Cosul meu
Atelierul de sănătate

Sănătatea sub microscop

Intoleranța la lactoză

intoleranta la lactoza, lactoza, lapte, synevo

Intoleranţa la lactoză este cea mai răspândită formă de deficit enzimatic, condiţionată genetic. Pe măsura înaintării în vârstă are loc o reducere fiziologică progresivă a activităţii lactazei în celulele intestinale. Din acest motiv, simptomatologia se manifestă în general la copilul mare, dar poate debuta şi mai tarziu, la orice vârstă.

Această formă se numește intoleranţa primară la lactoză și este diferită de intoleranţa secundară, care apare în cadrul unor afecţiuni acute (infecţii intestinale) sau cronice (boala celiacă, boala Crohn). În cadrul intoleranței secundare la lactoză, deficitul enzimatic se manifestă temporar şi se remite după vindecarea sau ameliorarea bolii de bază.

Intoleranța la lactoză: cum se depistează?

Testul genetic pentru intoleranţa la lactoză stabileşte predispoziţia genetică pentru acest deficit enzimatic, prin determinarea genotipului C/T. Testul se efectuează dintr-o probă de sânge şi este o alternativă neinvazivă, evitându-se încărcarea cu lactoză a pacientului (procedura standard de evidenţiere a unei digestii deficitare a lactozei). În plus, testul genetic poate face diferenţierea între intoleranţa primară şi cea secundară. În prezenţa manifestărilor clinice, rezultatul pozitiv al testului genetic confirmă diagnosticul.

Intoleranța la lactoză - Synevo
Intoleranța la lactoză

Intoleranţa la lactoză este o afecţiune caracterizată prin incapacitatea de a digera şi de a absorbi lactoza, proces care are loc în mod normal în intestinul subţire prin acţiunea enzimei denumită lactază. În intoleranţa la lactoză, cauza o constituie deficitul enzimatic; ca o consecinţă, lactoza rămâne nedigerată, nu poate fi absorbită şi este supusă unui proces de fermentaţie în intestinul gros, producând simptome specifice.

Intoleranța la lactoză: simptome

Lactoza nedigerată produce în intestinul gros o serie de simptome: dureri abdominale, senzaţie de plenitudine, meteorism, diaree, durere de cap (cefalee), hipoglicemie, precum şi simptome de colon iritabil.

Intoleranță la lactoză sau alergie?

De cele mai multe ori intoleranţa la lactoză este confundată cu alergia la lapte şi produse lactate, deşi este vorba de fenomene complet diferite. Intoleranţa la lactoză este o formă de intoleranţă alimentară provocată de o activitate enzimatică intestinală redusă, spre deosebire de alergie, în care sistemul imun este pus în alertă şi sunt secretaţi anticorpi.

Intoleranța la lactoză: recomandări

Lactoza este prezentă în lapte şi în toate produsele lactate, dar şi în alte alimente, ca stabilizator şi emulgator. Prelucrarea laptelui, ca de exemplu fierberea, NU are niciun efect asupra lactozei. Eliminarea din alimentaţie a produselor care conţin lactoză depinde de gradul afecţiunii, care poate fi caracterizat de la intoleranţă uşoară până la intoleranţă severă.

Gradul de intoleranță la lactozăCantitatea de lactoză tolerată de organism/ zi
ușoară8-10g
mediepână la 1g
severălipsă completă de toleranță

Intoleranța la lactoză: medicamente

Chiar şi medicamentele, amestecurile de vitamine şi pasta de dinţi pot să conţină lactoză. Consultaţi întotdeauna medicul în legătură cu alternativele în medicaţie.

Intoleranța la lactoză: alimentația

În cazul intoleranţei la lactoză se recomandă o dietă luându-se în considerare componentele alimentelor ingerate. Nu trebuie uitat că lactoza este de multe ori adăugată în diverse alimente ca emulgator (de exemplu, în compoziţia salamurilor) fără a fi trecută neapărat pe ambalaj.

Alimente cu conținut crescut de lactoză

Următoarele alimente conţin lactoză în cantităţi mari, nefiind recomandate în dieta pacienţilor cu intoleranţă la lactoză:

Grupul alimentelorAlimente
Lapte/ produse lactateLapte de băut obișnuit, lapte praf, lapte condensat, budincă, deserturi, smântână, brânză de vaci, cașcaval, brânză topită, preparate cu brânză*
SemipreparatePizza, semipreparate înghețate, conserve
DulciuriÎnghețată, ciocolată, bomboane cu smântână și caramel, cremă nuga și nuci, praline
*La prepararea brânzeturilor, lactoza este în parte degradată în timpul fermentației; cantitatea de lactoză, care este transformată în acid lactic, este proporțională cu gradul și timpul de fermentare.

Alimente cu conținut scăzut de lactoză

Alimentele care conţin cantităţi reduse de lactoză* nu creează probleme, mai ales dacă sunt împărţite pe parcursul zilei.

*Informaţiile menţionate mai sus au un caracter relativ, deoarece conţinutul în lactoză al alimentelor variază în funcţie de producător.

Grupul alimentelorAlimente
Pâine/ Produse de patiserieAnumite tipuri de pâine, produse de panificație prăjituri, biscuiți pot conține lactoză
Brânzeturi maturateBrânza cu mucegai, brânza Cedai, cașcaval Emmentaler
Carne, produse din carneAnumite tipuri de mezeluri, precum cârnăciori, parizeri, conserve cu carne, salam
Produse instantSuper instant și sosuri, creme instant, fulgi de cartofi (pentru piure)
Sosuri semipreparateSosuri pentru carne, grătar, salate, maioneză
Alte produseAmestecuri de fulgi musli, produse cu margarină, creme de brânză
Intoleranța la lactoză - Synevo
Toleranța

Toleranța produselor cu conținut de lactoză trebuie testată individual. Chiar și conținutul de grăsimi este important, iaurtul degresat fiind mai greu tolerat decât iaurtul normal. Prezența grăsimilor facilitează degradarea lactozei în intestin, de aceea este recomandată consumarea produselor lactate în asociere cu alimentele bogate în grăsimi.

Alimente fără conținut de lactoză

Carne/ peşte, legume şi fructe proaspete, cartofi, paste făinoase, orez, fasole, mazăre, linte uscată, cereale, mirodenii, verdeţuri, sucuri naturale de fructe, apă minerală, cafea, ceai, produse lactate fără lactoză (menţionate de producător).