Alergia la ou: Mecanisme, diagnostic și management
Academia Europeană de Alergologie și Imunologie Clinică definește alergia la ou ca fiind o reacție adversă printr-un mecanism imunologic patogen, indusă de ingestia de ouă. Singurul mecanism patogen bine cunoscut în prezent în alergia la ou este cel al hipersensibilității imediate, de tip I, mediată de IgE, deși sunt posibile și alte mecanisme.
Ingestia de ouă reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de hipersensibilitate alimentară la copiii mici. Majoritatea copiilor depășesc în cele din urmă alergia la ou (71% până la vârsta de 6 ani), deși unele persoane rămân alergice pe tot parcursul vieții.
Cuprins:
- Care sunt cauzele apariției alergiei la ou?
- Care sunt proteinele din ou ce pot provoca o reacție alergică?
- Semnele și simptomele specifice alergiei la ou
- Care sunt instrumentele de diagnostic ale alergiei?
- Care sunt factorii de risc asociați?
- Care sunt posibilele complicații ale alergiei la ou?
- Există tratament?
- Alergia la ou și dieta
- Cum putem preveni o reacție alergică?
- Vaccinul antigripal în contextul unei alergii la ou
Care sunt cauzele apariției alergiei la ou?
Alergiile alimentare apar ca urmare a unei reacții exagerate a sistemului imunitar la anumite categorii de alimente. În cazul alergiei la ou, sistemul imunitar identifică în mod eronat anumite proteine din ou ca fiind dăunătoare, eliberând astfel în circulație histamină și alte substanțe a căror prezență în organism provoacă semne și simptome specifice unei alergii. Atât gălbenușurile, cât și albușurile conțin proteine care pot induce apariția alergiilor, alergia la albușul de ou fiind întâlnită mai frecvent.
Care sunt proteinele din ou ce pot provoca o reacție alergică?
Principalele proteine din ou ce pot fi implicate în procesul de declanșare a unei reacții alergice sunt:
- Ovomucoid, ce intră în componența albușului de ou.
- Ovotransferină/Conalbumina, o proteină care nu se descompune în urma expunerii la temperaturi ridicate. De obicei, nu puteți mânca ouă crude sau gătite insuficient dacă sunteți alergic la ovotransferrină.
- Ovalbumina. Ovalbumina se descompune la temperaturi ridicate, așa că este posibil să puteți mânca ouă fierte fără a dezvolta o reacție alergică.
- Lizozima. Aproximativ 30% dintre persoanele care au o alergie la ouă sunt sensibile la lizozimă.
Semnele și simptomele specifice alergiei la ou
În cazul unei alergii la ou, pacientul poate avea următoarele semne și simptome:
- Piele: urticarie (piele roșie, cu pete care pot provoca mâncărimi) ce poate include umflături ușoare până la severe;
- Ochi: mâncărimi, lăcrimare sau roșeață;
- Nas: congestie, secreții apoase abundente, strănut sau mâncărime;
- Gât: senzație de apăsare, dificultăți de înghițire sau de inhalare;
- Plămâni: dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare;
- Tract digestiv: vărsături repetate, greață, dureri abdominale și crampe sau diaree;
- Neurologice: modificări ale comportamentului sau ale dispoziției, amețeli;
- Sistem circulator: scăderea tensiunii arteriale, până la apariția colapsului.
Deși unele persoane pot experimenta uneori simptome ușoare, acestea nu trebuie trecute cu vederea, recomandată fiind vizita la medicul specialist alergolog.
Care sunt instrumentele de diagnostic ale alergiei?
Medicul alergolog poate diagnostica alergia la ou printr-un test cutanat și/sau un test din sânge.
Analizele de laborator indicate pentru a testa prezența anticorpilor IgE specifici sunt:
- Galbenus, IgE specific;
- Albuș IgE specific;
- Determinările dedicate dozărilor de anticorpi IgE specifici pentru proteinele din ou:
Astfel, în prezența unui IgE mărit, a pozitivării unuia sau mai multor teste din cele enunțate anterior, alături de rezultatele testelor prick, medicul specialist poate diagnostica acest tip de alergie.
