Cumpără online analizele medicale necesare, utilizează codul ONLINE10 și beneficiază de 10% reducere la coșul de cumpărături.
Synevo
Programări
Coșul meu
Atelierul de sănătate
Sănătatea sub microscop

Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală la bărbați

boli cu transmitere sexuala, analize boli cu transmitere sexuala, mancarimi in zona intima, negi genitali, sifilis, herpes genital barbati

La nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se produc zilnic peste 1 milion de infectări cu agenți patogeni, infecții care netratate pot duce la apariția unor  boli cu transmitere sexuală (BTS). Este important de știut că multe dintre aceste infecții pot fi inițial asimptomatice.

Anual se produc aproximativ 374 de milioane de noi infecții, una din 4 persoane fiind confirmate având o BTS produsă de Chlamydia trachomatis (129 milioane), gonococ (82 milioane), Treponema Pallidum (7,1 milioane) și Trichomonas vaginalis (156 milioane).

Cuprins:

Se estimează că peste 500 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani vor achiziționa în timpul vieții o infecție genitală cu virusul herpes simplex (HSV) (1)1. De asemenea, este cunoscut că peste 30 de tipuri de bacterii, virusuri și paraziți, pot fi transmise prin contact sexual. Un număr de 8 dintre acești agenți patogeni au demonstrat cea mai mare incidență, în ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuală.

Dintre acestea, în prezent sunt tratabile sifilisul, trichomoniaza, precum și gonoreea și infecția cu chlamydia. Există însă și infecții virale ce nu pot fi eradicate, cum ar fi hepatita B, virusul herpes simplex (HSV), HIV și virusul papiloma uman (HPV).

Bolile cu transmitere sexuală pot avea și consecințe grave, spre exemplu, herpesul, gonoreea și sifilisul pot crește riscul de infectare cu HIV2. Hepatita B a dus la aproximativ 820 000 de decese în anul 2019, ciroza și carcinomul hepatocelular fiind responsabile într-un procent ridicat. Din acest motiv, testarea a devenit extrem de importantă, în scopul identificării cât mai precoce a agentului patogen implicat, dar și pentru stabilirea unei scheme eficiente de tratament.

Ce sunt BTS (boli cu transmitere sexuală)/ ITS (Infecții cu transmitere sexuală)

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt consecința unor infecții cu germeni ce se transmit pe cale sexuală. Bacteriile, virusurile sau paraziții declanșatori ai infecției se pot transmite de la o persoană la alta prin sânge, spermă, secreții vaginale sau prin intermediul altor fluide corporale. În unele cazuri, infecția nu este transmisă pe cale sexuală, ci în timpul delivrenței (nașterii), în urma unor transfuzii sanguine sau prin intermediul unui  instrumentar medical (ace) ce nu a fost sterilizat corespunzător.

Boala cu transmitere sexuală nu este întotdeauna simptomatică, de aceea este posibilă contractarea sa de la o persoană aparent sănătoasă, care nu știe că este infectată3.

Boli cu transmitere sexuală la bărbați

  • CHLAMYDIAZAeste boala produsă de Chlamydia trachomatis, prezentă în tractul genital. Identificarea este dificilă, mai ales în stadiu incipient când infecția provoacă manifestări ușoare sau este complet asimptomatică. Se poate manifesta clinic începând din săptămânile 1-3 de la momentul expunerii4. La bărbaţi infecţia este frecvent simptomatică, fiind asociată cu uretrită anterioară, însoţită de secreţii purulente. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 1 și 10 zile.
  • GONOREEA este boala produsă de infecția cu Neisseria Gonorrheae, la nivelul organelor genitale, rectului și faringelui. Tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani sunt cel mai des afectați. Infecția poate fi asimptomatică sau se poate manifesta cu durere abdominală, urinări dureroase (disurie), secreții peniene patologice, testicule dureroase și tumefiate, prurit anal (mâncărimi în zona intimă).
  • TRICOMONIAZA este boala produsă de Trichomonas vaginalis, doar aproximativ 30% dintre persoanele infectate relatează aparția unor simptome5. Bărbații diagnosticați cu această infecție semnalează senzația de prurit (mâncărimi) în zona intimă, inclusiv în zona internă a penisului. De asemenea, se poate observa apariția unor scurgeri de secreții anormale sau senzația de arsură, după urinare sau ejaculare.
  • SIFILISUL este boala produsă de Treponema Pallidum, prima manifestare fiind sub forma unei leziuni deschise nedureroasă, la locul de inoculare (șancru), care se va extinde treptat (palme, planta piciorului). Infecția se poate răspândi, dacă secrețiile produse de leziunile deschise vin în contact cu tegumentele unei persoane sănătoase. Acestea pot fi evidențiate în regiunea penisului, anusului, rectului sau chiar în cavitatea orală. Erupția cutanată din cea de-a doua etapă a infecției, poate avea aspectul unor pete aspre, de culoare roșie sau maroniu-roșcat. Infecția se poate agrava, punând astfel în pericol viața persoanei infectate.
  • HERPESUL GENITAL – boala foarte frecventă, generată de unul sau ambele tipuri de virusuri herpetice – herpes simplex tip 1 (HSV-1) și herpes simplex tip 2 (HSV-2). Una din șase persoane (cu vârsta cuprinsă între 14 și 49 de ani) documentează prezența herpesului genital, multe dintre acestea neștiind că au contractat această infecție. 

