Trigliceride mari: Cauze & Simptome pentru Trigliceride mărite
Trigliceridele sunt un indicator important al sănătății sistemului cardiovascular. Alături de tensiunea arterială și nivelul colesterolului, ele pot avea un impact semnificativ asupra riscului cardiovascular: un nivel ridicat de trigliceride în sânge poate sugera un risc crescut de boli cardiace.
Organismul
uman are nevoie de trigliceride pentru o funcționare optimă. Cu toate acestea,
prezența acestora în exces în organism, semnalată prin valori crescute de
trigliceride din sânge pot duce la afecțiuni serioase, chiar în lipsa unor simptome.
Valorile mari ale trigliceridelor indică o formă de dislipidemie, adică o modificare a nivelului grăsimilor din sânge. Această afecțiune se poate dezvolta singură, se poate asocia cu alte tipuri de dislipidemie, cum ar fi colesterolul ridicat sau colesterolul HDL scăzut, sau ca parte a sindromului metabolic.
Cuprins:
- Ce sunt trigliceridele?
- Valori normale vs. Trigliceride mărite
- Trigliceride mărite - Cauze
- Simptome ale trigliceridelor mărite
- Valori crescute ale trigliceridelor - Boli asociate
- Analize recomandate pentru a afla valorile trigliceridelor
- Tratament pentru trigliceride mărite
- Trigliceride mărite: Cum poți preveni creșterea valorilor trigliceridelor?
- Întrebări frecvente despre trigliceridele mărite
Ce sunt trigliceridele?
Trigliceridele reprezintă cel mai comun tip de grăsimi (lipide) care se găsesc în sânge. Ele provin din alimentele pe care le consumăm: caloriile în exces, alcoolul și zahărul din organism se transformă în trigliceride, pe care organismul le stochează în celulele adipoase pentru a le folosi ulterior în producerea de energie. Așadar, avem nevoie de trigliceride pentru a fi sănătoși, dar excesul duce la probleme grave.
Dacă consumi în mod regulat mai multe calorii decât arzi, în special din alimente bogate în carbohidrați, este posibil să ai un nivel ridicat de trigliceride (hipertrigliceridemie).
Nivelurile mari de trigliceride sunt asociate cu bolile de inimă, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, în special la persoanele care asociază niveluri scăzute de colesterol HDL ”bun” și la cele cu diabet de tip 2.
Ce rol au trigliceridele în organism?
Rolul trigliceridelor în organism este acela de a stoca și oferi energie celulelor din corp între mese sau în timpul exercițiilor fizice. Deși sunt esențiale pentru energie, nivelurile ridicate persistente de trigliceride pot duce la creșterea riscului cardiovascular, dar și a riscului de pancreatită (inflamație a pancreasului) și sindrom metabolic.
Ca să reduci riscul cardiovascular, întâi trebuie să-l afli! Descoperă în ce categorie de risc te situezi și care este ținta ta personală de LDL colesterol.
Calculează-ți riscul cardiovascular
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanță cerată, asemănătoare grăsimii, care se găsește în toate celulele organismului. Corpul are nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D și substanțe care ajută la digestia alimentelor. Organismul uman produce tot colesterolul de care are nevoie, dar acesta se regăsește și în alimentele de origine animală (gălbenușul de ou, carnea și brânza).
Valorile mărite de colesterol în sânge duc la acumularea de plăci pe pereții arterelor, proces cunoscut sub numele de ateroscleroză. La nivelul inimii apare astfel boala coronariană, o afecțiune în care arterele coronare se îngustează sau chiar se blochează.
Ce sunt HDL, LDL și VLDL?
HDL, LDL și VLDL sunt lipoproteine – o combinație de grăsimi (lipide) și proteine. Lipidele trebuie să se atașeze de proteine pentru a se putea deplasa prin sânge. Diferitele tipuri de lipoproteine au roluri diferite:
- HDL înseamnă lipoproteine de înaltă densitate. Sunt cunoscute drept colesterol „bun”, deoarece ajută organismul să elimine colesterolul.
- LDL înseamnă lipoproteine cu densitate scăzută. Sunt cunoscute drept colesterol „rău”, deoarece un nivel ridicat de LDL duce la acumularea de plăci de aterom în artere.
- VLDL înseamnă lipoproteine cu densitate foarte scăzută. Sunt asociate și ele drept colesterol „rău”, deoarece și acestea contribuie la acumularea de plăci în artere. Dar VLDL și LDL sunt diferite; VLDL transportă în principal trigliceride, iar LDL transportă în principal colesterol.
Ce înseamnă colesterol HDL și colesterol LDL?
Valorile ridicate de colesterol LDL ”rău” pot duce la acumularea de plăci de aterom (depuneri de grăsime) în artere, crescând astfel riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau alte probleme de sănătate. Nivelurile ridicate de colesterol HDL („bun”) pot reduce aceste riscuri, deoarece HDL are rolul de a transporta excesul de colesterol LDL („rău”) din sânge înapoi către ficat, unde este metabolizat și eliminat. În acest fel, contribuie indirect la reducerea acumulării de colesterol în pereții arteriali și la prevenirea formării plăcilor de aterom.
Valorile trigliceridelor și cele ale colesterolului HDL sunt de obicei invers proporționale: cu cât trigliceridele sunt mai mari, cu atât HDL este mai mic. Și cu cât HDL este mai mare, cu atât trigliceridele sunt mai mici.
Valori normale vs. Trigliceride mărite
Un simplu test de sânge poate indica valoarea trigliceridelor. Dacă ești adult, medicul clasifică nivelurile de trigliceride conform următorului tabel:
| Optim | <150 mg/dl |
| Borderline crescut (crescut la limită) | 150-199 mg/dl |
| Crescut | 200-499 mg/dl |
| Foarte crescut | ≥500 mg/dl |
Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, un nivel normal de trigliceride este sub 90 mg/dL.
Valori normale trigliceride
Valorile normale ale trigliceridelor pentru un adult sănătos nu ar trebui să depășească 150 mg/dl. Orice valoare peste acest nivel este definită drept hipertrigliceridemie.
Când devine periculos nivelul trigliceridelor?
Orice valoare peste 500 mg/dL este considerată foarte ridicată și este asociată cu probleme hepatice și pancreatice.
Nivelurile de trigliceride peste 1.500 mg/dL – hipertrigliceridemia severă – sunt considerate extrem de ridicate și pot duce la acumularea excesivă de grăsimi în sânge. Această afecțiune crește semnificativ riscul de pancreatită acută, o complicație gravă care se poate manifesta prin dureri abdominale intense. Pe termen lung, valorile foarte mari pot afecta ficatul și alte organe, contribuind la tulburări metabolice importante.
Atunci când sunt identificate valori ridicate ale trigliceridelor, de obicei, acestea sunt însoțite fie de alte dezechilibre biologice, cum ar fi: creșterea valorilor LDL-colesterol, reducerea valorilor HDL-colesterol, fie de afectarea importantă a stării de sănătate prin afecțiuni cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea.
Trigliceridele mărite cresc riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. De aceea, adoptarea măsurilor de a le reduce este esențială.
Trigliceride mărite - Cauze
Cauzele creșterii valorilor trigliceridelor includ:
- Consumul excesiv de alcool
- Diabetul necontrolat
- Alimentația dezechilibrată - dietă bogată în zahăr, grăsimi saturate și carbohidrați simpli
- Bolile hepatice
- Bolile renale
- Bolile inflamatorii precum artrita reumatoidă
- Bolile tiroidiene - hipotiroidism
- Medicamentele precum diuretice, hormoni, corticosteroizi, beta-blocante și unele medicamente pentru HIV
- Obezitatea - un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25
- Fumatul
- Lipsa activității fizice
- Factorii genetici
- Vârsta
Simptome ale trigliceridelor mărite
La fel ca și colesterolul ridicat, hipertrigliceridemiarareori provoacă simptome. De aceea, este necesar să îți faci analize de sânge de rutină care să includă profilul lipidic.
Valori crescute ale trigliceridelor - Boli asociate
Nivelul ridicat al trigliceridelor este adesea un semn al altor afecțiuni care cresc riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral, inclusiv obezitatea și sindromul metabolic — un ansamblu de afecțiuni care include excesul de grăsime în jurul taliei, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat al trigliceridelor, glicemia ridicată și valori ale colesterolului în afara limitelor de referință.
Iată o serie de afecțiuni care sunt asociate trigliceridelor mărite:
- Boli cardiovasculare:
- Boala arterelor carotide
- Boala coronariană (CAD)
- Sindromul metabolic (o combinație de hipertensiune arterială, diabet și obezitate)
- Boala arterială periferică (PAD)
- Ateroscleroză
- Accidente vasculare cerebrale
- Atac de cord
- Pancreatită
- Ficat gras
- Insuficiență renală
- Hepatită acută
- Demență
- Diabet de tip 2 sau prediabet
- Hipotiroidism
- Anumite afecțiuni genetice rare care afectează modul în care organismul transformă grăsimile în energie.
Uneori, trigliceridele ridicate sunt un efect secundar al administrării anumitor medicamente, cum ar fi:
- Diuretice
- Estrogen și progesteron
- Retinoizi
- Steroizi
- Beta-blocante
- Anumite imunosupresoare
- Anumite medicamente pentru HIV.
Analize recomandate pentru a afla valorile trigliceridelor
Analiza de sânge pentru trigliceride se poate face și individual, dar o opțiune care oferă medicului informații complete o reprezintă profilul lipidic. Acesta este un test de sânge care verifică atât nivelul trigliceridelor, cât și cel al colesterolului: total, LDL, HDL, non-HDL. Profilul lipidic constituie o investigație de bază în evaluarea riscului de boli cardiovasculare (BCV).
Conform Asociației Americane a Inimii, orice persoană cu vârsta peste 20 de ani trebuie să facă teste regulat pentru a-și monitoriza nivelurile de colesterol și trigliceride. Persoanele în vârstă, pacienții cu diabet și cei cu antecedente familiale de colesterol ridicat sau alți factori de risc pentru boli cardiace pot necesita testări mai frecvente.
O altă analiză de sânge care poate fi recomandată de medic în cazul trigliceridelor mărite este apolipoproteina B.
Pregătirea pentru aceste analize presupune menținerea dietei tale obișnuite timp de 3 săptămâni înainte de recoltare, greutate corporală stabilă, să nu mănânci cu 12-16 ore înainte de recoltare și să eviți alcoolul timp de 72 de ore inainte de recoltare.
Tratament pentru trigliceride mărite
De cele mai multe ori, un nivel ușor sau moderat crescut al trigliceridelor în sânge semnalează nevoia de modificare a stilului de viață și, în unele cazuri, inițierea unui tratament medicamentos. Controlul trigliceridelor este esențial mai ales la persoanele cu risc crescut de boli cardiovasculare, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Modificarea stilului de viață prin adoptarea unei alimentații sănătoase și creșterea nivelului de mișcare și efort fizic reprezintă aspectul fundamental în reducerea valorilor trigliceridelor, creșterea eficacității tratamentelor medicamentoase și menținerea pe termen lung a rezultatelor obșinute.
Tratament medicamentos - Medicamente pentru scăderea trigliceridelor
În funcție de valorile trigliceridelor – crescute sau foarte crescute - medicamentele pentru trigliceride pe care le poate recomanda medicul includ unele dintre următoarele opțiuni:
- Statine - sunt cel mai frecvent utilizate pentru tratarea colesterolului ridicat din sânge, dar pot fi prescrise și pentru scăderea nivelului de trigliceride, mai ales că aceste condiții sunt adesea asociate. Statinele pot reduce nivelurile de trigliceride cu 20%-40%.
- Fibrați - sunt medicamente utilizate pentru a reduce nivelul de trigliceride din sânge, care acționează prin creșterea metabolismului acestora. Ei sunt indicați în tratamentul hipertrigliceridemiei severe, alături de dietă și exerciții fizice. Fenofibratul, de exemplu, contribuie la reducerea trigliceridelor și a altor lipide din sânge, dar și la creșterea colesterolului bun (HDL). Fibrații nu sunt indicați dacă ai boli renale sau hepatice severe.
- Uleiul de pește cu acizi grași omega-3 - poate ajuta la menținerea trigliceridelor sub control. Preparatele pe bază de ulei de pește eliberate pe bază de rețetă conțin acizi grași mai activi decât multe suplimente eliberate fără rețetă. Uleiul de pește luat în doze mari poate interfera cu coagularea sângelui, așa că discută cu medicul înainte de a lua orice suplimente.
