Cumpără online analizele medicale necesare, utilizează codul ONLINE10 și beneficiază de 10% reducere la coșul de cumpărături.
Synevo
Programări
Coșul meu
Atelierul de sănătate
Sănătatea prenatală

Bolile cu transmitere sexuală în sarcină: riscuri și prevenire

boli cu transmitere sexuala, its, boli venerice, analize bts, infectii genitale

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) (boli venerice) constituie o preocupare majoră de sănătate publică la nivel global, afectând milioane de oameni în fiecare an. Acestea se transmit prin contact sexual cu o persoană infectată. Femeile însărcinate au un risc similar de a contracta o astfel de afecțiune ca și femeile care nu sunt însărcinate.

Contractate în timpul sarcinii, bolile cu transmitere sexuală pot avea consecințe grave asupra sănătății mamei și a fătului și nu există nicio protecție suplimentară împotriva acestora. Multe dintre aceste boli sunt asimptomatice, așa că este posibil ca mulți pacienți să nu știe că sunt infectați. Tocmai de aceea, este extrem de importantă testarea pentru boli cu transmitere sexuală în timpul sarcinii, inclusiv HIV, ca parte a protocolului medical.

Cuprins:

Cele mai frecvente tipuri de BTS

  • Chlamydia – este cea mai frecventă bacterie care se transmite pe cale sexuală. Deși majoritatea infecțiilor cu chlamydia (inclusiv cele la femeile însărcinate) nu prezintă simptome, femeile infectate pot avea secreții vaginale anormale, sângerare după actul sexual sau mâncărime/arsură la urinare. Infecția cu chlamydia netratată poate genera probleme în timpul sarcinii, inclusiv travaliul prematur, ruptura prematură a membranelor și greutatea mică la naștere. Nou-născutul se poate infecta și în timpul nașterii pe măsură ce acesta trece prin canalul de naștere și poate dezvolta ulterior infecții oculare și pulmonare.
  • Herpes Simplex (HSV) este reprezentat de două tipuri distincte de virus care pot infecta tractul genital uman, HSV-1 și HSV-2. Infecția la nou-născut poate fi dată de ambele tipuri, dar cele mai multe sunt cauzate de HSV-2.

Simptomele herpesului genital sunt similare atât la femeile însărcinate, cât și la cele care nu sunt însărcinate și există o preocupare majoră la gravide cu privire la infecția cu HSV din cauza complicațiilor care pot apărea la nou-născut.

Deși transmiterea infecției poate avea loc în timpul sarcinii și după naștere, riscul ca un nou-născut să fie afectat este mare în situația în care HSV este dobândit în apropierea nașterii și scăzut dacă mama a avut herpes recurent sau a dobândit infecția în prima jumătate a sarcinii. Pentru a evita posibile complicații grave (encefalită herpetică și pneumonie) care pot apărea ca urmare a infectării cu HSV, se recomandă nașterea prin cezariană, pentru toate femeile aflate în travaliu cu leziuni active de herpes genital sau simptome sugestive pentru infecție (durere vulvară și prurit la nivel genital).

  • Gonoreea este o infecție determinată de bacteria Neisseria gonorrheae. Netratată, în timpul sarcinii poate duce la complicații severe, precum: avorturi spontane, corioamniotită, ruptură prematură a membranelor, naștere prematură și greutate mică la naștere, iar sugarii pot dezvolta infecții oculare. Deoarece gonoreea poate cauza probleme atât mamei, cât și copilului ei, este important ca medicul specialist să identifice corect infecția, să o trateze cu antibiotice eficiente și să monitorizeze foarte atent gravida pentru a se asigura că infecția a fost vindecată.
  • Hepatita B este o infecție cauzată de virusul hepatitic B (VHB), care se poate transmite atât pe cale sexuală, cât și de la mamă la făt în timpul sarcinii. În această situație, riscul cel mai mare de transmitere la făt este atunci când mamele se infectează aproape de momentul nașterii. Nou-născuții infectați au, de asemenea, un risc de până la 90% de a deveni ei înșiși purtători cronici de virus B. Sugarii care au o infecție cronică cu VHB prezintă un risc crescut de a dezvolta boală hepatică cronică sau cancer hepatic mai târziu în viață, iar aproximativ 25% dintre aceștia vor muri în cele din urmă din cauza unei boli hepatice cronice. Toate aceste complicații (inclusiv cele fatale) pot fi prevenite prin screening-ul pacientelor gravide pentru acest tip de infecție și oferirea tratamentului corespunzător copiilor cu risc, la scurt timp după naștere.
  • HIV este virusul care provoacă sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). HIV se transmite de la mamă la copil sunt în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării. Cu toate acestea, atunci când prezența virusului HIV este diagnosticată înainte sau în primul trimestru de sarcină și sunt luate măsurile adecvate, riscul de transmitere poate fi mai mic de 1%. O mamă care știe la începutul sarcinii că este infectată poate decide împreună cu medicul asupra modalităților eficiente de a proteja sănătatea ei și a bebelușului ei nenăscut.
  • HPV este un virus localizat cel mai frecvent la nivelul tractului genital inferior, inclusiv colul uterin, vaginul și organele genitale externe. Unele tulpini pot cauza cancer de col uterin, iar altele pot duce la apariția condiloamelor (negi genitali), care cresc frecvent în număr și dimensiune în timpul sarcinii. Aceștia apar adesea sub formă de ciorchine și pot da senzații de arsură sau mâncărime. Dacă o femeie are veruci genitale în timpul sarcinii, se recomandă să amâne tratamentul până după naștere. Atunci când acestea sunt voluminoase sau extinse, pot complica o naștere vaginală până la blocarea canalului de naștere, în această situație fiind recomandată operația cezariană. Infecția mamei poate cauza la nou-născut dezvoltarea papilomatozei laringiene (o boală rară, beningnă a laringelui), encefalită herpetică sau pneumonie.
  • Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală (ITS), bacteriană, care poate fi transmisă de la mamă la făt în timpul sarcinii. Acest lucru poate duce la o infecție multisistemică gravă, cunoscută sub numele de sifilis congenital. Sifilisul în sarcină este asociat cu naștere prematură, naștere de feți morti și, în unele cazuri, cu decesul copilului la scurt timp după naștere. Sugarii netratați care supraviețuiesc tind să dezvolte probleme de sănătate la nivelul mai multor organe cum ar fi: creier, ochi, urechi, inimă, piele, dinți și oase.
  • Trichomonas Vaginalis este un parazit care se transmite pe cale sexuală, iar infecția cu acesta este frecventă în rândul populației generale. În cazul unei paciente gravide cu simptome de tricomonază (boala dată de infecția cu Trichomonas) este recomandat un tratament corespunzător pentru a putea fi evitate următoarele complicații: ruperea prematură a membranelor, nașterea prematură și greutatea mică la naștere. Rareori, nou-născutul de sex feminin poate dobândi infecția atunci când trece prin canalul de naștere iar aceasta se poate manifesta ca scurgeri vaginale apărute imediat după naștere.