Virusul Herpes Simplex de tip 1 (HSV-1) este contractat în urma unui contact nonsexual, dar se poate răspândi prin sex oral, HSV-1 provocând, de obicei, leziuni la nivelul buzelor.

Virusul Herpes Simplex de tip 2 (HSV-2) se răspândește prin contactul cu secrețiile produse în urma infecției, adesea în timpul actului sexual, fiind posibil să nu fie observată apariția unor vezicule la nivel genital, care încorporează și virusul HSV-2. Veziculele formate pot fi lezate, producând apariția durerii și se pot vindeca în câteva săptămâni; de asemenea, apariția de ulcerații poate determina micționarea (urinarea) dureroasă6.

Totodată, este posibil să fie resimțite durerea și sensibilitatea în zona genitală, până către rezoluția (dispariția) infecției. La debutul acestei infecții, pot exista semne și simptome asemănătoare gripei, cum ar fi cefaleea, durerea musculară și febra, precum și inflamarea ganglionilor limfatici în zona inghinală. În unele cazuri, infecția poate fi activă și deci, contagioasă, chiar și atunci când nu sunt obiectivate leziunile7. Herpesul genital la bărbați se poate manifesta cu tumefierea și înroșirea zonei genitale, la nivelul penisului, scrotului și anusului8.

  • HIV– virusul imunodeficienței umane afectează capacitatea organismului de a lupta împotriva altor infecții, virale, bacteriene și micotice, declanșând o serie de infecții, în cadrul așa-numitului sindrom de imunodeficiență umană, care pune viața în pericol. În fazele incipiente ale bolii este posibil să nu se manifeste niciun simptom. Unele persoane dezvoltă inițial o boală asemănătoare gripei, de obicei la două până la șase săptămâni de la infectare. Singurul mod în care poate fi confirmată infecția cu HIV este efectuarea unor teste de laborator.
  • Infecția cu papilloma virus uman (HPV) și verucile genitale (negi)

În general, HPV nu manifestă semne sau simptome. Semnele și simptomele pacienților infectați, ce prezintă veruci (vegetatii conopidiforme) la nivel genital – negi genitali sunt: inflamația mucoasei din zona genitală, disconfort și senzația de mâncărime în zona intimă. Totuși, adesea verucile genitale nu provoacă simptome. Negii genitali pot avea dimensiuni de până la 1 milimetru în diametru sau se pot multiplica în grupuri mari. Se pot dezvolta și bucal sau faringian, în urma practicării de sex oral cu o persoană infectată.

La bărbați, infecția cu HPV poate crește uneori riscul de a dezvolta cancer genital, anal sau penian9.

Boli cu transmitere sexuală și metode de diagnostic

Scopul screening-ului pentru bolile cu transmitere sexuală este acela de a identifica și trata persoanele infectate, înainte de a transmite infecția sau de a dezvolta complicații. În plus, screening-ul încearcă să identifice, să testeze și să trateze partenerii sexuali ai persoanelor diagnosticate cu BTS, pentru a preveni o răspândire în masă a infecției. Screening-ul BTS se concentrează asupra persoanelor care prezintă un risc ridicat de a se infecta și care sunt evaluați conform unor factori precum vârsta, sexul, istoricul medical, numărul de parteneri sexuali și orientarea sexuală. Medicii pot analiza factorii de risc personali și pot determina cea mai potrivită strategie de testare10.

Opțiunile de testare BTS pentru bărbați sunt următoarele:

  1. Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhea: se recoltează o probă de urină colectată din primul jet matinal. În cazul bărbaţilor, testarea probelor de urină prezintă sensibilitate şi specificitate foarte bune reprezentând o alternativă non-invazivă la analiza probelor uretrale.
  2. Hepatita B si Hepatita C: recoltarea acestor probe de sânge trebuie realizată dimineața, pe nemâncate.
  3. Herpes anticorpi: pentru recoltarea acestor probe de sânge nu este necesară o pregătire prealabilă a pacientului.
  4. HIV: recoltarea probelor de sânge venos este recomandată a se efectua tot dimineața, pe nemâncate
  5. HPV: nu este necesară o pregătire prealabilă, la bărbați proba fiind obținută din raclat uretral, cu ajutorul unei periuțe incluse în kit-ul de recoltare. 
  6. Diagnostic molecular – infecții cu transmitere sexuală (secreție uretrală/ urină): secreție uretrală – nu necesită o pregătire specială, în cazul recoltării unei probe de urină – pacientul nu trebuie să urineze cu cel puțin 2 ore înaintea recoltării.

