Metapneumovirus – Simptome, cum se transmite & cât de periculos este. Tratament hMPV

Metapneumovirusul uman (hMPV) este un virus respirator care face parte din familia Paramyxoviridae (alături de virusul sincițial respirator – VSR) și a fost descoperit în 2001. Poate determina infecții la nivelul tractului respirator superior și/sau inferior la persoane de toate vârstele, cu simptome asemănătoare răcelilor comune.
Frecvența sezonieră maximă este pe perioada iernii și la începutul primăverii, perioadă care coincide adesea cu frecvența sezonieră a virusului sincițial respirator.
Cuprins:
- Ce este metapneumovirusul uman (HMPV)?
- Simptome pentru Metapneumovirusul uman
- Cum se răspândește infecția și cât de contagios este Metapneumovirusul uman?
- Cât de frecventă este infecția cu Metapneumovirusul uman?
- Complicații ale infecției cu Metapneumovirus
- Cum este diagnosticat virusul Metapneumovirus
- Tratament pentru infecția cu metapneumovirus
- Cum prevenim metapneumovirusul?
- Întrebări frecvente privind metapneumovirusul uman (hMPV)
Ce este metapneumovirusul uman (HMPV)?
Metapneumovirusul uman (hMPV) este unul dintre virusurile vinovate de infecțiile căilor respiratorii care apar în sezonul rece. Deși cel mai adesea determină infecții la nivelul tractului respirator superior, uneori poate provoca infecții ale căilor respiratorii inferioare, precum pneumonia, crize de astm sau agravarea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC).
Când a apărut metapneumovirusul HMPV
hMPV nu este un virus nou. El a fost identificat pentru prima dată ca patogen respirator în 2001 și s-a răspândit printre oameni timp de mai multe decenii, fiind prezent în întreaga lume.
Simptome pentru Metapneumovirusul uman
Care sunt simptomele unei infecții cu hMPV?
Simptomele asociate frecvent cu infecția cu hMPV sunt aceleași ca și în cazul răcelilor comune și includ:
- Tuse;
- Febră;
- Durere în gât;
- Congestie nazală (nas înfundat);
- Rinoree;
- Dificultăți de respirație;
- Wheezing;
- Dispnee;
- Durere de cap;
- Erupții cutanate (rash).
Prima infecție cu hMPV poate fi mai agresivă, motiv pentru care copiii mici prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire gravă. După prima infecție, organismul dobândește o anumită imunitate și este mai probabil ca o nouă infectare să se manifeste prin simptome ușoare, asemănătoare răcelii. Adulții peste 65 de ani și persoanele cu probleme respiratorii sau cu un sistem imunitar slăbit pot, de asemenea, să aibă simptome severe.
Simptomele bolii mai severe includ:
- respirație șuierătoare;
- dificultăți de respirație;
- dureri în piept;
- amețeli;
- oboseală severă;
- deshidratare;
- febră persistentă care nu se ameliorează.
În cazul apariției acestor simptome severe, este esențial controlul medical de specialitate.
Cum se răspândește infecția și cât de contagios este Metapneumovirusul uman?
Cum se răspândește hMPV?
Ca majoritatea virusurilor respiratorii, metapneumovirusul uman se răspândește de la o persoană la alta prin intermediul particulelor și picăturilor eliberate în aer atunci când persoana infectată respiră, vorbește, tușește sau strănută, însă se poate transmite și atunci când picăturile respiratorii aterizează pe suprafețe.
De aici, particulele virale ajung pe mâini, ulterior la nivelul nasului, gurii sau ochilor și astfel pot infecta persoanele care vin în contact cu ele. Acesta este un mijloc comun de transmitere pentru copiii mici care ating suprafețele și jucăriile infectate sau le bagă în gură.
Perioada de incubație și contagiozitate pentru metapneumovirus (hMPV)
Virusul HMPV are o perioadă de incubație estimată de 3 până la 6 zile, iar persoana infectată este contagioasă timp de 1-2 săptămâni de la apariția primelor simptome.
