Cumpără online analizele medicale necesare, utilizează codul ONLINE10 și beneficiază de 10% reducere la coșul de cumpărături.
Synevo
Programări
Coșul meu
Informații medicale
Articole

Importanța dozării biomarkerului Diaminoxidaza (DAO) la pacienții cu intoleranța la histamină

intoleranta la histamina, diaminoxidaza, enzima DAO, histamina serica, HNMT

Ce este intoleranța la histamină?

Intoleranța la histamină (HIT), denumită și histaminoză enterală sau sensibilitate la histamina alimentară, a fost descrisă la începutul secolului XXI și este o tulburare asociată cu incapacitatea organismului de a metaboliza histamina dintr-o serie de alimentele ingerate.

Alimentele bogate în histamină sunt cele expuse unui proces de deteriorare, cum ar fi carnea sau peștele, unor procese de fermentație (brânza), cele cu conținut natural de histamină (spanacul, citricele, ciocolata, roșiile, avocado) sau cele care eliberează histamină (albușul de ou sau laptele), precum și băuturile alcoolice.

Cuprins:

Enzima DAO și nivelurile de amine biogene din alimente

În anul 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis un raport științific conținând o avertizare despre valoarea nivelului unor amine biogene identificate în alimentele comercializate în țările Uniunii Europene, care pot încă să reprezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor. Dintre acestea, histamina are cel mai mare potențial toxic, alături de tiramină și feniletilamina, din acest motiv existând un mare interes, în ceea ce privește siguranța alimentară.

Dacă în urmă cu 60 de ani erau descrise, pentru prima dată, efectele nocive ale ingestiei de histamină, care producea intoxicație, după consumul de pește scombroid, boală fiind denumită scombrotoxicoză (denumire asociată cu consumul de pește din această familie), în ultimii ani a fost descrisă o nouă tulburare asociată cu consumul de histamină, apărută ca urmare a deficitului de enzimă DAO (diaminoxidaza). Aceasta enzimă are rol în degradarea histaminei din organism.

Ce rol are enzima DAO?

Deoarece rolul măsurării DAO în diagnosticarea cazurilor de intoleranță la histamină (HIT) rămâne încă incert, cercetătorii au încercat prin diverse studii să identifice date despre importanța testării acestui biomarker la pacienții cu intoleranță la histamină.

În acest sens a fost realizat un studiu retrospectiv de cohortă în cadrul căruia s-a urmărit evaluarea unei posibile utilități clinice și corelația intervalelor de valori ale diaminoxidazei cu răspunsul la tratament.

În cadrul acestui studiu retrospectiv a fost analizat un grup de 192 de pacienți tratați în ambulatoriu, care prezentau simptome de HIT și la care, s-au măsurat inițial valorile serice ale DAO. Ulterior testării, pacienților li s-a prescris o dietă cu conținut scăzut de histamină și/ sau suplimente enzimatice și au fost reevaluați 6-8 luni mai târziu, din punct de vederea al severității simpotomelor.

Totodată, pacienții au fost apoi stratificați în trei grupe, în funcție și de valorile DAO: <3 U/mL, 3-10 U/mL și >10 U/mL. Severitatea intoleranței la histamină a fost evaluată pe o scală de la 1 la 5, înainte și după tratament.

Studiul a fost finalizat pe 146 de pacienți iar rezultatele au arătat că simptomele gastrointestinale și cutanate, adesea asociate cu cefalee, au fost mai frecvente la subiecții cu DAO < 10 U/mL, existând o corelație între severitatea simptomelor și valorile/ intervalele enzimei.

Pacienții cu niveluri intermediare (3-10 U/mL) au prezentat un fenotip clinic mai complex, dar și o ameliorare semnificativă a severității simptomelor (reducere a scorului cu 50%, interval interquartil (IQR) = 33-60%) în comparație cu pacienții cu valori scăzute (40%, IQR = 20-60%; p = 0,045) sau crescute (33%, IQR = 0-50%; p<0,001). Fenotipurile clinice complexe au fost, de asemenea, mai frecvente la pacienții cu niveluri intermediare de diaminoxidaza.

DAO și răspunsul clinic la tratamentul pacienților cu intoleranță la histamină

Concluziile acestui studiu au arătat că intoleranța la histamină se caracterizează prin simptome tipice și niveluri scăzute de activitate a diaminoxidazei iar nivelurile serice bazale ale enzimei ar putea contribui la diagnosticarea acestei afecțiuni, prin identificarea unor subgrupuri distincte de pacienți cu grade specifice de severitate a bolii și astfel, cu profiluri diferite ale răspunsului la tratament.

Severitatea simptomelor a fost asociată cu un deficit de diaminoxidază iar pacienții cu valori cuprinse între 3 și 10 U/mL ar putea avea cea mai complexă prezentare clinică, dar și cel mai bun răspuns la adoptarea unei diete sărace în histamină și/ sau la adăugarea unui supliment cu DAO.

Astfel, acest studiu a demonstrat că valoarea DAO ar putea fi considerată un predictor al răspunsului clinic la tratament. Cu toate acestea, este necesară validarea acestor rezultate în cohorte mai mari, pentru a putea transpune dovezile din cadrul acestor cercetări și în practica clinică.


Referințe:

https://www.allergyuk.org/resources/histamine-intolerance/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463562/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35406126

icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Continuă cumpărăturile
Vezi coșul
×
Cumpărate frecvent împreună
    Cumpără online analizele adăugate în coșul tău, Utilizează codul ONLINE10 și beneficiezi de 10% reducere.

    În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.