Recomandări despre tratamentul unor boli cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală cauzate de bacterii sunt, în general, ușor de tratat. Infecțiile virale  pot fi ținute sub control dar rareori pot fi vindecate.

În funcție de agentul cauzator, aceste infecții pot fi tratate cu: antibiotice sau medicamente antivirale.

Foarte importantă, în cazul acestor boli cu transmitere sexuală, este retestarea, pentru a avea siguranța faptului că persoana nu s-a reinfectat dar și pentru a confirma eficacitatea tratamentului prescris. 

Complicații – infecții cu transmitere sexuală la bărbat

Chlamydia – infecția netratată, poate duce la complicații severe cum ar fi epididimita (proces inflamator testicular), cu consecințe negative asupra fertilității sau la apariția artritei reactive12.

Gonoreea netratată, se poate generaliza, ducând la apariția unor complicații precum:  infecția prostatei și a testiculelor care pot afecta fertilitatea, iar în unele cazuri, chiar septicemie.

Sifilispe masură ce boala avansează, simptomele pot include erupție cutanată marcată de pete roșii sau maro-roșiatice (de mărimea unui bănuț), apărute în oricare zonă a corpului, inclusiv palme și tălpi, febră, ganglioni limfatici măriți, oboseală și senzația de disconfort, durere. Unele dintre semnele și simptomele sifilisului, în stadiu avansat, includ lipsa de coordonare, amorţeală, paralizie, orbire, demenţă, neurosifilis. De-a lungul diverselor stadii, infecția sifilitică poate afecta sistemul nervos. Neurosifilisul se poate manifesta prin cefalee, modificări de comportament, tulburări motorii (de mișcare).

HIV – efectele pe termen lung ale infecției cu HIV sunt reprezentate de scăderea masivă în greutate, diareea cronică, transpirații nocturne. Pe măsură ce virusul continuă să se replice și să distrugă celulele imune, acesta poate afecta masiv sistemul imunitar, cu apariția unor infecții oportuniste, afecțiuni complexe ale sistemului imun sau dermatologice11.

HPV este asociat și cu incidența cancerului anal la bărbați. Infecția poate conduce și la apariția cancerului penian – un tip rar de neoplazie – etiologia virală fiind implicată în aproximativ 40-50% dintre aceste cazuri.  Papiloamele orale sunt cele mai obișnuite tumori benigne ale mucoasei orale. Verucile comune se pot răspândi atunci când punctul de plecare este la nivelul mâinii sau prin contactul direct cu cavitatea bucală. De aceea, în ceea ce privește aceste leziuni, sunt identificate mai frecvent tipurile cutanate. Cu toate acestea, aceleași tipuri de HPV care infectează zonele genitale pot infecta și cavitatea orală sau orofaringele.

La Synevo, în prezent este activă o campanie de conștientizare a nevoii de testare periodică, în vederea diagnosticarii unor infecții ce determină apariția bolilor cu transmitere sexuală. Este important de știut că, din punct de vedere statistic, tinerii sunt categoria cea mai expusă acestui tip de infecții, fiind și cei mai activi din punct de vedere sexual. Acesta nu va duce la concluzia eronată că, odată cu vârsta, va scădea și riscul de infecție, fiind suficient un unic contact sexual neprotejat pentru a contracta o infecție cu Treponema pallidum, gonococ, virus herpetic genital, Chlamydia sau chiar cu HIV.


Referințe:

  1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)
  2. Sexually transmitted diseases (STDs) – Symptoms and causes – Mayo Clinic
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/in-depth/std-symptoms/art-20047081
  4. https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/s/sexually-transmitted-infections
  5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/in-depth/std-symptoms/art-20047081
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/genital-herpes-in-men
  7. https://www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-genital-warts/hpv-virus-men
  8. STD Testing – Testing.com
  9. Sexually transmitted diseases (STDs) – Diagnosis and treatment – Mayo Clinic
  10. Long-term Effects of STIs | Pharmacy2U
  11. Sexually transmitted disease (STD) symptoms – Mayo Clinic
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite articole
icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Continuă cumpărăturile
Vezi coșul
×
Cumpărate frecvent împreună
    Cumpără online analizele adăugate în coșul tău, Utilizează codul ONLINE10 și beneficiezi de 10% reducere.

    În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.