Durata medie a bolii poate varia în funcție de severitate, dar este, în general, similară cu cea a altor infecții respiratorii cauzate de virusuri.
Cât de frecventă este infecția cu Metapneumovirusul uman?
Aproximativ 10 – 12% dintre bolile respiratorii la copii sunt cauzate de hMPV. Majoritatea cazurilor sunt ușoare, dar un procent mic dintre copii vor dezvolta o infecție a tractului respirator inferior, cum ar fi pneumonia.
Frecvența sezonieră maximă este în timpul iernii și la începutul primăverii, perioadă care coincide adesea cu frecvența sezonieră a Virusului sincițial respirator (VSR).
Persoane cu risc crescut de a contacta hMPV
Grupele de persoane cu cea mai mare expunere sunt:
- Vârstnicii (peste 65 ani);
- Persoanele imunodeprimate (infecție HIV, boli autoimune, medicație imunosupresoare);
- Persoanele cu afecțiuni cronice (astm bronșic, boală pulmonară obstructivă cronică – BPOC sau fibroză chistică);
- Copiii (5–7%), pentru care hMPV reprezintă al doilea factor principal declanșator al bronșiolitei în copilăria mică.
Complicații ale infecției cu Metapneumovirus
Virusul hMPV poate provoca uneori complicații grave care necesită uneori spitalizare, precum:
- Bronșiolită
- Bronşită
- Pneumonie
- Exacerbări ale astmului
- BPOC
- Otită medie.
Deși un istoric de astm, BPOC, emfizem sau orice altă boală pulmonară nu crește riscul de a contracta boala, simptomele pot fi mai severe în cazul unei infectări cu hMPV, din cauza acestui istoric. Lucru valabil și pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, inclusiv pacienții care fac chimioterapie sau au suferit un transplant de organe.
Cum este diagnosticat virusul Metapneumovirus
Simptomele clinice ale hMPV sunt nespecifice și se pot suprapune cu alte infecții respiratorii virale, precum și cu unele infecții bacteriene.
Medicul va efectua examenul clinic și anamneza și, în baza acestor informații, poate solicita efectuarea unei hemograme, pentru a verifica numărul de leucocite, sau teste țintite pentru detecția virusului. Dacă medicul suspectează o boală mai gravă, acesta va solicita analize suplimentare din sânge sau din urină sau teste imagistice (radiografii, tomografii computerizate) pentru a verifica statusul plămânilor.
Sunt disponibile mai multe tipuri de teste de laborator pentru confirmarea infecției cu hMPV. Acesta poate fi detectat prin tehnica PCR (Polymerase Chain Reaction – test care permite detectarea materialului genetic al unui agent patogen) în probe recoltate din tractul respirator superior și inferior.
Tampoanele sau aspiratele nazofaringiene sunt tipurile de probe preferate pentru detectarea materialului genetic viral localizat la nivelul căilor aeriene superioare. Lichidul de lavaj bronhoalveolar, spălătura bronșică, aspiratul endotraheal și sputa sunt probe adecvate pentru detectarea infecției cu hMPV a tractului respirator inferior.
Cele mai utilizate tipuri de teste clinice de laborator pentru hMPV sunt:
- Teste PCR multiplex care includ mai multe microorganisme, utile în diagnosticul diferențial al infecțiilor respiratorii;
- Identificarea antigenului hMPV.
Recomandări pentru determinarea antigenului din exsudat nazofaringian al metapneumovirusului uman
- Screening în perioadele specifice, și anume iarna și primăvara, pentru persoanele simptomatice
- Diagnosticul infecției cu metapneumovirusul uman
Pregătire pacient: înaintea instituirii oricărui tratament antimicrobian (antiviral sau antibacterian). Nu trebuie administrate nici picături nazale sau alt tip de tratament local.
Specimen și recipient de recoltare: tampoane de exsudat nazofaringian și orofaringian recoltate conform procedurilor standard, in recipient special cu mediu de transport
Stabilitate proba: 3 zile la 2-8°C
Metodă: Multiplex real-time PCR
Interpretare rezultate
Rezultatele testului se raportează calitativ:
- Nedetectabil = Negativ
- Pozitiv cu comunicarea tipului/ tipurilor de agenți patogeni prezenti în probă.
