Synevo
Programări
Coșul meu
Atelierul de sănătate
Sănătatea sub microscop

Infecția cu Clostridium Difficile: Simptome, analize & cum se tratează

clostridium, infectie, stomac, bacterie

Flora normală (comensală) a intestinului subțire este formată din peste 2000 de tipuri de bacterii. Acestea aduc beneficii multiple gazdei umane, ajutând la definitivarea procesului de digestie. Astfel, acestea favorizează sinteza și absorbția unor vitamine esențiale, stimulează dezvoltarea răspunsului imun și asigură o barieră împotriva infecțiilor cu alte bacterii patogene.

Acest efect se realizează prin „ocuparea” receptorilor de la nivelul mucoasei intestinale, competiția pentru nutrienții locali și producția de substanțe care inhibă multiplicarea agenților patogeni intestinali. Dezechilibrele florei intestinale „benefice” favorizează colonizarea, selectarea și multiplicarea bacteriilor patogene competitive, cum este cazul bacteriei Clostridium difficile.

Cuprins:

Clostridium difficile a fost identificat în anul 1970 și provoacă anual un număr de 500.000 de cazuri de infectare. Transmiterea acestui bacil se face pe cale fecal-orală, prin mâini murdare, sursele de infecţie fiind variate (purtător sănătos sau infectat excretor).

Prezent în flora microbiană normală a intestinului subțire, C. difficile produce infecţie manifestă doar în anumite condiţii, cele mai frecvente fiind:

  • consumul excesiv de antibiotice – care distrug flora intestinală normală și favorizează dezvoltarea de specii Clostridium difficile, rezistente la majoritatea anibioticelor folosite în mod uzual;
  • imunosupresia – situații în care bacteriile din flora comensală pot iniţia infecţii grave ale tractului digestiv;
  • intervenţii chirurgicale la nivelul tubului digestiv, de excludere/ rezecție a unor segmente de tub digestiv din tranzitul digestiv normal și crearea unor condiții favorabile dezvoltării acestuia;
  • tratamentul cu citostatice sau administrarea de laxative în exces.

Bacteria Clostriudium difficile are capacitatea de a forma spori, aceasta reprezentând forma sa de rezistență la condițiile nefavorabile de mediu. Sporii pot persista în mediul exterior luni de zile, având rezistență crescută la dezinfectantele alcoolice uzuale, exceptând dezinfectantele pe bază de clor sau cele cu efect sporicid. Forma sa vegetativă, care rezultă din germinarea sporilor, în anumite condiții favorizante (în lumenul intestinului subțire, unde există nutrienți intestinali și un pH-alcalin) are o rezistență scăzută la condițiile de mediu, comparativ cu forma sporulată (aprox. 24 de ore).

Forma vegetativă este secretoare de toxineClostridium difficile producând  2 tipuri de toxine:

  • Enterotoxina (toxina A) – favorizează infiltrarea cu neutrofile a ileonului, producând  eliberare  locală de citokine, care vor produce în final necroză hemoragică.
  • Citotoxina (toxina B) – cu acțiune de aproximativ 1000 de ori mai puternică decât toxina A, acționând sinergic cu aceasta.

Deși toxina A este produsă de aproape toate tulpinile de Clostridium difficile implicate în apariția bolii, s-a demonstrat recent că unele tulpini secretă doar toxină B.

Manifestările clinice ale infecţiei cu Clostridium difficille (ICD) sunt variate, de la forme uşoare de boală diareică acută până la colită pseudomembranoasă şi megacolon toxic. Uneori, evoluţia negativă a infecției poate duce la decesul pacientului.

În ultimul deceniu, severitatea infecțiilor cu Clostridium difficile a crescut semnificativ, devenind una dintre cele mai frecvente infecții nosocomiale. Această tendință este cauzată de selecția naturală a unei tulpini hipervirulente, capabilă să provoace forme severe ale bolii și să manifeste o rezistență crescută la antibioticele uzuale, precum cefalosporinele de generația III și IV, fluorchinolonele și carbapenemele.

