Cosul meu
Atelierul de sănătate

Sănătatea sub microscop

Ziua Mondială a Inimii

Ziua Mondială a Inimii - Synevo

Ziua Mondială a Inimii este marcată încă din anul 2000. Acest eveniment cu scop educațional și informațional este susținut de către Federația Mondială a Inimii.

Federația reprezintă imaginea și interesele comunităților de profesioniști din domeniul sănătății și de pacienți implicați în activități de suport în scopul reducerii impactului social și economic generat de mortalitatea de cauză cardiovasculară, fiind o organizație non-guvernamentală care acționează în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.

Obiectivul principal al Federației Mondiale a Inimii este reducerea cu 25% a mortalității premature de cauză cardiovasculară până în anul 2025.

Afecțiunile cardiovasculare sunt responsabile de aproximativ 17,9 milioane de decese anuale la nivel mondial. Se estimează că 80% dintre decesele de cauză cardiovasculară pot fi prevenite.

Impactul social și economic al afecțiunilor cardiovasculare este important, acestea fiind responsabile de unul din zece decese pentru persoanele cu vârste între 30 și 70 de ani. De asemenea, afecțiunile cardiovasculare pot duce către pierderea capacității de muncă și de întreținere, cu un impact important asupra calității vieții pacienților și familiilor acestora. Conform Cartei Europene a Sănătății Cardiovasculare, se estimează că boala cardiovasculară determină pierderi în economia Uniunii Europene de aproximativ 169 miliarde de euro/an.

Principalii factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare sunt: vârsta, fumatul, sedentarismul, obezitatea, diabetul și istoricul familial de boli cardiovasculare. Mortalitatea și morbiditatea de cauză cardiovasculară pot fi reduse semnificativ prin decizia de a modifica stilul de viață. Modificarea stilului de viață include: renunțarea la fumat, controlul greutății corporale, o alimentație echilibrată și sănătoasă, creșterea nivelului de activitate fizică corespunzător vârstei și stării generale de sănătate a individului.

Ziua Mondială a Inimii - Synevo

Anul acesta, de Ziua Mondială a Inimii, prin mesajul de campanie, Federația Mondială a Inimii își propune să formeze o comunitate globală de oameni care acționează acum pentru a trăi o viață mai lungă, mai bună și mai sănătoasă pentru inimă, făcând o promisiune:

  • O promisiune familiilor noastre că vom găti și vom mănânca mai sănătos
  • O promisiune copiilor noștri că vom fi părinți activi și că îi vom ajuta și pe ei să facă mai multă mișcare și să spună nu fumatului.
  • O promisiune ca profesionist în domeniul sănătății de a ajuta pacienții să renunțe la fumat și să își țină sub control valorile grăsimilor din sânge
  • O promisiune de a sprijini politicile care promovează o inimă sănătoasă
  • O promisiune ca angajat să investească în locuri de muncă sănătoase pentru inimă
  • O simplă promisiune … pentru inima ta, pentru toate inimile noastre.

Boala cardiovasculară este ucigașul numărul unu din lume astăzi. Dar nu trebuie să fie așa. Făcând doar câteva mici schimbări în viața noastră, ne putem reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, precum și îmbunătățirea calității vieții noastre și oferind un exemplu bun pentru următoarea generație.

Ziua Mondială a Inimii - Synevo

În România, aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate sunt provocate de boli cardiovasculare, de 3 ori mai multe decât decesele datorate cancerului. Conform ghidurilor internaționale pentru evaluarea riscului cardiovascular, România prezintă un risc înalt pentru afecțiunile cardiovasculare.

La nivel național Societatea Română de Cardiologie alături de partenerii săi susțin activități de educare și informare pentru reducerea riscului cardiovascular și prevenirea mortalității de cauză cardiovasculară.Ziua Mondială a Inimii - Synevo

Pe lângă sprijinul campaniilor internaționale de educare și informare, în România, Ziua Națională a Inimii se marchează în fiecare an începând din anul 1997, la data de 4 mai.

Ministerul Sănătății anunță că va continua acțiunile de suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în 9 spitale, precum și pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale din țară.

Ziua Mondială a Inimii - Synevo

Referințe:

  1. http://www.ms.ro/2019/05/04/ziua-nationala-a-inimii, accesat la 03 august 2019
  2. https://www.world-heart-federation.org/world-heart-day/, accesat la 03 august 2019
  3. http://www.heartcharter.org/download/CARTA_EUROPEANA_A_SANATATII_CARDIOVASCULARE.pdf , accesat la 04 august 2019