Cumpără online analizele medicale necesare, utilizează codul ONLINE10 și beneficiază de 10% reducere la coșul de cumpărături.
Synevo
Programări
Coșul meu
Atelierul de sănătate
Sănătatea sub microscop

Tuse productivă – Cauze, simptome, remedii

tuse productiva, tusea productiva, tratament tuse productiva, sirop tuse productiva, tuse productiva tratament, cel mai bun sirop pentru tuse productiva, tuse expectoranta, tuse cu expectoratie, tratament tuse productiva adulti, medicamente pentru tuse, cat dureaza tusea productiva, remedii tuse productiva, tratament pentru tuse, remedii pentru tuse

Atunci când există o infecție, o inflamație sau o iritație la nivelul sistemului respirator, organismul produce mai mult mucus decât de obicei. Procesul este urmat de tuse însoțită de eliminarea de secreții (expectorantă), cu scopul de a elimina astfel microorganismele care cauzează infecția.

Totuși, infecțiile nu reprezintă singura cauză pentru care organismul poate produce mai mult mucus decât de obicei, provocând apariția tusei productive (umede).

Cuprins:

Tusea productivă este un tip de tuse care se manifestă prin eliminarea de secreții (mucus sau flegmă) din căile respiratorii. Ea apare de obicei ca răspuns al organismului la o infecție, inflamație sau iritație a tractului respirator și are un rol protector, ajutând la curățarea plămânilor și a căilor respiratorii. Spre deosebire de tusea seacă sau uscată, tusea productivă are ca rezultat expectorația, care poate conține mucus de diferite culori (clar, alb, galben sau verzui), în funcție de cauza care a declanșat-o.

Tuse productiva la adulti

La adulți, tusea productivă de lungă durată se datorează cel mai frecvent fumatului și astmului. Alte cauze frecvente includ eliminarea de secreții de la nivelul naso-faringelui, numit sindromul picăturii postnazale, și refluxul gastro-esofagian.

Tuse productiva la copii

În cazul copiilor, tusea productivă este cauzată cel mai adesea de o infecție virală, dar poate fi și un simptom de astm bronșic. Mai rar, tusea umedă la copii poate fi cauzată de inhalarea unor obiecte străine, fum de țigară sau alte substanțe iritante sau poate fi un simptom de pneumonie.

Tusea productivă poate apărea din mai multe cauze, majoritatea fiind legate de inflamații, infecții sau iritații ale tractului respirator. Iată principalele cauze ale tusei productive:

1.Infecții respiratorii:

  • Bronșiolita: Infecția pulmonară ce apare frecvent la copiii mici și bebeluși, caracterizată prin inflamație și congestie la nivelul bronhiolelor.
  • Bronșita acută: O infecție a căilor respiratorii care provoacă inflamația bronhiilor, determinând producerea de mucus.
  • Pneumonia: O infecție a plămânilor care duce la formarea de secreții purulente și la tuse productivă persistentă.
  • Gripa și răceala comună: Infecțiile virale provoacă iritația căilor respiratorii și producerea de mucus.
  • Tuberculoza: O infecție bacteriană gravă, care poate cauza tuse productivă persistentă, de obicei însoțită de expectorație cu sânge.

2.Afecțiuni cronice ale căilor:

  • Bronhopneumopatia cronică obstructivă  sau Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC): O afecțiune pulmonară frecventă la fumători, care evoluează cu o tuse productivă constantă din cauza acumulării de mucus în plămâni și care determină în timp scăderea drastică a capacității pulmonare
  • Bronșiectazia: Lărgirea și deteriorarea ireversibilă a bronhiilor, ceea ce duce la o tuse persistentă datorită acumulării de mucus în respectivele dilatații.
  • Astmul bronșic: Deși mai frecvent asociat cu tuse seacă, astmul poate cauza uneori tuse productivă, mai ales dacă inflamația bronhiilor este severă sau la finalul crizelor astmatice.
  • Fibroza chistică: Afecțiune genetică transmisă ereditar care cauzează leziuni grave la nivelul plămânilor, sistemului digestiv și a altor organe din corp.
  • Edemul pulmonar: Afecțiune cauzată de acumularea anormală de lichid în alveolele pulmonare.

