facebook instagram

Profil monitorizare sarcină

Monitorizarea prenatală a femeilor gravide are drept scop depistarea sarcinilor cu risc crescut astfel încât rata morbidităţii şi mortalităţii materne şi perinatale să fie cât mai redusă. Au fost stabilite protocoale pentru urmărirea femeilor gravide, care conţin toate examenele necesare şi vârsta de gestaţie la care trebuie efectuate.
Detectarea precoce a sarcinilor cu risc crescut şi monitorizarea acestora reprezintă una din tendinţele importante în obstetrica actuală. Sarcinile cu factori de risc genetici, imunologici sau infecţioşi sunt doar exemple de situaţii în care complicaţiile şi accidentele pot fi prevenite, iar beneficiile terapeutice maximizate, atâta vreme cât problema este corect identificată şi abordată cât mai precoce.
Există o mare diversitate de opinii în sistemele medicale şi în cele socioculturale în general, în ceea ce priveşte urmărirea sarcinii şi politica sanitară prenatală. În ultima vreme se remarcă totuşi generalizarea unei tendinţe de a accepta sarcina normală drept o situaţie fiziologică, al cărui management revine exclusiv medicului de familie. În schimb, sarcina cu risc crescut, situaţie extrem de heterogenă, este o categorie de sarcină al carei management va reveni întotdeauna specialistului în obstetrică şi care, nu rareori, necesită consult interdisciplinar.1

 

Bibliografie:

1. R. Vlădăreanu, Sarcina cu risc crescut. Concept cu utilitate practică în reducerea mortalităţii şi morbidităţii materne şi perinatale, www.presspro-gineco.ro,Vol.2, Nr.6, 2006, Ref Type: Internet Communication.


Teste disponibile în laboratorul Synevo pentru monitorizarea sarcinii normale şi a sarcinii cu risc crescut:

* Hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht şi indici
* Determinarea factorului Rh
* Grup sanguin ABO
* Urina – biochimie
* Urina – sediment
* Glucoza serică
* Screening diabet gestational (1h, 50g glucoza)
* Panel TORCH
* Ag HBs
* Serologie sifilis (VDRL/RPR şi TPHA)
* Anticorpi anti-HIV1+2
* Listeria monocytogenes-serologie
* Examen microscopic preparat proaspat şi colorat al secreţiei vaginale
Chlamydia trachomatis ARNr + Neisseria gonorrhoeae ARNr – endocervix
* Cultura secreţie genitală pentru Streptococ grup B (trim.II)
* Screening prenatal pentru sindromul Down şi alte anomalii fetale (Dublu Test (trim.I)/Triplu Test (trim.II)

Termeni şi condiţii. | Politica de confidentialitate. | Politică privind fișierele cookies.