- Niacina (acid nicotinic) - se regăsește în vitamina B3 și poate reduce trigliceridele și colesterolul lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) — colesterolul „rău”. Aceasta poate interacționa cu alte medicamente și poate provoca efecte secundare semnificative, așa că respectă întotdeauna indicațiile medicului și nu lua suplimente alimentare fără recomandare.
- Acidul bempedoic - este o opțiune atunci când statinele nu dau rezultate. Acesta poate reduce trigliceridele cu 15%.
- Ezetimib - un medicament pentru colesterol, ce poate fi prescris și pentru dislipidemia cauzată de creșterea trigliceridelor din sânge.
Pentru tratarea dislipidemiei cu trigliceride crescute poate fi necesară combinarea a două sau mai multe medicamente.
Odată început tratamentul medicamentos, este foarte important să îl urmezi exact așa cum ți-a fost recomandat, pentru a avea efectele scontate. De asemenea, nu uita de modificarile stilului de viață. În absența acestora, este foarte posibil ca rezultatele obținute în urma administrării tratamentelor medicamentoase să fie minime și nesatisfăcătoare.
Spune-i medicului despre toate medicamentele, suplimentele și vitaminele pe care le iei. Unele medicamente comune, cum ar fi beta-blocantele, pilulele contraceptive și diureticele, pot determina ca efect secundar creșterea valorilor trigliceridelor.
Regim alimentar
Regimul alimentar pentru scăderea trigliceridelor presupune consumul de cereale integrale, fructe, legume și pește gras, în detrimentul alimentelor grase și cu conținut de zahăr.
Alimente recomandate pentru scăderea trigliceridelor
- Pâine integrală și cereale integrale
- Orez brun
- Ovăz
- Mazăre, fasole uscată, năut, fasole neagră etc.
- Cantități mici de ulei vegetal (ulei de măsline, ulei de canola sau ulei de șofrănel)
- Avocado
- Nuci și semințe
- Unturi din nuci
- Pește gras (somon, macrou, sardine - de două ori pe săptămână)
- Fructe și legume colorate (broccoli, varză de Bruxelles, morcovi, ardei roșii, pepene verde, fructe de pădure, pepene galben etc.)
Alimente de evitat dacă ai trigliceridele mărite
- Biscuiți
- Bomboane
- Sucuri carbogazoase
- Înghețată
- Produse de patiserie
- Băuturi sportive și energizante
- Sucuri de fructe cu conținut ridicat de zahăr
- Unt
- Carne de vită, porc și miel
- Alimente prăjite
- Lapte integral și lapte cu 2% grăsime
Modificarea stilului de viață
Schimbarea stilului de viață este extrem de importantă pentru a scădea nivelul de trigliceride din sânge, fie că este vorba despre o hipertrigliceridemie ușoară sau de una severă. În general, orice tip de dislipidemie, fie ea cauzată de trigliceride mărite sau de colesterol mărit, necesită modificări în obiceiurile zilnice de alimentație și mișcare. Beneficiile pot fi semnificative.
- Mai multă activitate fizică - cel puțin 30 de minute de exerciții fizice de 5 ori pe săptămână. Dacă până acum nu ai fost neapărat o persoană activă, începe încet, de exemplu cu o plimbare în mers alert de 3 ori pe săptămână. Crește treptat intensitatea.
- Țintește o greutate corporală în limite normale pentru vârsta și genul tău! Activitatea fizică în combinație cu o alimentație echilibrată te vor ajuta să ajungi la greutatea ideală. Ulterior, te poți menține păstrând bunele obiceiuri. Consumă mai puține calorii, indiferent dacă ele provin din grăsimi, carbohidrați sau proteine. Adoptă o dietă bogată în fructe, legume, proteine slabe și produse lactate cu conținut redus de grăsimi și evită alimentele bogate în zahăr.
- Alege grăsimi mai bune. Mănâncă mai puține alimente cu grăsimi nesănătoase (carne, unt și brânză), grăsimi trans (alimente procesate și margarine) și colesterol. Mănâncă mai multe grăsimi mononesaturate și polinesaturate sănătoase, care se găsesc în uleiul de măsline, nuci și unele tipuri de pește.
- Redu consumul de alcool. Chiar și cantități mici de alcool pot provoca creșteri semnificative ale trigliceridelor în sânge.
