Cosul meu
Atelierul de sănătate

Sănătatea sub microscop

Ziua Mondială a Tiroidei

Ziua Mondială a Tiroidei - Synevo

Istoric

Ziua Mondială a Tiroidei - SynevoZiua Mondială a Tiroidei - Synevo

Începând cu anul 2008, ziua de 25 mai a fost declarată Ziua Mondială a Tiroidei.

Această zi este susținută de societăți medicale din Europa, America Latină, Asia, Canada și Statele Unite și este momentul în care sunt organizate activități de informare și educare privind o temă relevantă pentru afecțiunile tiroidei, în scopul deservirii obiectivelor sus-amintite.

Din anul 2009, Ziua Mondială a Tiroidei dă startul Săptămânii Tiroidei, astfel încât ultima săptămână a lunii mai este dedicată în întregime activităților de conștientizare a publicului larg privind sănătatea și afecțiunile glandei tiroide.

Ziua Mondială a Tiroidei - Synevo

Cele mai frecvente afecțiuni

Ziua Mondială a Tiroidei - SynevoZiua Mondială a Tiroidei - Synevo

Cele mai frecvente afecțiuni sunt: hipertiroidismul (creșterea anormală a activității metabolice a glandei endocrine), hipotiroidismul (scăderea anormală a activității glandei tiroide), tiroiditele (afecțiuni caracterizate prin inflamația de diferite cauze a țesutului glandei endocrine) și cancerul tiroidian.

Ziua Mondială a Tiroidei - Synevo

O meta-analiză publicată în 2014 apreciază pentru Europa o prevalență de 6,71% pentru disfuncțiile nediagnosticate ale glandei tiroide, această cifră reprezentând aproximativ jumătate din totalul afecțiunilor tiroidei. 80% dintre aceste afecțiuni nediagnosticate se află în stadiul subclinic, fiind posibilă depistarea lor doar prin analize de laborator și/sau evaluări imagistice. Majoritatea acestor afectări sunt ușoare sau moderate ca și grad de severitate, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care rămân cel mai frecvent nediagnosticate.

În ultimii ani există din ce în ce mai multe evidențe care sugerează că orice grad al afectării glandei tiroide – clinic sau subclinic – are efecte nedorite asupra stării de sănătate a pacienților, în principal datorită potențialului de dezvoltare a complicațiilor. Aceste complicații pot fi grave în special pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, pentru femeile aflate în perioada post-menopauză și pentru femeile însărcinate.

Ziua Mondială a Tiroidei - Synevo

 Referințe:

  1. https://www.thyroid-fed.org/tfi-wp/history-wtd-itaw/, accesat la 18 aprilie 2019
  2. https://www.thyroidweek.org/tfi-cms/, accesat la 18 aprilie 2019
  3. Madariaga A.G. et al, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 99, Issue 3, 1 March 2014, Pages 923–931, https://doi.org/10.1210/jc.2013-2409