Din anul 2014 această patologie devine și în România o problemă de asistență medicală publică, intrând în programul de supraveghere, prevenire și control al Ministerului Sănătății. Această abordare a fost determinată de incidența sa crescută în cadrul infecțiilor nosocomiale (infecții ce pot fi recunoscute clinic şi/ sau microbiologic, pe baza dovezilor epidemiologice ale contractării acesteia în timpul spitalizării)[1]. Cei mai importanți factori de risc pentru infecția determinată de Clostridium difficile (ICD) sunt reprezentați de terapia cu antibiotice, vârsta >65 de ani și spitalizarea prelungită sau proveniența din anumite medii comunitare – azile de bătrâni.

Există purtători de C. difficile care sunt asimptomatici și uneori chiar și aceștia pot transmite infecția. Semnele și simptomele se dezvoltă, de regulă, în cazul pacienților care se află sub tratament cu antibiotice și manifestările apar în decurs de 5 – 10 zile de la începerea acestuia[2].

Simptomele cele mai frecvente ale infecției Clostridium Difficile

Cele mai frecvente și comune simptome ale infecției cu C. difficile apar în cazurile ușoare si moderate și sunt reprezentate de diaree apoasă (mai multe scaune diareice pe zi, timp de 2-3 zile), crampe abdominale ușoare și sensibilitate la atingerea/ palparea abdomenului.

Cazurile severe se prezintă cu diaree apoasă (10 până la 15 scaune/ zi) însoțită de crampe abdominale și durere severă, tahicardie, febră, deshidratare, scaune cu sânge sau purulente, senzație de greață, balonare, pierderea poftei de mâncare cu scădere marcată în greutate.

Infecția severă cu C. difficile poate provoca, de asemenea, inflamație intestinală severă cu supradimensionarea colonului (megacolon toxic) și uneori chiar o evoluție gravă către septicemie (necesitând internarea în secția de terapie intensivă).

Gradul de severitate al ICD va direcționa planul de tratament al pacientului, acesta fiind condiționat de severitatea episodului inflamator intestinal (colită). Diagnosticul se pune pe examenul fizic, semnele clinice și investigațiile paraclinice (analize de laborator).

Pacienții pot prezenta:

  • sindrom de ocluzie intestinală funcțională, care determină paralizia sau spasmul musculaturii intestinale;
  • peritonită (inflamația acută sau cronică a seroasei peritoneale determinată de infecția cu C. difficile);
  • leucocitoză importantă (hemograma – creșterea numărului de leucocite din sânge, la peste 10.000/mm3);
  • creșterea nivelului creatininei serice cu 50% peste valoare de referință;
  • creșterea nivelului lactatului seric;
  • megacolon, îngroșarea peretelui colonic, ascită (imagistic: radiografie, CT abdominal), colită pseudomembranoasă (endoscopic);
  • infecție bacteriană generalizată: creșterea nivelului de procalcitonină, hemoculturi pozitive.

Scorul ATLAS este un instrument util pentru evaluarea prognosticului pacienților, după confirmarea infecției cu C. difficile. Letalitatea cazurilor infectate variază direct proporțional cu valoarea acestui scor. Un studiu publicat de Garcia et al. a arătat că, la 30 de zile de la diagnosticare, pacienții ce au acumulat un scor ≤3 puncte au supraviețuit infecției cu C. Difficile în procent de 100%, în timp ce pacienții cu scoruri ≥8 au decedat în procent de 100%. Pacienții cu scoruri între 4 și 7 puncte, în general, sunt candidați la tratament chirurgical prin rezecție intestinală (colectomie) și au o rată generală de vindecare de 70,1%[3].

Parametru0 puncte1 punct2 puncte
Vârsta (Age)<60 ani60 -79 ani≥ 80 ani
Temperatura≤37.5°C37.6 – 38.5°C≥38.6°C
număr Leucocite (cel/ mm3)< 16 00016 – 25 000> 25 000
Albumină (g/ dL)> 3,52,6 – 3,5≤ 2,5
antibiotic Sistemic simultan terapiei
ICD (>1 zi)
NU——DA

Sursa: Ghid de prevenție, diagnostic și tratament pentru ICD

Diagnosticul se stabilește pe baza detecției toxinelor produse de Clostridium difficile și este important pentru stabilirea unei terapii adecvate. Testele pentru detecția C. difficile sunt variate:

