Bolile copilăriei: simptome și caracteristici cheie
Bolile copilăriei reprezintă o serie de afecțiuni care apar cel mai frecvent în primii ani de viață. Cele mai frecvent întâlnite sunt: varicela, rujeola, rubeola, oreionul, eritemul infectios, roseola infantum și scarlatina. În ciuda progreselor semnificative în medicină, aceste boli continuă să afecteze copiii din întreaga lume, inclusiv în Europa și România.
Statisticile arată că bolile infecțioase, inclusiv cele menționate mai sus, rămân principalele cauze de deces pentru copiii sub 5 ani la nivel global. În plus, copiii din regiunile cele mai sărace ale lumii sunt afectați în mod disproporționat, cu boli infecțioase deosebit de prevalente în Africa sub-sahariană.
Cuprins:
- Caracteristici ale bolilor copilăriei
- Rujeola
- Rubeola
- Oreion
- Eritemul infecțios
- Roseola Infantum
- Scarlatina
Caracteristici ale bolilor copilăriei
Varicela este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian. Perioada de incubație este de 10 – 21 zile, iar o persoană afectată are risc de transmitere cu 1-2 zile înainte de erupție până la a 6-a zi după debutul erupției cutanate. Virusul se transmite prin aer și prin contact direct cu o persoană infectată.
Varicela se caracterizează prin apariția unei erupții cutanate care se transformă în vezicule pline cu lichid, ce se sparg și se usucă formând cruste. Alte simptome includ febră, oboseală și dureri de cap. La vârsta adultă acestea pot fi mai severe. Tocmai de aceea, dacă nu ați avut varicelă în copilărie este recomandată vaccinarea. Dacă infecția se manifestă în perioada copilăriei, virusul rămâne în stare latentă pentru mulți ani și se poate reactiva prin apariția zonei zoster (infecție recurentă). Dacă o persoană fără imunitate intră în contact cu cineva care are varicelă sau zona zoster, aceasta va dezvolta varicelă (infecție primară).
Complicațiile care pot fi date de infecția cu virusul varicelo-zosterian sunt:
- suprainfectarea bacteriană a veziculelor;
- pneumonie;
- miocardită;
- ataxie cerebeloasă în timpul recuperării sau mai târziu;
- encefalită (mai rar);
- infecție congenitală.
Cea mai sensibilă metodă de confirmare a diagnosticului de varicelă este testarea PCR pentru virusul varicelo-zosterian din leziunile cutanate (vezicule, cruste, leziuni maculopapuloase).
Rujeola
Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă. Virusul rujeolei face parte din familia Paramyxoviridae, alături de virusurile urlian, sincițial respirator și parainfluenza. Perioada de incubație este de 10-14 zile, iar contagiozitatea începe cu 1-2 zile înainte de apariția semnelor și ține până la 4 zile după debutul erupției cutanate.
Simptomele includ febră mare, tuse, strănut, ochi roșii și sensibili la lumină, erupții cutanate și apar în zilele 7-11 după expunere. O caracteristică importantă a rujeolei este că erupția cutanată începe de la partea superioară a corpului, pe față, linia părului și ulterior se răspândește în jos, la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor.
Copiii care nu sunt încă vaccinați sunt cei mai expuși riscului de a se infecta cu acest virus. Complicațiile date de virusul rujeolei includ:
- Otită medie;
- Bronhopneumonie;
- Encefalită;
- Miocardită;
- Pericardită;
- Panencefalită sclerozantă subacută SSPE datorată infectării persistente a SNC.
Diagnosticul de laborator al rujeolei include in principal determinarea anticorpilor specifici de tip IgM care sunt detectabili dupa 1-2 zile de la aparitia eruptiei; nivelul acestora crește semnificativ după 10 zile si persistă ~1 lună. Anticorpii de tip IgG persistă toată viața.
Prevenția constă în efectuarea în 2 doze a vaccinului antirujeolic, la 1 ani și 5 ani.
Rubeola
Rubeola, cunoscută și sub numele de pojar german, este o boală virală care cauzează febră și erupții cutanate. Perioada de incubație este de 15 – 20 de zile și se răspândește prin picături respiratorii. Persoanele infectate sunt contagioase 7 zile de la apariția primelor semne cutanate.
Cele mai frecvente simptome sunt inflamarea ganglionilor limfatici (limfadenopatie), în special cei localizați retroauricular și cei occipitali. Deși boala are manifestări ușoare la copii, poate provoca complicații grave la femeile însărcinate, inclusiv malformații congenitale la făt. Sindromul rubeolic congenital apare la femeile însărcinate, seronegative. Riscul de infecție fetală este de 75-90% dacă infectarea a avut loc în primul trimestru de sarcină.
Luând în considerare datele prezentate, reiese importanța efectuării screening-ului pentru determinarea statusului imun matern. Deoarece vaccinul antirubeolic este contraindicat la femeile gravide (risc teoretic, deoarece nu s-a demonstrat teratogenitatea virusului atenuat conținut în vaccin) și la femeile care pot deveni gravide în următoarea lună după vaccinare, se recomandă ca screening-ul să fie efectuat înainte de concepție, iar femeile neimunizate să poată beneficia de vaccin.
Testele serologice reprezintă un instrument important în diagnosticul și monitorizarea infecției acute. Astfel, primul răspuns umoral la infecție este reprezentat de anticorpii specifici de tip IgM care sunt detectați în majoritatea cazurilor la câteva zile de la apariția exantemului, atingând un maximum după 2-3 săptămâni de la debut.