Acesta poate, de asemenea, recomanda și efectuarea unui test de provocare alimentară, sub atenta supraveghere a personalului medical.
O dietă de eliminare a alimentelor suspecte poate fi o opțiune pentru a determina dacă există o alergie. Dacă simptomele dispar atunci când ouăle sunt eliminate din alimentație și reapar atunci când se consumă din nou, este probabilă o reacție alergică.
Care sunt factorii de risc asociați?
Anumiți factori pot crește riscul de a dezvolta alergie la ouă:
- Dermatită atopică. Copiii cu acest tip de reacție cutanată sunt mult mai predispuși să dezvolte o alergie alimentară față de copiii care nu au probleme cutanate.
- Antecedente familiale. Aveți un risc crescut de a face o alergie alimentară dacă unul sau ambii părinți au astm, alergie alimentară sau un alt tip de alergie – cum ar fi febra fânului, urticarie sau eczeme.
- Vârsta. Alergia la ouă este cea mai frecventă la copii. Odată cu vârsta, sistemul digestiv se maturizează și este mai puțin probabil să apară reacții alimentare alergice.
Care sunt posibilele complicații ale alergiei la ou?
Cea mai importantă complicație a alergiei la ouă este anafilaxia, aceasta fiind o urgență medicală care pune viața în pericol și care necesită o injecție imediată cu epinefrină (adrenalină) și o vizită la camera de gardă. Semnele și simptomele anafilaxiei includ:
- Constricția căilor respiratorii, inclusiv gât umflat sau un nod în gât care face dificilă respirația;
- Dureri abdominale și crampe;
- Puls rapid;
- Șoc, cu o scădere severă a tensiunii arteriale resimțită ca amețeală sau pierderea conștienței.
Aceeași reacție a sistemului imun care provoacă alergia la ouă poate provoca și alte afecțiuni:
- Alergii la alte alimente, cum ar fi laptele, soia sau alunele;
- Alergii la părul de animale de companie, acarieni sau polen;
- Reacții alergice ale pielii, cum ar fi dermatita atopică;
- Astm, care, la rândul său, crește riscul de a avea o reacție alergică severă la ouă sau la alte alimente.
Există tratament?
Cel mai bun tratament actual este regimul alimentar prin evitarea tuturor alimentelor care conțin ouă. În cazul în care se știe că persoana tolerează deja unele produse din ouă foarte bine procesate termic, acestea pot fi continuate în alimentație.
De regulă, medicul alergolog recomandă medicamente antihistaminice (sirop sau tablete) pentru a le avea la dispoziție în permanență. Un autoinjector cu adrenalină nu este de obicei necesar, dar medicul îl va prescrie în cazul în care o persoană cu alergie alimentară prezintă un risc ridicat de reacție alergică severă.
După o perioadă de timp, se poate lua în considerare reintroducerea ouălor, adesea după vârsta de 2 ani. Medicul poate recomanda un test de alergie pentru a ghida momentul în care acest lucru este adecvat sau poate cere să începeți să reintroduceți în alimentație ouăle bine preparate termic, fără testare, dacă se consideră că riscul de reacție este scăzut.
Alergia la ou și dieta
Unele persoane cu alergie la ou pot mânca ouă care au fost bine gătite (de exemplu, ca ingredient într-o prăjitură) însă vor dezvolta simptome alergice dacă mănâncă ouă insuficient pregătite termic (omleta) sau ouă crude (maioneză). Acest lucru se datorează faptului că structura proteinei oului este modificată prin expunerea la căldură în urma procesului de gătire, ceea ce face mai puțin probabil să provoace simptome alergice. Aproximativ 80% dintre persoanele cu alergie la ouă pot tolera un ou bine copt într-o prăjitură.
Prin urmare, nu toate persoanele cu alergie la ouă trebuie să evite toate formele de ouă, iar acest lucru ar trebui să fie decis în mod individual cu sprijinul medicului specialist. Această decizie va depinde de gravitatea reacțiilor alergice anterioare și de rezultatele testelor de alergii. În cazul în care o persoană este alergică la anumite proteine din compoziția oului este necesară evitarea strictă a tuturor preparatelor alimentare care conțin ouă.