- Gestionează stresul. E binecunoscut deja faptul că stresul are efecte negative asupra sănătății întregului organism. Stresul cronic declanșează eliberarea de hormoni precum cortizolul și adrenalina, care pot crește glicemia și inflamația, determinând ficatul să producă mai multe grăsimi, inclusiv trigliceride. Stresul poate perturba, de asemenea, obiceiurile alimentare, determinând o preferință pentru grăsimile și zaharurile nesănătoase, ceea ce crește și mai mult nivelul trigliceridelor.
- Renunță la fumat. E un pas crucial pentru îmbunătățirea sănătății inimii.
- Dormi suficient. Somnul de calitate, în liniște și întuneric, 7-8 ore pe noapte, are beneficii multiple asupra sănătății întregului organism, oferindu-i timp să se refacă.
Trigliceride mărite: Cum poți preveni creșterea valorilor trigliceridelor?
Aceleași modificări aduse dietei și stilului de viață pentru a reduce nivelul trigliceridelor se aplică și pentru a menține trigliceridele și colesterolul total într-un interval sănătos:
- Fă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
- Adoptă o dietă sănătoasă pentru inimă, cu mai puține grăsimi nesănătoase și zaharuri simple (carbohidrați) și mai multe fibre.
- Controlează hipertensiunea arterială și diabetul.
- Redu consumul de alcool.
- Dormi suficient.
- Slăbește (dacă este necesar) și menține o greutate sănătoasă.
- Gestionează stresul.
- Renunță la consumul de produse din tutun.
Întrebări frecvente despre trigliceridele mărite
Cât de des ar trebui testat nivelul trigliceridelor?
Profilul lipidic, care include valorile trigliceridelor și ale colesterolului total, LDL și HDL ar trebui să facă parte din setul anual de analize de rutină. Chiar și în cazul copiilor, începând cu vârsta de 9-10 ani, ar trebui să le fie monitorizate valorile trigliceridelor și ale colesterolului pentru prevenirea dislipidemiilor.
Dacă ai deja un diagnostic de hipertrigliceridemie și urmezi tratament pentru scăderea valorilor, medicul poate recomanda efectuarea analizelor mai des.
Ce legatură există între trigliceride și colesterol?
Organismul utilizează trigliceridele și colesterolul în mod diferit. Trigliceridele sunt un tip de combustibil, în timp ce colesterolul este necesar pentru diverse procese metabolice, cum ar fi producerea anumitor hormoni și construirea celulelor.
Există două forme principale de colesterol: lipoproteinele cu densitate mare (HDL) și lipoproteinele cu densitate mică (LDL). Nivelurile crescute de LDL favorizează depunerea grăsimilor pe pereții arteriali, ceea ce duce în timp la formarea plăcilor de aterom și la apariția aterosclerozei. Acest proces poate fi agravat de nivelurile ridicate de trigliceride, care contribuie suplimentar la afectarea pereților vasculari.
Studiile clinice arată că multe persoane cu trigliceride crescute au, concomitent, un nivel scăzut de HDL („colesterol bun”). Acest dezechilibru crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Cum influențează fumatul nivelul trigliceridelor?
Fumatul reprezintă un factor de risc pentru creșterea nivelurilor de trigliceride din sânge, contribuind la creșterea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Fumătorii au niveluri semnificativ mai ridicate ale trigliceridelor decât nefumătorii, dar și ale colesterolului total și LDL colesterolului, cu niveluri scăzute de HDL colesterol. Astfel, renunțarea la fumat contribuie la îmbunătățirea valorilor și la diminuarea riscului cardiovascular.
Trigliceridele pot crește în sarcină?
În timpul sarcinii, valorile trigliceridelor sunt semnificativ mărite, adesea cu 50-100% sau mai mult. Aceasta este o adaptare fiziologică normală pentru a satisface nevoile energetice ale mamei și ale fătului în curs de dezvoltare. Aceste niveluri crescute sunt o componentă necesară pentru creșterea fătului și sunt absorbite și utilizate de placentă. Cu toate acestea, nivelurile excesiv de ridicate de trigliceride în sarcină pot fi legate de complicații precum diabetul gestațional, preeclampsia și nașterea prematură, așa că monitorizarea este importantă.
Referințe:
- https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11117-triglycerides
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186
- https://www.webmd.com/cholesterol-management/high-triglycerides-what-you-need-to-know
- https://www.nhlbi.nih.gov/health/high-blood-triglycerides