Cosul meu
Atelierul de sănătate

Sănătatea sub microscop

Osteoporoza: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Osteoporozei

Osteoporoza: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Osteoporozei - Synevo

Ziua Mondială de Luptă împotriva Osteoporozei, marcată la nivel internațional la data de 20 octombrie, este evenimentul anual care deschide seria campaniilor de educare și informare privind prevenția, diagnosticul și tratamentul osteoporozei destinate publicului larg.

Evenimentul este organizat de Fundația Internațională pentru Osteoporoză, International Osteoporosis Foundation (IOF) și este susținut de parteneri naționali și internaționali care activează în peste 90 de țări pe glob.

Anul acesta se împlinesc 22 de ani de la prima aniversare internațională, fiecare an având o temă principală de educație. Temele educaționale ale ultimilor ani s-au concentrat pe prevenția osteoporozei in rrandul persoanelor varstnice cu scopul de a susține o viață independentă și ferită de probleme de sănătate.

Sănătatea sistemului osos este importantă la orice vârstă, însă devine critică după 60 de ani, când în prezența osteoporozei se pot produce fracturi la traumatisme minime.

Osteoporoza: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Osteoporozei - Synevo

Alături de alte afecțiuni metabolice osoase, osteoporoza este o boală cu important caracter invalidant și o morbiditate însemnată datorită complicațiilor grave, cum ar fi fractura de șold. Riscul de deces la 1 an după o fractură de șold la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani variază între 14 – 58%, în funcție de îngrijirile medicale primite.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza înseamnă scăderea densității minerale osoase, iî traducere “os poros”, practic structura osului devenind rarefiată, ducând la fracturi asociate unor traumatisme minore. Pacienții de sex feminin, sunt predispuși la această patologie, întrucât după apariția menopauzei, scade nivelul hormonal de estrogeni care ajută la menținerea densității osoase normale.

Osteoporoza: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Osteoporozei - Synevo

Sursa: Autor Conf. Univ. Dr. Andor Bogdan Corneliu , Medic primar ortopedie și traumatologie

  Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara

Clinica II Ortopedie și traumatologie – spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” Timișoara

Pentru a profita de spiritul educativ susținut de Ziua Mondială de Luptă împotriva Osteoporozei, organizatorii ne îndeamnă

  • să purtăm în 20 octombrie culoarea albă, culoarea campaniei
  • să ne gândim la sănătatea sistemului nostru osos
  • să ne menținem activi și să avem o dietă sănătoasă și echilibrată,
  • să discutăm în principal cu vârstnicii din familia noastră despre îngrijorările lor privind riscul de apariție al osteoporozei și al complicațiilor acesteia.
Osteoporoza: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Osteoporozei - Synevo

Referințe:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3597289/, accesat la data de 4 septembrie 2019
  2. http://www.iofbonehealth.org/, accesat la data de 04 septembrie 2019
  3. https://nationaltoday.com/world-osteoporosis-day/, accesat la 04 septembrie 2019