Cumpără online analizele medicale necesare, utilizează codul ONLINE10 și beneficiază de 10% reducere la coșul de cumpărături.
Synevo Programari analize
Cosul meu
Atelierul de sănătate
Sănătatea sub microscop

Totul despre diabet și hemoglobina glicată

despre diabet, diabet tip 2, regim diabet, hemoglobina glicata

Când vorbim despre diabet zaharat, ne referim la o problemă de sănătate publică, una dintre principalele cauze de deces la nivel global, 1.5 mil. decese fiind cauzate direct de această afecțiune1. Este o boală metabolică cronică cu incidență globală în creștere, cifra cazurilor diagnosticate fiind estimate (Federația Internațională de Diabet) la 693 milioane, până în anul 20452.

Cuprins:

Cum apare diabetul?

Atunci când nivelul glucozei (zahărul) din sânge este crescut, vorbim despre diabet. Glucoza este principala sursă de energie a organismului și provine din alimentele pe care le consumăm. Insulina, hormonul produs de pancreas, ajută glucoza din alimente să intre în celule, pentru a fi apoi transformată în energie. Uneori, pancreasul nu produce suficientă insulină sau organele țintă nu o pot utiliza corespunzător. Astfel, glucoza rămâne în sânge și nu ajunge intracelular. În timp, glucoza din sânge crește și poate cauza grave probleme de sănătate. Diabetul nu poate fi vindecat, dar există numeroase terapii și măsuri pentru gestionarea acestuia, astfel încât calitatea vieții acestor pacienți să fie imbunatațită.

Despre diabet și testele de diagnosticare sau monitorizare

Când discutăm despre diabet, fiecare persoană cunoaște necesitatea efectuării testului de laborator numit glicemie. Deși, ambele teste, atât glicemia, cât și hemoglobina glicată A1c, sunt recomandate în cazul pacienților cu diabet, importanța lor este diferită.

  • Măsurarea nivelului de zahăr din sânge cu ajutorul glicemiei evidențiază concentrația de glucoză, la momentul recoltării. Nivelurile de zahăr din sânge variază pe parcursul unei zile. La persoanele cu diabet zaharat, acestea putând fi cuprinse între ~70 mg/dL și peste 200 mg/dL3.
  • Hemoglobina glicată (HbA1c) reprezintă testul de referință pentru monitorizarea pe termen lung a variației medii a concentrației glucozei în sânge, creșterea sa fiind asociată cu complicații cronice ale diabetului. HbA1c apare atunci când hemoglobina, o proteină din eritrocite care transportă oxigenul în organism, interacționează cu glucoza din sânge, devenind astfel o formă „glicată”. Prin măsurarea hemoglobinei glicate (HbA1c), specialiștii obțin o imagine de ansamblu a nivelului mediu de zahăr din sânge, pe o perioadă anterioară, de săptămâni sau chiar luni. Pentru persoanele diagnosticate cu diabet este important, deoarece cu cât nivelul HbA1c este mai crescut, cu atât riscul de a dezvolta complicații este mai mare4.
  • Albumina este cea mai răspândită proteină serică și reprezintă 80%5 din totalul proteinelor serice glicate la persoanele diabetice. În mod similar cu modul de legare al hemoglobinei glicate, glucoza din sânge se leagă spontan de albumină, printr-un proces pasiv/ ireversibil, rezultând albumina glicată.

Beneficiile testării HbA1c- evidențiate în diverse studii despre diabet

Două studii efectuate în Marea Britanie pe un număr mare de pacienți – studiul prospectiv asupra diabetului (UKPDS) și studiul pentru controlul și complicațiile diabetului (DCCT) – au demonstrat că îmbunătățirea HbA1c cu 1% (sau 11 mmol/ mol) pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 sau diabet tip 2 a dus la reducerea riscului de complicații microvasculare (retinopatie, neuropatie și nefropatie diabetică) cu 25%6.

Totodată, cercetările au arătat că pacienții diagnosticați cu diabet tip 2, cu un nivel scăzut de HbA1c, sunt mai puțin predispuși la diverse alte afecțiuni, astfel:

  • doar 19% au suferit de cataractă;
  • numai 16% au fost diagnosticați cu insuficiență cardiacă;
  • până la 43% au necesitat amputații sau au decedat, datorită apariției bolilor cardiovasculare periferice.

Cum se compară nivelurile de glucoză din sânge cu valorile HbA1c?

În tabelul de mai jos sunt evidențiate corelațiile dintre nivelurile medii de zahăr din sânge în mmol/L și valorile HbA1c. Este important de reținut că, nivelurile de glucoză din sânge fluctuează în mod constant, motiv pentru care este necesară testarea regulată a glucozei din sânge pentru a înțelege cum se modifică aceasta de-a lungul unei zile și pentru a stabili dieta pacientului, alimentația (regim diabet) influențând nivelul său seric7.

HbA1cHbA1c (mmol/mol)Nivelul glucozei serice (mmol/L)
1311918 mmol/L
1210817 mmol/L
119715 mmol/L
108613 mmol/L
97512 mmol/L
86410 mmol/L
7538 mmol/L
6427 mmol/L
5315 mmol/L

Rezultatul testării  HbA1c este raportat ca procent, reprezentând hemoglobină care este supusă glicării. Cu cât procentul este mai crescut, cu atât nivelul zahărului din sânge a fost mai mare în ultimele luni. Valorile sale se interpretează astfel:

  • o valoare mai mică de 5,7%  arată că pacientul nu are diabet.
  • valoarea cuprinsă între 5,7% – 6,4% avertizeză că pacientul are risc de prediabet, o condiție metabolică premergătoare diabetului. În acest caz pacientul prezintă disglicemii, adică tulburări ale glicemiei masurată “a jeun” (cu valori între 110-125 mg/dl) și/ sau scăderea toleranței la glucoză (glicemia la 2 ore postprandial cu valori între 140-199 mg/dl).
  • ≥6,5% – validează un diagnostic cert de diabet.
  • pacienții diagnosticați cu diabet, care își monitorizează și gestionează boala, au ca obiectiv menținerea unei valori a HbA1c de 7% sau mai mică8.

Majoritatea societăților medicale de specialitate recomandă pentru pacienții diabetici o valoare a HbA1c cuprinsă între 6.5% sau 7% ca țintă terapeutică. Frecvența testării depinde de tipul de diabet (diabet de tip 1, diabet tip 2 sau diabet gestațional) și de gradul stabilizării valorilor glicemiei. Recomăndările de testare a HbA1c sunt:

  • la 3-4 luni, pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1, aflați sub tratament convențional;
  • la 1-2 luni, pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1, aflați sub tratment intensiv;
  • repetat la 6 luni, pentru pacienții cu diabet tip 2, ce au demonstrat un control glicemic stabil;
  • la fiecare 1-2 luni, în cazul gravidelor cu diabet zaharat;
  • la fiecare 1-2 luni, în cazul pacientelor cu diabet gestațional.

Referințe:

  1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
  2. https://www.nature.com/articles/s41598-021-82548-y
  3. https://www.diabetes.co.uk/what-is-hba1c.html
  4. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/ask-the-doctor-whats-the-difference-between-blood-sugar-and-hemoglobin-a1c
  5. https://www.diabetes.co.uk/what-is-hba1c.html
  6. https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/9731-glycosylated-hemoglobin-test-a1c
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite articole
icon-cart-blue

Produsul a fost adaugat in cos

Continuă cumpărăturile
Plasează comanda