  • Teste de citotoxicitate au sensibilitate ridicată și sunt considerate „gold standard”. Timpul necesar detectării toxinelor din proba de scaun este de aproximativ 2 zile, necesită echipament de laborator adecvat și personal instruit în acest domeniu.
  • Cultivarea/ izolarea C. difficile este o metodă cu sensibilitate crescută, ce poate fi folosită ca metodă de screening. Pentru a confirma diagnosticul, cultivarea sa trebuie întotdeauna combinată cu o metodă de detectare a toxinelor.
  • Detectarea enzimei GDH (glutamat dehidrogenaza) – această analiză poate fi utilizată ca test de screening, dar necesită asocierea cu un test care să confirme și prezența de toxine (nu face diferența între tulpinile toxigenice și netoxigenice).
  • Detectarea toxinelor A și B prin metode imunoenzimatice – se pot efectua direct din materii fecale sau din supernatantul colectat din bulionul de cultură al acestei bacterii. Testul efectuat în laboratorul Synevo detectează toxina A și/ sau B în materii fecale printr-o tehnică cu sensibilitate crescută (imunocromatografie).
  • Detectarea toxinelor A și B prin metode moleculare – prin tehnologie real-time PCR, care va identifica genele ce codifică toxinele de C. difficile. Sensibilitatea și specificitatea metodelor moleculare este ridicată și oferă un diagnostic rapid.

Gestionarea corectă a probei în faza preanalitică este extrem de importantă, deoarece toxina prezentă în materiile fecale este ușor degradată la temperatura camerei, după aproximativ 2 ore, aceasta neputând fi identificată în proba biologică [5]. De aceea, după recoltare, proba va trebui transportată rapid la laborator. Dacă acest lucru nu este posibil, ea poate fi păstrată la 2-8°C maximum 3 zile.

Ce inseamna rezultatul Clostridium Difficile GDH pozitiv?

Un rezultat GDH pozitiv indică probabilitatea ca C difficile să fie prezent în intestin și se va efectua un al doilea test pentru a vedea dacă C difficile este „activ” și dacă acesta reprezintă cauza infecției.

Compoziția florei intestinale este diferită de la un individ la altul, se poate modifica în timp, prezentând variații majore, în funcție de tipul de alimentație, bolile asociate și tratamentele administrate, în special cele cu diverse clase de antibiotice.

Tratamentul este inițiat la pacienții infectați cu Clostridium difficile având simptome manifeste de ICD.  În 2014, au fost publicate ghidurile terapeutice ESCMID – European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases – în care au fost selectate două medicamente pentru managementul pacienților diagnosticați cu ICD: metronidazol și vancomicină. Un alt antibiotic disponibil din 2011 pentru tratarea simptomelor pacienților cu C. difficile este Fidaxomicina.

Purtătorii asimptomatici de Clostridium difficile

Purtătorii asimptomatici de C. difficile prezintă concentrații mari de anticorpi direcționați împotriva toxinelor A și B. Numeroase studii au menționat administrarea intravenoasă de imunoglobuline, precum și anticorpi monoclonali, care pot fi utili în tratamentul sau prevenirea recidivelor ICD. Terapia imună de succes pentru tratamentul sau prevenirea ICD este descrisă ca fiind o modalitate de combatere a bolii deoarece nu perturbă flora bacteriană a gazdei, spre deosebire de vancomicină, metronidazol și fidaxomicină.

Având în vedere incidența crescută a infecțiilor nosocomiale, ghidurile și măsurile de prevenție, în cazul infecțiilor cu C. difficile, pun accentul pe educația profesională a persoanelor din domeniul sănătății și menționează igiena corectă a mâinilor, purtarea mănușilor, decontaminarea dispozitivelor medicale și a mediului pacientului, precum și gestionarea optimă a consumului de antibiotice.

Apariția unor terapii noi, inclusiv fidaxomicina și transplantul de microbiotă fecală (repopularea intestinului cu bacterii provenite de la un individ sănătos, rudă de gradul I sau prieten) a adăugat noi opțiuni de eradicare. Cercetări suplimentare sunt în desfășurare pentru a dezvolta antibiotice noi, terapii cu anticorpi monoclonali, vaccinuri și probiotice.


Infecțiile cu C. difficile răspund de obicei bine la tratament, majoritatea persoanelor recuperându-se complet într-o săptămână sau două. Cu toate acestea, simptomele revin în aproximativ 1 din 5 cazuri și este posibil să fie necesară repetarea tratamentului.

Dieta pacienților cu C. difficile este compusă din alimente care ajută la ameliorarea sau diminuarea diareei. Inițial, medicul poate recomanda o dietă bazată pe lichide, dar aceasta poate fi urmată în siguranță doar pentru câteva zile.

Este important consumul de alimente care conțin probiotice pentru a reface intestinul cu bacterii bune, în special dacă antibioticele au fost luate pe termen lung. Un studiu din 2018 a constatat că utilizarea probioticelor a ajutat la reducerea diareei la cei cu C. difficile fără efecte secundare.

Probioticele pot fi găsite în alimentele fermentate, precum:

  • Iaurt;
  • Kefir;
  • Lapte bătut;
  • Brânză de vaci.

Este important ca produsele alimentare fermentate să conțină cu adevărat culturi vii. Alimentele bogate în probiotice, cum sunt iaurtul și kefirul, sunt recomandate fără adaos de zahăr, deoarece excesul de zahăr poate afecta echilibrul florei intestinale.

Fibrele solubile ajută la eliminarea bacteriei C. difficile din organism. Acestea se regăsesc în alimente precum:

  • Ovăz;
  • Fasole;
  • Mere și pere;
  • Banane;
  • Avocado;
  • Cartofi dulci.
ALIMENTE RECOMANDATE ȘI ALIMENTE DE EVITAT ÎN CLOSTRIDIUM
Alimente recomandateAlimente de evitat
Alimente fermentate: iaurt, varză muratăAlimente grase: maioneză, carne grasă; alimente prăjite sau grase
Alimente bogate în fibre solubileAlimente bogate în fibre insolubile
Legume (nu crucifere) gătite în supăLegume crude; crucifere (varză, conopidă, varză de Bruxelles, broccoli), napi, sfeclă, morcovi
Surse de proteine slabe (curcan, pui, ouă)Mazăre
Ovăz, tărâțe de ovăz, fulgi de ovăz, tărâțe de orez, orzGrâu integral, tărâțe de grâu, cereale din grâu
BananeAlimente dulci, prăjituri și fursecuri (zahărul și grăsimea pot agrava diareea)
Sos de mere natural (fără zahăr adăugat)Mere, mure, afine și zmeură
Fructe precum citrice, pepene, piersici, cireșe, căpșuniPrune, suc de prune, curmale
Linte, fasoleSecară
Cereale cu conținut scăzut de fibreAlimente picante
Semințe de in fin măcinate (nu întregi)Nuci și semințe
Alimente cu amidon, ușor de digerat: cartofi, tăiței, biscuiți, orez albÎnlocuitori de zahăr precum sorbitolul și trehaloza
Multă apă și lichide pentru a evita deshidratarea cauzată de diareeCofeina; uleiuri nenaturale (cum ar fi margarina)

Referințe:

  1. https://www.mayoclinicproceedings.org/action/showPdf?pii=S0025-6196%2819%2930725-6
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/c-difficile/symptoms-causes/syc-20351691
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30945014/
  4. https://www.spital-copii-timisoara.info/legislatie/data_files/legislatie/4/lege-1-4.pdf
  5. http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/infectii-nosocomiale-1/1225-analiza-evolutiei-infectiei-cu-clostridium-difficile-in-spitalele-din-romania-2018/file
  6. http://old.ms.ro/documente/GHID%20de%20preventie,%20diagnostic%20si%20tratament%20Clostridium%20difficile_12948_12853.pdf
  7. https://link.springer.com/article/10.1007/s10096-019-03539-6
  8. https://link.springer.com/article/10.1007/s10096-019-03539-6
  9. https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(12)00814-2/fulltext
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26117213/
  11. https://www.scumc.ro/infec%C8%9Bia-cu-clostridium-difficile-cauze-simptome-%C8%99i-tratament/
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite articole
icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Continuă cumpărăturile
Vezi coșul
×
Cumpărate frecvent împreună
    Cumpără online analizele adăugate în coșul tău, Utilizează codul ONLINE10 și beneficiezi de 10% reducere.

    În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.

    ×
    Icon Bell
    10%
    REDUCERE

    la analize medicale

    Ai grijă de sănătatea ta, comandă online și economisește!

    Oferta expiră în