Oreion
Oreionul este o boală virală care cauzează inflamația glandelor salivare, în principal. Perioada de contagiozitate este de 7 zile de la debutul inflamației. Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală și pierderea poftei de mâncare. Complicațiile oreionului apar, de obicei, în rândul persoanelor care nu sunt vaccinate și când virusul ajunge la alte țesuturi din organism. Acestea pot fi:
- Orhită (inflamația testiculelor) – este mai frecventă în cazul unei infecții cu oreion după pubertate, iar aceasta poate duce la o scădere a dimensiunii testiculului și la afectarea fertilității.
- Ovare mărite – din cauza inflamației țesutului ovarian, apare după pubertate și nu afectează fertilitatea.
- Encefalită – este o inflamație la nivelul creierului care poate provoca modificări ale stării de conștiență, convulsii și pierderea controlului muscular.
- Meningită – inflamație a membranelor care acoperă creierul și măduva spinării. Această patologie, când este cauzată de oreion, rareori generează probleme pe termen lung.
- Pierderea auzului – poate apărea brusc sau în timp și, de obicei, se ameliorează după boală.
- Pancreatită.
- Avort spontan – atunci când infecția apare în timpul primelor 12 săptămâni de sarcină.
Diagnosticul de laborator al infecției cu virusul urlian constă în dozarea anticorpilor anti-virus urlian IgM, prezența anticorpilor susținând un diagnostic clinic de infecție recentă.
Prevenția constă în efectuarea în două doze a vaccinului ROR, la 1 ani și 5 ani.
Persoanele nevaccinate prezintă un risc ridicat de infectare. Cele vaccinate, care se îmbolnăvesc de oreion, au de obicei simptome mai ușoare și mai puține complicații.
Eritemul infecțios
Eritemul infectios, cunoscut și sub numele de “boala a cincea a copilăriei” sau “boala obrajilor pălmuiți”, este o boală virală care cauzează o erupție cutanată roșie care debutează la nivelul obrajilor (aspect de obraz pălmuit) și ulterior, după 1-4 zile, se extinde ca o dantelă pe trunchi și membre. Simptomele experimentate de pacienții afectați sunt: febră ușoară, dureri de cap, gât inflamat și nas înfundat. Contagiozitatea este mai mare înainte de apariția erupției și nu după aceasta.
La copiii și adulții sănătoși, a cincea boală provoacă foarte rar complicații.
Roseola Infantum
Roseola infantum (exantemul subit sau cea de-a 6-a boală a copilăriei) este o boală virală, cu evoluție autolimitată, care nu necesită tratament, iar majoritatea pacienților se recuperează fără complicații. De obicei, afectează sugarii, aceștia prezentând febră continuă și inexplicabilă, timp de 3-4 zile. În ziua 5 sau 6 de boală febra scade și apare erupția cutanată (maculopapulară). Alte simptome includ: iritabilitate, limfadenită (mărirea ganglionilor limfatici), tuse și diaree.
În cazuri rare, această boală dă complicații, cum ar fi meningita aseptică.
Roseola este inevitabilă pentru majoritatea copiilor. Nu există niciun vaccin pentru ea, iar majoritatea copiilor o fac înainte de a începe școala. Cu toate acestea, copiii trebuie să învețe să dezvolte obiceiuri sănătoase, de spălare a mâinilor, aceasta fiind una dintre cele mai bune modalități de a preveni infecțiile virale.
Scarlatina
Scarlatina este o boală bacteriană cauzată de mai multe tipuri de Streptococ beta-hemolitic de grup A care se manifestă printr-o erupție cutanată roșie uscată, gât inflamat și febră cu debut brusc. Complicațiile pot include:
- faringită streptococică;
- febră reumatică;
- glomerulonefrită post-streptococică.
Grupa de vârstă cel mai frecvent afectată este 4-8 ani, iar perioada de incubație este de 2-5 zile.
Erupția apare la 1-2 zile de la debutul bolii și poate dura mai mult de o săptămână. Diagnosticul poate fi pus în baza semnelor și simptomelor alături de testarea ASLO.
Bolile copilăriei reprezintă, așadar, o problemă de sănătate publică majoră, cu impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării copiilor. Este esențial să ne educăm despre aceste boli, să le cunoaștem simptomele, metodele de prevenire și tratament pentru a proteja sănătatea copiilor noștri, dar și pe a noastră ca adulți.
Referințe:
1.https://www.cdc.gov/chickenpox/index.html
2.https://www.cdc.gov/chickenpox/about/index-sp.html
4.https://www.healthline.com/health/what-is-the-difference-between-rubella-and-rubeola
5.https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15774-fifth-disease
6.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mumps/symptoms-causes/syc-20375361
7.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/roseola/symptoms-causes/syc-20377283
8.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scarlet-fever/symptoms-causes/syc-20377406
9.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scarlet-fever/symptoms-causes/syc-20377406
10.https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4017-chickenpox
11.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scarlet-fever/symptoms-causes/home/ovc-20377400
12.https://www.medicalnewstoday.com/articles/176242
13.https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Roseola_infantum/
14.https://www.healthdirect.gov.au/roseola-infantum
15.https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=rubeola-measles-90-P02543
16.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rubella/symptoms-causes/syc-20377310
17.https://www.cnscbt.ro/index.php/calendarul-national-de-vaccinare/file
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.