La copiii ce au avut reacții ușoare până la moderate la ou, se poate recomanda părinților să reintroducă treptat oul sau părți ale acestuia în alimentație. Copiilor care au avut în trecut o reacție severă la ouă nu trebuie să li se administreze ouă acasă, sub nicio formă, până la recomandarea unui alergolog – și atunci acest lucru se face, de obicei, numai în spital, sub supraveghere, sub forma unui test de provocare la ouă bine coapte, în cadrul căruia personalul este instruit să recunoască și să trateze simptomele unei reacții alergice în cazul în care aceasta apare.
Cum putem preveni o reacție alergică?
Pentru a evita o reacție alergică și pentru a nu se agrava în cazul în care aceasta apare, ideal este să:
- Citiți cu atenție etichetele alimentelor. Unele persoane reacționează la alimente care conțin doar urme de ou. Mai mulți termeni indică faptul că produsele din ouă au fost folosite în fabricarea alimentelor procesate, printre care: albumină, globulină, lecitină, livetină, lizozimă, vitelină, cuvinte care încep cu “ova” sau “ovo”, cum ar fi ovalbumin sau ovoglobulină.
În Uniunea Europeană (UE), listele de ingrediente de pe etichetele produselor alimentare trebuie să sublinieze clar (de exemplu, cu caractere aldine sau evidențiate) dacă acestea conțin oricare dintre cei mai comuni 14 alergeni, printre care și oul.
În afara UE, legile privind etichetarea alimentelor sunt diferite, de aceea este important să verificați cu atenție ingredientele, în special în cazul în care alimentele au fost importate din afara UE sau atunci când mâncați în oraș în timpul unei vacanțe.
- Oul poate fi găsit într-o gamă largă de alimente, inclusiv: prăjituri, produse de patiserie, deserturi, produse din carne, sosuri pentru salate, glazuri, paste, făinoase, aluat și pâine frământată, înghețată, ciocolată și dulciuri. Proteinele din ouăle provenite de la alte păsări sunt foarte asemănătoare cu cele din ouăle de găină și trebuie, de asemenea, evitate.
- Fiți precaut atunci când mâncați în oraș. Este posibil ca personalul să nu fie complet sigur dacă un aliment conține proteine din ouă.
- O altă sursă potențială de expunere este contaminarea încrucișată în mâncărurile sau mesele pregătite în casă, în special atunci când mâncați în casele altor persoane, unde este posibil ca acestea să nu fie conștiente de acest risc.
- Anunțați-i pe cei care se ocupă de îngrijirea copilului despre alergia la ouă, astfel încât să nu-i dea din greșeală copilului dumneavoastră produse care conțin ouă. Asigurați-vă că aceștia înțeleg ce trebuie să facă în caz de urgență.
- Dacă alăptați, evitați ouăle. Când copilul dumneavoastră are alergie la ouă, acesta poate reacționa la proteinele transmise prin laptele matern.
Vaccinul antigripal în contextul unei alergii la ou
Persoanele cu alergie la ouă pot primi orice vaccin (pe bază de ouă sau nu) care este adecvat pentru vârsta și starea lor de sănătate.
Începând cu sezonul 2023-2024, nu se mai recomandă măsuri suplimentare de siguranță pentru vaccinarea antigripală a persoanelor alergice la ouă, în afara celor recomandate pentru primirea oricărui vaccin, indiferent de gravitatea reacției anterioare la ou. Toate vaccinurile trebuie administrate în medii în care sunt disponibile personalul și echipamentele necesare pentru recunoașterea și tratarea rapidă a reacțiilor alergice.
Cele mai multe vaccinuri antigripale și vaccinul antigripal cu spray nazal sunt fabricate cu ajutorul tehnologiei pe bază de ouă. Din acest motiv, ele conțin o cantitate mică de proteine din ou, cum ar fi ovalbumina. Cu toate acestea, studiile care au examinat utilizarea atât a vaccinurilor cu pulverizare nazală, cât și a vaccinurilor antigripale la pacienții alergici și nealergici la ouă indică faptul că reacțiile alergice severe la persoanele cu alergii la ouă sunt puțin probabile. Este important să discutați cu medicul despre alergiile pe care le aveți.
Referințe:
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.