3.Rinită alergică și sinuzită cronică:

  • Rinita alergică: Iritațiile cauzate de alergeni pot determina producerea de mucus în exces, care poate progresa pe căile respiratorii, declanșând tusea.
  • Sinuzita cronică: Inflamația cronică de la nivelul mucoasei sinusale poate produce secreții care se drenează în faringe și provoacă tuse.

4.Reflux gastroesofagian:

  • Acidul gastric care progreseasă retrograd în esofag poate provoca iritație faringiană sau laringiană care poate declanșa ocazional tuse iritativ-productivă, în special pe timpul nopții sau după mese. Expunere la substanțe iritante: fumul de țigară, poluarea, praful, substanțele chimice și alte iritante pot declanșa o producție excesivă de mucus și, implicit, o tuse iritativ-productivă.

5.Insuficiență cardiacă congestivă:

  • Aceasta este o afecțiune în care inima nu pompează sângele eficient, determinând acumularea de lichid în plămâni, ceea ce poate duce la o tuse uscată sau tuse productivă persistentă (numită și tuse cardiacă).

6.Medicamente (ex: inhibitori ECA):

  • Unele medicamente, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (folosiți în hipertensiune), pot provoca tuse uscată sau tuse productivă ca efect secundar.

Dacă tusea productivă persistă sau este asociată cu simptome mai severe (cum ar fi febra, dificultăți de respirație sau prezența sângelui în spută), este important să se consulte de urgență un medic pentru un diagnostic corect.

Tusea productivă este un simptom al diferitelor afecțiuni acute sau cronice.Unul dintre simptomele care indică faptul că o tuse este productivă poate fi senzația ca există ceva blocat în piept sau în partea din spate a gâtului. Uneori, o tuse umedă va aduce mucus în gură. Tusea productivă este în general urmată de eliminarea de secreții (flegmă sau spută) în cavitatea bucală.

În funcție de cauza care stă la baza tusei productive, aceasta poate fi însoțită de diferite alte simptome:

  • Senzatie de iritare a căilor respiratorii
  • Eliminare de spută
  • Durere în gât
  • Febră
  • Frisoane
  • Oboseală
  • Dificultăți de respirație

În funcție de perioada de timp în care se prezintă acest simptom, tusea productivă se poate clasifica în:

Tuse productiva acuta (mai putin de 3 săptămâni)

Începe brusc și durează două, până la 3 săptămâni.

Tuse productiva subacuta (3-8 săptămâni)

Tusea subacută este cea care rămâne după o infecție și durează între 3 și 8 săptămâni.

Tuse productiva cronica (peste 8 săptămâni/4 la copii)

Tusea cronică durează mai mult de 8 săptămâni. Tusea de lungă durată poate fi numită și tuse persistentă.

Tusea refractară este o tuse cronică care nu a răspuns la tratament.

În general, tusea provocată de o infecție respiratorie minoră durează o săptămână sau două și poate fi tratată acasă, dar există situații când este necesar consultul medical de urgență:

  • tusea este puternică, iar episoadele sunt foarte dese, încât deranjează somnul și activitățile obișnuite;
  • durează mai mult de trei saptamâni;
  • este insoțită de febră ridicată;
  • sputa eliminată are o culoare verde-gălbui (simptom al unei infecții pulmonare severe);
  • sputa eliminată are o culoare roz sau prezintă semne vizibile de sânge.

Pentru a diagnostica tusea, medicul va efectua un examen fizic și va avea nevoie de informații legate de durata și severitatea simptomelor. Dacă tusea durează de mult timp sau este severă, sau dacă există și alte simptome precum febră, scădere în greutate și oboseală, medicul poate solicita teste suplimentare.

Ce analize de laborator sunt utile în stabilirea etiologiei unei tuse productive?

Pentru a stabili cauza exactă a tusei productive, specialistul poate recomanda mai multe analize de laborator și investigații, care ajută la identificarea infecțiilor, inflamațiilor, bolilor cronice sau altor afecțiuni implicate.

