Totul despre colesterol
Ce este colesterolul?
Colesterolul este un tip de lipidă (grăsime) esențială pentru organismul uman, fiind o componentă fundamentală a membranelor celulare și un precursor pentru sinteza unor substanțe vitale, cum ar fi hormonii steroidieni, vitaminele liposolubile (A, D, E, K) și acizii biliari necesari pentru digestia grăsimilor. Colesterolul este transportat în sânge prin intermediul lipoproteinelor, care sunt clasificate în principal în două tipuri: HDL și LDL.
În plus, colesterolul poate fi obținut din două surse principale: producția endogenă (în ficat) și aportul exogen (din alimentație). De obicei, organismul uman produce suficient colesterol pentru a-și îndeplini funcțiile biologice, însă aportul excesiv din dietă, în special din alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol din sânge.
Cuprins:
Mituri despre colesterol
Adevăr: Avem nevoie de colesterol. Acesta se regăsește în toate celulele corpului și este necesar pentru producerea unei varietăți de hormoni, având totodată și un rol în digestie. Important este ca valoarea colesterolului să nu depășească limita normală.
Adevăr: Colesterolul este de un singur fel. În funcție de proteinele care îl transportă, colesterolul poate fi diferențiat în colesterol HDL și colesterol LDL.
Colesterol HDL versus Colesterol LDL
Variația valorilor colesterolului în funcție de diverși factori
Valorile normale ale colesterolului variază în funcție de sex, vârstă, dietă și regiunea geografică. Pot exista variații sezoniere: valori mai mari cu 8% iarna, față de valorile testelor efectuate vara. De asemenea, dieta bogată în colesterol și perioada sarcinii determină creșteri ale colesterolului.
Valorile de referință pentru adulți
Conform ghidului de prevenție al Societății Europene de Cardiologie (ESC) din 2021, țintele terapeutice individuale pentru colesterolul LDL variază în funcție de riscul cardiovascular asociat. Iată principalele ținte terapeutice:
- Risc foarte înalt:
- LDL-C < 1,4 mmol/L (<55 mg/dL)
- O reducere de cel puțin 50% față de nivelul de bază al LDL-C, dacă acesta este între 1,4 și 2,8 mmol/L (55-110 mg/dL).
- Risc înalt:
- LDL-C < 1,8 mmol/L (<70 mg/dL)
- O reducere de cel puțin 50% față de nivelul de bază al LDL-C, dacă acesta este între 1,8 și 3,5 mmol/L (70-135 mg/dL).
- Risc moderat-scăzut:
- LDL-C < 2,6 mmol/L (<100 mg/dL).
Aceste recomandări sunt personalizate în funcție de riscul cardiovascular al fiecărui individ, care este determinat prin evaluarea factorilor de risc tradiționali (cum ar fi fumatul, hipertensiunea, diabetul, istoricul familial de boli cardiovasculare, nivelurile de colesterol total și HDL-Colesterol) și prin utilizarea unor scoruri de risc, cum ar fi SCORE 2 sau SCORE 2 OP (Systematic Coronary Risk Estimation).
Calculează-ți și tu riscul cardiovascular
Rolul alimentației
Colesterolul este o grăsime care se găsește în aproape toate alimentele de origine animală, însă niciodată în cele de natură vegetală. De aceea, dacă ai o dietă bogată în grăsimi animale, colesterolul rău va crește.
Alimentația joacă un rol extrem de important în menținerea nivelului optim de colesterol din sânge. Produsele de patiserie si dulciurile ar trebui eliminate din dietă, dacă ai probleme cu colesterolul. Dieta care ajută la menținerea unui nivel optim de colesterol este bogată în: ovăz, linte, fasole, mere, nuci, avocado și usturoi.
Dezechilibrele pot fi influențate și de stilul de viață al fiecărei persoane – consumul excesiv de alcool, fumatul, consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate nesănătoase (untul, untura, margarina), obezitatea sau sedentarismul – pot fi cauzele unor rezultate în afara valorilor normale.
Poți consuma |
---|
Legume și fructe, nuci, semințe, fulgi de ovăz, carne slabă (pui, curcan, pește), lapte și produse lactate care au conținut mic de grăsime, uleiul de măsline, tofu. |
Nu poți consuma |
---|
Carnea și produsele din carne procesate (mezeluri), lactate nedegresate, produsele de cofetărie și patiserie, fast food, ulei de cocos, gălbenușul de ou. |
Monitorizarea și menținerea unui echilibru adecvat al colesterolului sunt esențiale pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Acestea se realizează printr-un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și, în unele cazuri, medicație prescrisă de medic.
Ce analize pot efectua în cadrul laboratoarelor Synevo?
În laboratoarele Synevo, poți afla valorile colesterolului cu ajutorul atât testelor individuale (Colesterol total, Colesterol HDL, Colesterol LDL), dar și prin intermediul Profilului Lipidic care include următoarele teste: Trigliceride, Colesterol Total, Colesterol HDL, Colesterol LDL.
Pregătirea pentru analize
- Respectă o dietă neschimbată timp de 3 săptămâni înainte de recoltare;
- Trebuie să ai o greutate corporală stabilă;
- Nu mânca 12-14 ore înainte de recoltare (poți bea apă și cafea neagră fără zahăr);
- Se recomandă abstinența de la alcool timp de 72 de ore înainte de recoltare.
Referinte: