facebook instagram

Anticorpi anti-BP 180 (pemfigoid bulos)

225 Lei

Informaţii generale

Pemfigoidul include un grup de boli autoimune localizate la nivelul tegumentelor şi mucoaselor ce se caracterizează prin prezenţa unor vezicule situate subepidermal sau subepitelial şi anticorpi IgG anti-membrană bazală în ser. Din această categorie fac parte: pemfigoidul bulos, herpesul gestationis şi pemfigoidul cicatricial.

Pemfigoidul bulos este o boală cronică pruriginoasă debilitantă, ce apare în principal la persoanele în vârstă şi este caracterizată prin dezvoltarea unor vezicule pe o zonă eritematoasă sau urticariană. Erupţia este de obicei generalizată. Au fost descrise mai multe asocieri ale pemfigoidului bulos cu alte afecţiuni, dar probabil că acestea sunt întâmplătoare. De asemenea nu a putut fi demonstrată asocierea cu procese maligne1.

Anticorpii IgG anti-membrană bazală se găsesc în serul a 80% dintre pacienţi, dar şi local la nivelul membranei bazale, unde se pot observa depozite lineare de IgG şi C31;2;3.

În pemfigoid, anticorpii IgG se leagă de proteine specifice ce intră în alcătuirea unor complexe de adeziune celula-matrice – hemidesmozomi – şi activează complementul. In urma reacţiei dintre anticorpi şi moleculele din componenta joncţiunii celulare sunt eliberate numeroase substanţe chemotactice care atrag la acest nivel celulele inflamatorii; celulele eliberează proteaze şi diverşi mediatori, care degradează hemidesmozomii şi determină o separare dermo-epidermică. Tinta autoanticorpilor serici sunt proteinele transmembranare BP230 şi BP180 (BPAG1 şi BPAG2), denumite astfel deoarece greutatea moleculară a acestor antigene este 230 kD şi respectiv, 180 kD. Se consideră că BP180 reprezintă ţinta directă a autoanticorpilor datorită localizării sale de-a lungul membranei bazale, în timp ce anticorpii anti-BP230 sunt produşi secundar1;2.

Pemfigoidul cicatricial afectează în principal cavitatea bucală (gingivita descuamativă) şi zona oculară (conjunctivita la debut care dezvoltă în timp aderenţe fibroase conjunctivale, obliterarea sacului conjunctival, xeroftalmie, opacifierea şi perforaţia corneei şi în final orbire). Pacienţii prezintă acelaşi tip de anticorpi IgG circulanţi ca şi cei cu pemfigus generalizat1.

Deşi diferitele boli cutanate buloase au anumite caracteristici specifice care le disting, de cele mai multe ori manifestările clinice sunt atipice şi se suprapun cu alte afecţiuni. Depistarea anticorpilor anti-membrană bazală în ser este extrem de sensibilă şi specifică pentru pemfigoid şi reprezintă un element important în diagnosticarea acestei afecţiuni.

Diagnosticul  prompt şi precis este util în stabilirea tratamentului, minimizarea sechelelor bolii, comorbidităţii şi disconfortului pacientului.

Identificarea antigenelor BP180 şi BP230 a condus la dezvoltarea de teste ELISA cu sensibilitate şi specificitate înalte2.

Recomandări pentru determinarea anticorpilor anti-BP180 diagnosticul şi monitorizarea răspunsului terapeutic al pacienţilor cu pemfigoid2.

Pregătire pacient nu este necesară o pregătire specială3.

Specimen recoltat sânge venos3.

Recipient de recoltare vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator3.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare; se lucrează serul proaspăt; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C3.

Volum probă – minim 2 mL ser3.

Cauze de respingere a probei: specimen hemolizat, ser lipemic sau contaminat bacterian3.

Stabilitate probă serul separat este stabil 7 zile 2-8°C; timp îndelungat la -20°C; nu decongelaţi/recongelaţi3.

Metodă ELISA3.

Valori de referinţă – <20 U/mL3.

Interpretarea rezultatelor

Anticorpii anti-BP180 sunt prezenţi la majoritatea pacienţilor cu pemfigoid.
La cei mai mulţi dintre pacienţi nivelurile de anticorpi se corelează cu activitatea bolii, pacienţii cu forme severe prezentând în general concentraţii ridicate ale anticorpilor. De asemenea, ameliorarea clinică este asociată cu scăderea nivelului de anticorpi2.
Limite şi interferenţe
Un rezultat pozitiv trebuie interpretat întotdeauna în contextul clinic al pacienţilor2.

 

Bibliografie

1.    Thomas P. Habif. Vesicular and Bullous Diseases. In Clinical Dermatology, Mosby, 4th Edition, 2004, 567-572
2.    Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Bullous Pemphigoid, BP180 &  BP230, IgG Antibodies, Serum. Cutaneous Immunoflourescence Antibodies, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
3.    Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2013. Ref Type: Catalog.

 

 

 

 

 

Termeni şi condiţii. | Politica de confidentialitate. | Politică privind fișierele cookies.