Totodată, posibilii factori declanșatori oferă date care permit medicului să stabilească tratamentul corespunzător pentru pacient și oferă autorităților publice posibilitatea de a lua măsurile necesare pentru controlul bolii.

Mai mult, prin utilizarea testării sindromice se evită administrarea inutilă de antibiotice la pacienții cu infecții virale dovedite.

Iată cele mai comune teste:

  1. Analize de diagnostic molecular recomandate în suspiciunea infecțiilor respiratorii permit identificarea rapidă și precisă a agenților patogeni, fiind o componentă cheie pentru stabilirea unui prognostic adecvat, facilitarea tratamentului precoce și țintit și pentru limitarea răspândirii infecției prin aplicarea de măsuri specifice imediate:
    1. Diagnostic molecular infecții respiratorii bacteriene – testare sindromiDiagnostic molecular infecții respiratorii virale (inclusiv SARS-CoV-2) – testare sindromică
  1. Examenul sputei:
  2. Hemoleucograma completă:
    • Oferă informații despre infecțiile și inflamațiile din organism. Valorile crescute ale leucocitelor (globule albe) și modificările specifice din formula leucocitară pot sugera o infecție bacteriană sau virală.
  3. Markerii inflamatori (CRP și VSH):
  4. Teste de sânge pentru infecții virale:
  5. Testele pentru tuberculoză:
  6. Analizele pentru boli autoimune:
    • Dacă există suspiciunea unei afecțiuni autoimune sau inflamatorii, cum ar fi sarcoidoza, pot fi necesare analize pentru anticorpi specifici sau alte teste de evaluare a sistemului imunitar.
  7. Testele pentru alergii:
  8. Gaze sanguine arteriale:
    • Măsoară nivelul oxigenului și al dioxidului de carbon din sânge, ceea ce poate fi util la pacienții cu boli pulmonare cronice (precum BPOC) care au o tuse productivă persistentă.
  9. Testul de reflux gastroesofagian (pH-metrie esofagiană):
    • Dacă refluxul gastroesofagian este suspectat ca o cauză a tusei productive, acest test poate măsura aciditatea esofagului și identifica episoadele de reflux.

Investigații imagistice adiționale:

Pe lângă analizele de laborator, medicul poate recomanda și măsurarea saturației de oxigen din sânge și investigații imagistice sau teste ale funcției pulmonare:

  • Radiografia toracică sau tomografia computerizată (CT) toracică – pentru a verifica eventuale infecții pulmonare, acumulări de lichid sau alte modificări pulmonare.
  • Spirometria – pentru evaluarea funcției pulmonare în cazul afecțiunilor cronice, cum ar fi BPOC sau astmul bronșic.

Analizele de laborator împreună cu investigațiile imagistice și anamneza completă ajută medicul să stabilească exact cauza tusei productive și să ofere un tratament adecvat.

Tratament pentru tusea productivă

Tratamentul tusei productive depide de cauza acesteia. Daca este cauzată de un virus (răceală, gripă), tratamentul tusei nu este necesar. Cauzele bacteriene necesită antibiotice, care vor fi prescrise de medic.

Oricare ar fi cauza tusei, este important de reținut că tratamentele alese ar trebui să susțină eliberarea căilor respiratorii, și nu să inhibe tusea. Medicul poate prescrie expectorante, mucolitice sau antiinflamatoare (ibuprofen).

Ce substanțe active se recomandă în medicamentele pentru tuse productivă?

Cele mai frecvente tratamente recomandate pentru tusea productivă pot include:

  • medicamente OTC pentru tuse, pentru copiii mai mari și adulți;
  • medicamente pe bază de rețetă pentru tuse (cu sau fără codeină – substanță care nu este recomandată în tratamentul persoanelor sub 18 ani);
  • paracetamol sau ibuprofen pentru durerile de corp și disconfortul toracic cauzate de tuse;
  • bronhodilatatoare;
  • corticosteroizi (pentru astm);
  • medicamente pentru alergii;
  • antibiotice pentru infecțiile bacteriene;
  • medicamente pentru edemul pulmonar – diuretice.

Când se recomandă antibioticele pentru tusea productivă?

Dacă o infecție bacteriană, fungică sau micobacteriană este cauza tusei, medicul poate prescrie medicamente antibiotice pentru infecție.

O altă situație în care se poate recomanda antibiotic este aceea în care o infecție virală se suprainfectează.

Tratarea tusei productive la copii

Medicamente pentru tuse nu se administrează copiilor sub 6, chiar 12 ani, fără recomandarea medicului. Mai mult decât atât, nici medicamentele fără prescripție medicală (de tipul paracetamolului și al ibuprofenului) nu ar trebui administrate copiilor sub 2 ani înaintea unui consult medical.

De asemenea, comprimatele de supt, deși o soluție temporară bună pentru un adult, nu se administrează copiilor sub 6 ani, din cauza riscului de sufocare.

Mierea poate fi un bun remediu pentru a diminua accesele de tuse ale copiilor, dar aceasta nu trebuie oferită celor mici înaintea vârstei de 1 an, pentru că poate crește riscul de botulism.

Sunt recomandate tratamentele naturiste (acasă) pentru tuse productivă?

Consumul crescut de lichide și mierea reprezintă cele mai la îndemână remedii care pot ajuta în cazul tusei espectorante. În plus, tratamentele naturiste preparate acasă pot susține diminuarea simptomelor:

  • gargară cu apă sarată
  • miere
  • propolis
  • ceai de tei
  • ceai de ceapă
  • hidratare cu lichide calde
  • inhalații
  • folosirea de umidificatoare sau vaporizatoare
  • curățarea nasului cu apă de mare sau ser fiziologic

Tusea persistentă sau accesele severe de tuse pot provoca complicații, iar acestea includ:

  • întreruperea somnului
  • dureri de cap
  • vărsături
  • sincopă
  • transpirație excesivă
  • fractură costală
  • incontinență urinară
  • boala de bază, care a provocat tusea, se poate agrava daca nu este tratată la timp.

Evitarea diferitelor tipuri de iritanți care provoacă tuse poate fi de folos pentru prevenirea tusei productive, alături de măsurile cunoscute de igienă și de prevenție a virozelor:

  • Vaccinarea împotriva gripei, COVID-19 și pneumoniei;
  • Evitarea contactului cu persoanele bolnave;
  • Evitarea atingerii cu  mâinile murdare a ochilor, nasului și a gurii;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și / sau folosirea dezinfectanților pentru mâini.

Cât de eficiente sunt siropurile în tratarea tusei productive?

Există puține dovezi care să susțină eficiența siropurilor de tuse, iar multe studii arată că acestea au doar un efect placebo. Cu toate acestea, cele mai multe siropuri sunt dulci, având capacitatea de a calma iritația mucoasei faringiene.

Se pot face aerosoli pentru tusea productivă?

Nebulizatoarele (sau tratamentele cu aerosoli) pot ajuta în tratamentul tusei productive, în funcție de medicația administrată și de afecțiunea responsabilă pentru apariția tusei. Medicii prescriu de obicei terapie cu aerosoli persoanelor cu afecțiuni pulmonare precum astm, BPOC, fibroză chistică și bronșiectazie.

Ce fac dacă simptomele de tuse seacă și de tuse productivă alternează?

Tusea uscată este frecventă în săptămânile care urmează unei infecții respiratorii. Odată ce excesul de mucus dispare, tusea seacă poate persista timp de săptămâni sau chiar luni.

O tuse productivă sau umedă înseamnă că organismul dumneavoastră elimină excesul de mucus de la nivelul căilor respiratorii. Faptul că reușiți să eliminați mucusul și să treceți de la tuse umedă la tuse uscată poate fi un semn că afecțiunea este în curs de ameliorare.


Referințe:

  1. GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) Guidelines
  2. The New England Journal of Medicine
  3. Harrison’s Principles of Internal Medicine
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493221
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17755-cough
  6. https://www.healthline.com/health/wet-cough
  7. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-cough/symptoms-causes/syc-20351575
Articole similare
Cele mai citite articole
icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Continuă cumpărăturile
Vezi coșul
×
Cumpărate frecvent împreună
    Cumpără online analizele adăugate în coșul tău, Utilizează codul ONLINE10 și beneficiezi de 10% reducere.

    În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.