Tratament pentru infecția cu metapneumovirus
Tratamentul infecției cu metapneumovirus este simptomatic, suportiv, neexistând până în prezent tratament antiviral specific.
Simptomele se pot trata cu medicamente fără prescripție medicală pentru durere, febră, nas înfundat și tuse. Odihna și hidratarea ajută, de asemenea.
Fiind vorba despre un virus, și nu despre o bacterie, tratamentul cu antibiotice nu reprezintă o opțiune. Dacă, însă, infecția cu virusul hMPV se complică într-o pneumonie, de exemplu, medicul ar putea prescrie tratament cu antibiotic.
Cum prevenim metapneumovirusul?
Prevenția infecției cu hMPV este asemănătoare strategiilor de prevenție eficiente în cazul altor virusuri cu tropism respirator și se bazează pe reducerea transmiterii prin:
- Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
- Dezinfectarea frecventă a mâinilor și a suprafețelor;
- Acoperirea nasului și a gurii – cu cotul, nu cu palmele – în timpul strănutului sau al tusei;
- Evitarea contactului cu persoane bolnave;
- Purtarea măștilor de protecție;
- Evitarea atingerii feței, a ochilor, a nasului și a gurii;
- Evitarea utilizării la comun a tacâmurilor sau a paharelor.
Întrebări frecvente privind metapneumovirusul uman (hMPV)
Iată mai jos câteva dintre cele mai frecvent întâlnite întrebări despre virusul hMPV și răspunsurile lor.
Cum se diferențiază metapneumovirusul de gripă sau răceală?
Simptomele fiind similare, doar diagnosticul de laborator care are la bază reacția PCR poate identifica cu certitudine agentul patogen care stă la baza infecției. Totuși, în cazul gripei, simptomele debutează de obicei mai brusc.
Cum se diferențiază metapneumovirusul de coronavirus?
Cele două tipuri de virusuri fac parte din familii diferite, care se deosebesc ca structură, mecanism de replicare și interacțiune cu sistemul imun al organismului gazdă.
Medicii pot utiliza teste de diagnosticare pentru a identifica agentul cauzator înainte de a decide asupra tratamentului.
În cât timp trece infecția cu metapneumovirus?
Durata infecției cu hMPV este similară duratei altor infecții virale respiratorii. Cazurile ușoare de metapneumovirus uman durează de obicei câteva zile până la o săptămână. Cazurile foarte grave vor avea probabil nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare. De asemenea, în cazurile cu complicații, este posibil să apară simptome persistente, cum ar fi tusea, care se poate transforma în tuse reziduală, cu o durată mai lungă.
Este metapneumovirusul periculos pentru adulți sănătoși?
De obicei, pentru adulții sănătoși, infecția evoluează asimptomatic sau cu simptome minime, nespecifice.
Cât de contagios este metapneumovirusul?
La fel de contagios ca și celelalte virusuri respiratorii, metapneumovirusul uman se răspândește ușor prin contact direct cu persoane infectate, prin intermediul particulelor și picăturilor eliberate în aer în timpul tusei sau al strănutului, dar și al vorbirii sau respirației. Supraviețuiește, de asemenea, pe suprafețe.
Persoanele vaccinate pentru alte boli respiratorii (ex. gripă, COVID-19) sunt protejate împotriva metapneumovirusului?
Vaccinul specific altor virusuri nu oferă protecție împotriva infecției cu hMPV.
Ce efecte poate avea metapneumovirusul asupa femeilor însărcinate?
Infecția cu hMPV în sarcină poate fi responsabilă pentru greutatea mică la naștere a fătului.
Referințe:
- https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/human-metapneumovirus-hmpv/learn-about-human-metapneumovirus-hmpv#
- https://www.cdc.gov/human-metapneumovirus/about/index.html
- https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/human-metapneumovirus-(hmpv)-infection
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22443-human-metapneumovirus-hmpv
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.

la analize medicale
Ai grijă de sănătatea ta, comandă online și economisește!
Oferta expiră în