Boli cu transmitere sexuală în sarcină – simptome

Simptomele bolilor cu transmitere sexuală în sarcină sunt aceleași ca și pentru femeile care nu sunt însărcinate. Întrucât acestea se pot transmite cu ușurință între parteneri, este important ca aceștia să cunoască întreaga paletă de simptome. În multe cazuri pacienții sunt asimptomatici, dar când aceștia acuză simptome, acestea pot fi:

  • leziuni sau condiloame la nivelul anusului, penisului, vaginului sau cavității bucale;
  • zonă inflamată sau roșeață în zona din jurul penisului sau vaginului;
  • erupții cutanate;
  • durere la urinare;
  • scădere în greutate, scaun moale, transpirații nocturne;
  • dureri, febră și frisoane;
  • îngălbenirea pielii (icter);
  • secreții vaginale (cu un miros specific) sau la nivelul penisului;
  • sângerări în afara menstruației;
  • durere în timpul actului sexual (dispareunie);
  • prurit (mâncărime) sever în apropierea penisului sau vaginului.

Boli cu transmitere sexuală – cauze și factori de risc

BTS pot fi cauzate de:

  • Bacterii: Gonoreea, sifilisul și chlamydia;
  • Paraziți: Trichomonas Vaginalis;
  • Viruși: HPV, herpesul genital, HIV, hepatita A, B, și C.

Orice persoană activă sexual are un risc de expunere la o infecție cu transmitere sexuală (ITS).

Actul sexual neprotejat, sexul oral, contactul sexual cu mai mulți parteneri, antecedentele de boli venerice, consumul de droguri injectabile și vârsta tânără (jumătate din cazurile noi de BTS apar la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani) sunt factori de risc importanți în apariția acestor afecțiuni.

Diagnosticul și tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală în sarcină

Dacă antecedentele sexuale și simptomele actuale sugerează o suspiciune de boală cu transmitere sexuală, medicul va face un examen fizic pentru a observa dacă există semne de infecție, cum ar fi o erupție cutanată, veruci sau secreții anormale. Se pot recomanda teste de laborator:

Teste serologice care constituie un instrument non-invaziv de diagnosticare.

Astfel pot fi recomandate următoarele testări, în funcție de semnele și simptomele prezente:

Teste din secreție vaginală / col uterin:

Tratamentul depinde de tipul de infecție și constă, de obicei, în administrarea antibioticelor (pentru infecții bacteriene: inclusiv gonoree, sifilis, chlamydia și trichomonaza) sau a medicamentelor antivirale (hepatită, HIV, herpes). Pentru o persoană însărcinată diagnosticată cu o boală cu transmitere sexuală, tratamentul imediat poate preveni sau reduce riscul ca bebelușul să se infecteze.

Bolile cu transmitere sexuală prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea mamei și a fătului în timpul sarcinii. Testarea și diagnosticul precoce, tratamentul adecvat și măsurile de prevenție pot juca un rol crucial în menținerea sănătății fătului și a nou-născutului, în reducerea incidenței BTS și a complicațiilor asociate.


Referințe:

  1. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)
  2. https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2019/03/guidelines-for-perinatal-care
  3. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mother-to-child-transmission-of-syphilis
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10246-pregnancy–sexually-transmitted-diseases
  5. https://www.cdc.gov/std/pregnancy/stdfact-pregnancy-detailed.htm
  6. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/symptoms-causes/syc-20351240
  7. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/diagnosis-treatment/drc-20351246
Articole similare
Ultimele articole
icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Continuă cumpărăturile
Vezi coșul
×
Cumpărate frecvent împreună
    Cumpără online analizele adăugate în coșul tău, Utilizează codul ONLINE10 și beneficiezi de 10% reducere.

    În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.