorilor recidivante apar la 1-2 ani după ce tumorile inițiale au fost tratate.

Cancerul testicular afectează fertilitatea?

Tratamentul pentru cancer testicular nu afectează, de obicei, fertilitatea, în cele mai multe cazuri acesta fiind localizat într-un singur testicul.


Referințe:

  1. Groll RJ, Warde P, Jewett MA. A comprehensive systematic review of testicular germ cell tumor surveillance. Crit Rev Oncol Hematol 2007
  2. van As NJ, Gilbert DC, Money-Kyrle J, et al. Evidence-based pragmatic guidelines for the follow-up of testicular cancer: optimising the detection of relapse. Br J Cancer 2008
  3. Huddart R, Kataja V. Mixed or non-seminomatous germ-cell tumors: ESMO clinical recommendations for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol (2008)
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/testicular-cancer-care/symptoms-causes/syc-20352986
  5. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/testicular-cancer
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite articole
icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Continuă cumpărăturile
Vezi coșul
×
Cumpărate frecvent împreună
    Cumpără online analizele adăugate în coșul tău, Utilizează codul ONLINE10 și beneficiezi de 10% reducere.

    În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.